İnternet bağımlılığı ruhsal hastalık

İnternet bağımlılığı ruhsal hastalık

Ruhsal hastalıklara, kişiyi yalnızlaştırarak depresyona sokabilen ‘internet bağımlılığı´ da eklendi. Hastalığın belirtileri arasında internetten uzak kalındığında çabuk öfkelenme, huzursuzluk, kaygı ve mutsuzluk yar alıyor.

Ruhsal hastalıkların sınıflandırmasında kullanılan Psikiyatrik Sınıflandırma Sistemi Tanı Listesi´nin (DSM) daha ileri çalışmalar gerektiren ruhsal hastalıklar bölümüne, kişiyi yalnızlaştırarak depresyona sokabilen "internet bağımlılığı" da eklendi. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Ali Bozkurt, son yıllarda bilgisayar ve internet kullanımının bilgiye hızlı erişimin sağlanması başta olmak üzere birçok alanda önemli avantajlar sunduğunu ancak zamanla gereksinim dışında kullanımın söz konusu olmaya başladığını söyledi. “Ruhsal hastalıklar bölümünde artık internet bağımlılığı da yer alıyor” diyen Bozkurt, hastalığın belirtileri ve insan üzerindeki etkileriyle ilgili şu bilgileri aktarıyor:


“Öne çıkan belirtiler arasında, bu kişilerde internetten uzak kalındığında çabuk öfkelenme, huzursuzluk ve kaygı, mutsuzluk gibi yoksunluk görülüyor. İnternet nedeniyle diğer ilgi alanlarına ve uğraşlara katılmama söz konusu oluyor. İnternet kullanım süresi konusunda yakınlarına ve doktorlarına yalan söyleme, bunu azımsama ile karşılaşılıyor. Suçluluk duyguları, anksiyete, depresyon, huzursuzluk, korku, duygusal dalgalanmalar, mutsuzluk, yalnızlık hissi, yerinde duramama gibi belirtiler bağımlılarda sık gördüğümüz duygusal belirtiler. 

PSİKİYATRİ UZMANINA BAŞVURMALI

Fiziksel olarak, yeme alışkanlıklarının değişimine bağlı mide bağırsak sorunları, düzensiz yeme veya tersine aşırı yeme sorunları ile ilişkili kilo kaybı ya da aşırı kilo alımı, sırt ve baş ağrıları, bilgisayar ekranında fazla zaman geçirmeye bağlı görme sorunları, elde sinirlerin sıkışmasına bağlı karpal tunnel sendromu, düzensiz uyku uyanıklık saatlerine bağlı uyku sorunları, bilgisayarda geçirilen fazla zamana bağlı kişisel bakım ve temizlik sorunları ortaya çıkabilir. Bu tür bağımlılıkla ilgili kuşku ve kaygıların varlığında, bir an önce psikiyatri uzmanına başvurulmalı."Hürriyet



Ankara

23.04.2024

  • İMSAK 04:19
  • GÜNEŞ 05:52
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:42
  • YATSI 21:08
  • Salı 23.1 ° / 9.1 ° false
  • Çarşamba 26.6 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli