Kanalizasyon Suları Kirletiyor

Kanalizasyon Suları Kirletiyor

Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) Bilgi Edinme Kanunu kapsamında kurumlara yönelttiği sorular iki skandalı ortaya çıkardı.

Ankara Şereflikoçhisar Belediyesi’nin arıtma tesisi çalışmadığı için ilçenin kanalizasyon atıklarının Tuz Gölü’ne aktığı belirlendi. Bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın arıtma tesisi için ‘gönderdik’ dediği para için Şereflikoçhisar Belediyesi’nin ‘herhangi bir ödenek ayrılmadı’ cevabı verdiği söyleniyor. ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Belediye ‘para verilmedi’ diyor, genel müdürlük ‘gönderdik’ diyor. Bu para nerede?” diye soruyor.

Çevre Mühendisleri Odası, Tuz Gölü’ne verilen atık suların tespiti için Şereflikoçhisar Belediyesi’ne ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde yazı yazarak bilgi talep etti. İki kurumdan gelen cevaplar birbirinden çelişkili ifadeler içeriyor. Şereflikoçhisar Belediyesi’nin cevabında Tuz Gölü’ne atık suların deşarj edildiğinin belirtildiğini kaydeden ÇMO Başkanı Bozoğlu, bu atık suların analizinin yapılmamasını ‘skandal’ olarak değerlendirdi. Bozoğlu, Tabiat Varlıklarını Koruma  Genel Müdürlüğü’nün doğal sit alanlarından bîhaber olduğunu kaydetti. 2011 yılında yapılan ihale ile Tuz Gölü’nde kurulmasına izin verilen 10 yeni tuz işletmesinin Tuz Gölü’nü yok edeceği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) davalarında ve bilirkişi raporlarında belirtildi. Ayrıca 10 yeni tuz işletmesinin, üst ölçekli planlara da aykırı olduğu tespit edildi. Ankara Valiliği 2. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu da söz konusu işletmelere dair 9 Temmuz 2014 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulundu, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Şereflikoçhisar Belediyesi’ne yazı göndererek çalışmaların durdurulmasını talep etti. Ancak suç duyurusunun üzerinden tam 7 ay geçmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadı, söz konusu işletmelere herhangi bir durdurma kararı verilmedi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra büyükşehir sınırlarına dahil olan Şereflikoçhisar’da Koruma Bölge Müdürlüğü’nün tesisleri durdurma talebine yanıt verilmedi. Atık su arıtma tesisine dair de herhangi bir çalışma başlatılmadı.



Anahtar Kelimeler: Kanalizasyon Suları Kirletiyor

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı