KATMA DEĞERE YÜZDE YÜZ KATKI

KATMA DEĞERE YÜZDE YÜZ KATKI

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Fethiye Mahallesi´nde bulunan Ciner Grubu tarafından çıkartılacak soda külü tesislerini gezdi. Ülke ekonomisine yüzde yüz katma değer sağlayacak soda külü 2017 yılından itibaren çıkartılmaya başlanacak.

Dünya´nın en büyük ikinci rezervine sahip Kazan´ın Fethiye Mahallesi´nde bulunan Soda külünün gün yüzüne çıkartılması için geri sayım başladı. Ciner Grup ve Çin´li ortaklarıyla çıkartılacak soda külü için fabrika bölgesinde kurulum çalışmaları devam ediyor. Dünya´nın en büyük rezervine sahip ABD, dünya piyasasını belirleyen gücünü, yaklaşık 660 milyon tonla Dünya´nın en büyük ikinci rezervine sahip Kazan ilçesi ile paylaşacak. 2011 yılında temeli atılan ve soda külü çıkarma çalışmaları 2017 yılında dünya pazarına sunulacak. En büyük pazarı Avrupa ülkeleri olacak soda külünün yüzde 80´lik üretimi ihraç edilirken kalan yüzde 20´lik kısmı ise Türkiye piyasasında cam, deterjan, hayvan yemi, gıda ürünleri ve kan temizleme özelliğinden dolayı diyaliz ünitelerinde kullanılacak. Yan sektörlerle birlikte 4 bin kişiye istihdam sağlayacak soda külü tesisi 20 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösterecek. Yıllık ortalama 2,5 milyon ton soda külü üretilecek tesiste soda külü çıkarma yöntemi ise yatay yönlü olacak ve bu sayede arazi yapısında bozulmalarının önüne geçilmiş olacak. Sıcak su verilerek çözelti şeklinde çıkartılacak soda külü sıvı halde yer yüzeyine çıkartılacak. Türkiye´de ilk defa tamamen çevre dostu bir yöntemle çıkartılacak soda külünün yüzde yüz katma değer yaratacağı için cari açığın kapatılmasında çok önemli bir etki sağlayacağı kaydedildi.    

Kurulma aşamasındaki tesisinde incelemelerde bulunan Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk Tesis Genel Müdürü Kamil Akar ve Maden Müdürü Güray Çakmakçı´dan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Tesisin inşaat çalışmasında yaklaşık 600 kişinin çalıştığına dikkat çeken Kamil Akar, personel istidamı ağırlıklı olarak bölge insanından karşıladığını dikkat çekti. Bölge insanıyla işbirliği içinde çalıştıklarını kaydeden Akar, üretim aşamasına geçildikten sonra yan sanayi ile birlikte istihdam sayısının 4 bin kişiye ulaşacağını ve ülke ekonomisine doğrudan katma değer sağlayacağını belirtti.

Türkiye´nin yeraltı kaynakları yönünden zengin bir rezerve sahip olduğuna dikkat çeken Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk “Çıkartılmaya başlanacak soda külü sayesinde Kazan´da ülke ekonomisine katkı sağlayacak devasa bir yatırımı daha hayata geçirmiş olacağız. Soda külü üretimi dahil Kazan İlçesi, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde savunma sanayi, uzay sanayi ve yerli uçak üretimleriyle de Türkiye´nin adını dünyada sıkça bahsettirecek bir konuma gelecek. Bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla yürüyen Türkiye, yeraltı zenginlikleri de kullanmaya başlamasıyla koşmaya başlayacak”dedi.   



Anahtar Kelimeler: KATMA DEĞERE YÜZDE KATKI

Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli