KAZAN KAHRAMANLIĞI HAK EDİYOR

KAZAN KAHRAMANLIĞI HAK EDİYOR

Yalçın Topçu “Kazan kahraman olur, Kazan´ın başına kahraman gelir çünkü çok hak ediyor. İşte buda bir kültür. Bunu gelecek kuşaklara aktarmak lazım. Bunları nasıl aktarılacak, işte Külliye´nin karşısındaki anıtla hatırlayacaklar, köprüye verilen isimle ve

ANKARA´nın Kazan İlçesi´nde 4. Uluslararası Halk Kültürü Sempozyumu başladı. Kazan Aile Yaşam Merkezi´nde düzenlen sempozyuma Eski Kültür Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Yalçın Topçu, Kazan Kaymakamı Engin Aksakal, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, ve Belediye Başkanı Eşi Meral Ertürk, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesrin Bayraktar Erten, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Durmuş, Kazan Cumhuriyet Savcısı Ertan Yüksel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kazan Belediyesi tarafından bu yıl 4´üncüsü düzenlenen 4. Uluslararası Halk Kültürü Sempoyumu Kazan Aile Yaşam Merkezi´nde 8 farklı ülkeden ve 42 üniversiteden 150 akademisyenin katılımıyla başladı. 3 gün sürecek sempozyumda; aralarında “Totem yapmak”, “Türk Kültüründe Ocaklık”, “Osmanlı Kadınlarının Cilt Bakımı ve Güzellik Reçeteleri”, “Yaşayan Müze ve Kazan”, “Kazan Kavunu”, “Ebe Ninelerinin Halk Hayatındaki Görevi ve Yeri”, “Ankara Ahi Cumhuriyeti” gibi değişik 120´ye yakın bildiri sunulacak.

KIYAMETE KADAR SEMALARDA AY YILDIZLI AL SANCAK DALGALANACAK

Topçu “Bir beldenin madde ve manasıyla nasıl kalkınır, bütün örnekleriyle nasıl zirveye çıkar, tam bir rol modeldir” diyen başlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Başkomutan Recep Tayip Erdoğan bir telefon ekranından, çıkın meydanlara, ülkenizi, geleceğinizi, istiklalinizi, istikbalinizi kurtarın diyor ve Kazan´ın kahraman evlatları gibi 81 vilayetten milletimiz sokakları dolduruyor, jetleri eliyle durdurmaya, tanların namlularını koluyla bükmeye çalışıyor. İşte muazzam kültürün bu Anadolu coğrafyasında yaşayan insanları bir arada tutma, bir millet yapma işte Cumhurbaşkanımızı ifadesiyle tek millet benim ifademle milleti vahide. Ne yaparlarsa yapsınlar, kıyamete kadar Tanrı Dağı´ndan inen çocuklarla Hicaz´ın, Mezopotamya´nın, Balkanlar´ın, Afrika´nın çocukları bir olacak, iri olacak, diri olacak koskocaman bir Türkiye olacak, kıyamete kadar semalarda ay yıldızlı al sancak dalgalanacak ve bu ezanlar susmayacak inşallah”

İLMİYE, KAZAN´I KAHRAMAN OLARAK SÖYLÜYOR

Üniversiteleri ilmiye olarak nitelendiren Topçu “İlmiye, Kazan´ı kahraman olarak söyledi. Bende bunda çok ısrarcıyım. Devlet, gazi ve şehitlerimiz için üzerine düşeni yapıyor ama burada şehit aileleri ve gazilerle ilgilenmek birinci derece milletimizin her bir ferdinin görevidir. Onlar, hayatlarını verdiler onlar kanlarını döktüler onların sayesinde buralarda oturuyoruz. Hepimiz onların sayesinde buralarda oturuyoruz.  Hepimizin onlara minnettarlık görevi var. Devlet üstüne düşeni yapacak millette üzerine düşeni yapacak. Herkes bir tas çorba ile onların kapısını çalacak işte bu da bir kültür. İnşallah Kazan kahraman olur, Kazan´ın başına kahraman gelir çünkü çok hak ediyor. İşte buda bir kültür. Bunu gelecek kuşaklara aktarmak lazım. Bunları nasıl aktarılacak, işte Külliye´nin karşısındaki anıtla hatırlayacaklar, köprüye verilen isimle ve Kazan´da da Kazanlı´nın canını ortaya koymasıyla hatırlanacak, bunları unutturmamak lazım. Bize tuzak kuranların 250 yıllık bir geçmişi var ama bizim de 10 bin yıllık devlet geleneğimiz var. Batılılar kendilerine zoraki bir kültür oluşturmaya çalışıyorlar ama bizim hamd olsun 10 yıllık bir tarihi geçmişimiz var. Bizim göğsümüzü gererek anlatacak bir mazimiz, bütün dünyaya yetecek kültür genetik kodlarımız var. Bunları bu sempozyumlarla yayalım”dedi

Program sonuna Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu´ya 15 Temmuz anısına hazırlamış oldukları plaket takdim etti.   



Anahtar Kelimeler: KAZAN KAHRAMANLIĞI EDİYOR

Ankara

11.05.2024

  • İMSAK 03:49
  • GÜNEŞ 05:30
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:43
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:34
  • Cumartesi 19.4 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 9.8 ° / 7.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 16.4 ° / 7.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı