Kılıçdaroğlu, İşadamlarıyla Buluştu

Kılıçdaroğlu, İşadamlarıyla Buluştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar´ın ev sahipliğinde Yenimahalleli sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

Basının alınmadığı Hilton Gardenİnn´de düzenlenen kahvaltıya  CHP Genel Başkan Yardımcıları, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, milletvekilleri, STK başkanları, belediye yöneticileri, muhtarlar, Yenimahalleli iş adamları, sanayiciler ve esnafların yanı sıra CHP İl İlçe örgütlerinin yönetim kurulu üyeleri katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak´ın moderatörlüğünde Yenimahalleli iş adamlarının karşısına geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin katılımcıların soru, sorun ve önerilerini dinledi.

Soru- cevap bölümünün ardından katılımcılara seslenen Kılıçdaroğlu, 16 Nisan´da yapılacak olan anayasa değişikliği ve Başkanlık Sistemi referandum oylaması hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı tarafsızdır

Kılıçdaroğlu “Cumhurbaşkanı tarafsızdır. Yapılan değişiklikle deniliyor ki başkan aynı zamanda partinin genel başkanı olacak. Salı konuşmaları olacak. Ak Parti adına Cumhurbaşkanı konuşacak. Her salı bizi eleştirecek. Bu kabul edilebilir tablo mudur? Bir de sayın başkan Anayasa´ya göre tarafsızlık yemini edecek? Bu doğru değildir deniliyorsa hayır vereceğiz. Bir partinin genel başkanı aynı zamanda başkan, Anayasa Mahkemesi´nin 15 üyesinden 12´sini tayin etsin mi? Olmaz öyle saçma şey, o adalete güven olur mu diyorsunuz hayır oyu kullanacaksınız.“Yargı bağımsız ve tarafsızdır” maddesi eklenmiş. Yargı bağımsızlığı nasıl olur?Hâkim tayin edilirse bağımsız olmaz.Hem başkan, hem partinin genel başkanı olacaksın sonra tarafsızlık yemini edeceksin. Bütün doğruların vatandaşa açıklığıyla anlatılması lazım. CHP bayrağı görüyor musunuz? Çünkü bu memleket meselesi. Genel başkan hâkim tayin ederse ne olur? AYM´de değil sadece HSYK´nin de 6 üyesini tayin edecek. Başkanın arzu ettiği kararı vermeyeni istediğiniz yere sürebilirsiniz. Hâkim vicdanına göre karar vermeyecek mi?” diye konuştu.

Toplum bölünür ve ayrışır

Sözlerine “Camiye, kışlaya, adliyeye, okula siyaset girmesin. Buralara siyaset girdiği andan itibaren toplum bölünür, ayrışır” diye devam eden Kılıçdaroğlu “Evet diyeni de hayır diyeni de kucaklıyoruz. Kavgadan gerilimden bıkmadınız mı? Biz de bıktık. Ama bizi zorla oralara çekmek istiyorlar. Kavgadan bıktı bu millet. Sanayici üretmeli, dolar almış başını gidiyor bunlar çözülmeli. Evet, çıkarsa terör bitecek diyorlar. 15 yıldır iktidarlar terörü bitirecekler de kim engel oldu. Terörü bitirecekseniz her türlü desteği vereceğiz 50 defa söyledim. Evet, çıkarsa ekonomik istikrar sağlanacak diyorlar. Buna inanan bir işadamı var mı? 15 yıldır yönetiyorsunuz. İstikrar sağladınız da birileri engel mi oldu? Ekonomide istikrar toplumsal uzlaşmayla sağlanır. Kutuplaşma olursa ne ekonomik ne de siyasi istikrar sağlanamaz.İlk kez bir Anayasa değişikliği toplumu karpuz gibi ikiye bölüyor. Anayasa toplumsal uzlaşma belgesi olmaktan çıkarıp bölünme, ayrışma anayasası haline getirirseniz felaket o zaman başlar. Bir de meclis konusu var. Siz seçiyorsunuz milletvekillerini Meclis´e gönderiyorsunuz. Başkana şimdi bir yetki veriyoruz istediği zaman Meclis´i feshedebilecek. Neden feshediyor? Bir sabah kalktı, feshetti. Bu doğru diyen gidip evet oyunu kullansın. Anlaşılmaz değil. Hepsi güzel anlaşılacak maddeler. Evet ile hayır siyah ile beyaz kadar açık ve net” dedi.

İlk 3 madde fiilen değişiyor

Birmadde ile anayasanın 30´a yakın maddesinin değişeceğinin de altını çizen Kılıçdaroğlu“Anayasaya aykırı mı aykırı. Bunu belirleyecek olan milletin kendisidir dedik ve AYM´ye gitmedik. İlk 3 madde bu değişiklikle fiilen değişmiş oluyor, çünkü demokrasi askıya alınmış olacak. Bir kişi hakim tayin edecek hem devleti yönetecek hem meclisin yerine geçecekse demokrasi askıya alınmış olacak” şeklinde konuştu.



Ankara

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:56
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:04
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli