Kooperatif Bahane Rant Şahane

Kooperatif Bahane Rant Şahane

Çankaya Beytepe’de bulunan 8 hektarlık alanda yapılan gizli emsal artışları ve imar değişikliği ile sağlanan yaklaşık 600 milyon liralık rant cebe indirildi.

En son 16 Ocak tarihli Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı karara göre söz konusu alan 1/5000 nazım imar planı değişikliği ile kat sayısı arttırıldı.

S.S. Sukent Konut yapı Kooperatifi’nin 27 Nisan 2012’de verdiği dilekçede söz konusu alanın 1/1000 ölçekli nazım imar planında değişiklik isteği, 14 Mayıs 2012’te 1/5000 ölçeğe çıkarılmasını içeren teklif Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edildi.  Böylece alan ticaret alanı inşasına da açılmış olacaktı. 4 Temmuz 2013’de sunulan 1/5000 ölçeğe uygun düzenlenmiş 1/1000’lik planı içeren yeni bir dilekçe 12 Temmuzda Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmış ancak askı süresi içinde yapılan itirazlar neticesinde ise 10 Ekim 2013’te mahkeme kararıyla iptal edildi. 22 Kasım 2013’te Kooperatifin yeni bir 1/5000’lik plan değişikliği için verdiği dilekçe ile konut alanlarının payının arttırıldığı, yapılaşma koşullarının korunduğu (3 kat imarlı) ve ticaret alanının kaldırıldığı anlaşılıyor.Büyükşehir Belediyesinde imar komisyonu tarafından 15 Ocak tarihli değerlendirme raporuna göre belirtilen bu hususlar hemen aynı gün jet hızıyla komisyonda oy çokluğu ile onaylanmış ve 1/5000 ölçek arttırılarak 188 konut iken en fazla 770 konut sayısına çıkarılmasında teknik raporda sakınca görülmemişti.

3 Meclis Üyesi İkna Edildi

19 Ocak 2015’te ise meclisten ‘oybirliği’ ile geçen kararda bazı spekülasyonlar mevcut.Edindiğimiz bilgilere göre Fuat Çetinin’de içinde olduğu CHP’li üç meclis üyesinin karara karşı çıktığı ancak Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen tarafından ikna edildiği bunlardan biri. Muhalefet parti meclis üyelerinin itirazlarının bulunmaması da dikkat çekici başka bir unsur.Büyükşehir CHP grubunda tartışmalara konu olan Sukent Yapı kooperatifi  meclis oylamasında MHP,BBP, si üyelerinin yanı sıra  CHP Yenimahalle meclis üyelerinin ret oyu kullanmasının ardından oy çokluğu ile mecliste kabul edildi.

ASKİ Çalışanları Kurmuştu

Sukent Konut Yapı Kooperatifi Murat Karayalçın döneminde ASKİ çalışanları tarafından kurulmuştu.Kuruluşundan sonra bir çok siyasinin kooperatife üye yapıldığı aski çalışanlarının azınlıkta kaldığı öne sürülen kooperatif Çankaya Beytepe`de bulunan 7 imar adası Kooperatife ait arazide yapılacak olan konutların fiyatlarının 1 Milyon TL civarında olduğu söyleniyor. Bu da bölgedeki plan değişikliğinin trilyonluk rant elde edildiğini gösteriyor. ASKİ çalışanları tarafından kurulan Kooperatifin bu tasarrufundan çalışanların ne kadar faydalanabildiği ise bir başka merak konusu.

‘Rant Vergisi’ çıkmadan meclisten geçirildi

Söz konusu araziye yönelik plan değişikliğinin bu denli hızlı bir şekilde incelenerek meclisten onay alması ise yakında yasalaşacağı düşünülen ‘Rant Vergisi’ olduğu düşünülüyor. Yasaya göre gayrimenkul değerlerinin artması halinde arşta konu olan değerin %40’ı devlete vergi olarak ödenecek. Eğer değişiklik Çevre Bakanlığı’nca onaylanmışsa bu değer artış payının tamamı bakanlığa ödenecek. Konu ile ilgili teferruatlı  haberleri gelecek sayımızda yayınlayacağız.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: Kooperatif Bahane Rant Şahane

Ankara

06.05.2024

  • İMSAK 03:57
  • GÜNEŞ 05:36
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:27
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 4.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.6 ° / 6.9 ° Güneşli