İŞİD`den Kaçan Binlerce Sığınmacı Sınıra Birikti

İŞİD`den Kaçan Binlerce Sığınmacı Sınıra Birikti

Urfa’nın Akçakale İlçesi’nin karşısında yer alan ve IŞİD çetelerinin kontrolünde bulunan Suriye’nin Tel Abyad (Girê Spî) kentine YPG/YPJ güçlerinin ilerleyişi sürüyor. Bölgede yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına kaçan sığınmacıların 350

Urfa’nın Akçakale İlçesi’nin karşısında yer alan ve IŞİD çetelerinin kontrolünde bulunan Suriye’nin Tel Abyad (Girê Spî) kentine YPG/YPJ güçlerinin ilerleyişi sürüyor. Bölgede yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına kaçan sığınmacıların 350’si bugün (3 Haziran) Akçakale’ye geçirildi, ancak binlercesi hala tel örgüler önünde bekletiliyor.

Urfa Valisi İzzettin Küçük bugün (3 Haziran) yaptığı açıklamada sabah saatlerinden itibaren sınıra gelen 350 Suriyelinin Türkiye’ye geçişinin sağlandığını söyledi. Vali Küçük, Suriye tarafında yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırındaki 5 Suriye köyünün boşaltıldığını ve buradaki insanların geçişine izin verildiğini ifade etti.

DHA’nın haberine göre Vali Küçük, “Sınırda biz ciddi bir rakam olduğunu düşünmüyoruz. Bu sayı birkaç bin olabilir. Orada çatışma süreci var. Sonuçta daha önce de oldu sınırımızda. Hiçbir ayrım yapmadan oradaki insanları da alıyoruz. Oradan gelen kişileri kayıt sistemine göre alıyoruz. Süreç yavaş sürebilir. Orada belli bir kitle gelecek. Bunların biz akrabası olanları onların yanlarına teslim edeceğiz ve not alacağız. Akrabası olmayanları ise çadır kentlerimizde boş yerler var oralara yerleştireceğiz. Biz bu konuda onlarca kez sınav verdik. Devlet ve millet olarak biz yine burada onları almaya başladık. Ama öyle büyük bir nüfusun kamuoyunda söylendiği gibi 100 bin olması söz konusu değil, sınırda bekleyen toplam sayı bini bulmuyor. Bu güne kadar can derdine düşmüş herkesi aldık. Koalisyon güçleri oradaki köyleri vuruyor. Bizim askeri kaynakların verdiği bilgi o korkudan dolayı insanlar geliyor. Orada sivil vatandaşların da öldüğünü biliyoruz. Karşıda 5 köy boşaldı ve oradan gelecek insan sayısı bini geçmez” diye konuştu.

Sığınmacıların büyük bölümü hala sınırda bekletiliyor

Telefonla ulaştığımız Urfa İHD Eşbaşkanı Nalan Durdu, IŞİD çetelerinden kaçan 3 binin üzerinde sığınmacının Akçakale’ye bağlı Kepezli Köyü ile Pekmezli Beldesi arasındaki yaklaşık 25 kilometrelik hatta bekletildiğini söyledi.

Bölgedeki sorumlu jandarma komutanıyla görüşme taleplerinin reddedildiğini belirten Durdu, sığınmacılar ile temas kurmalarına izin verilmediğini ve basının görüntü almasının engellendiğini ifade etti.

Durdu, 1 Haziran akşamı ve 2 Haziran sabahı sığınmacıların sınıra yığılması üzerine jandarma tarafından biber gazıyla saldırıldığını söyledi. Urfa İHD Eşbaşkanı Durdu, Türkiye tarafındaki köylülerin, 4 gündür sınırda aç ve susuz bekletilen sığınmacılara AFAD’ın gıda yardımlarının jandarma tarafından engellendiğini söylediğini vurguladı.

Kepezli Köyü Muhtarı Talip Akburan ile konuştuklarını belirten Durdu, Akburan’ın jandarma tarafından sınırda bekletilen sığınmacılara gönderilerek “tellere yaklaşmasınlar” ihtarında bulunmasını istediklerini ve Akburan’ın geri dönüşünde jandarma komutanı tarafından darp edildiğini söyledi.

Daha önce Urfa Valisi İzzettin Küçük ile görüşen HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, sığınmacıların başta insani ihtiyaçlarının karşılanmasını ve sınırın bu tarafında güvenli bir alana alınması gerektiğini iletmişti. Vali Küçük ise insani yardım konusunda gerekenin yapılacağını, ancak sınıra 100 bin civarında sığınmacının yığılmasını beklediklerini, bu yüzden de bu tarafta gerekli tedbirleri aldıktan sonra sığınmacıları alacaklarını belirtmişti.



Ankara

16.04.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 06:02
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:36
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:59
  • Salı 24.6 ° / 8.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 25 ° / 11.5 ° false
  • Perşembe 23.8 ° / 10.4 ° Güneşli