KURU TARIMDAN SULU TARIMA GEÇTİLER

KURU TARIMDAN SULU TARIMA GEÇTİLER

Ankara İl Özel İdare tarafından 2013 yılında yaptırılan Ahi Köyü Sulama göletine can suyu verildi. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje sayesinde 3 bin dekar arazi sulu tarıma geçti.

2013 yılında Ankara İl Özel İdaresi tarafından Kazan Ahi Mahallesi´ne yaptırılan sulama göleti yaklaşık 3 Bin dekar alanın sulanması amacıyla yapılmış ancak göleti besleyen su havzalarının kuruması ve planlanan suyun gölette birikmemesi nedeniyle yaklaşık 5 Milyon liralık yatırım atıl duruma düşmüştü. Kazan İlçe Tarım Müdürlüğünce hazırlanan “Güneş Enerjili Dalgıç Pompa ile gölete su basma” projesi Ankara Kalkınma Ajansı, Kazan Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı tarafından da desteklenince proje zaman kaybetmeden hayata geçirildi. Sondaj vurulan noktaya kurulan güneş panelleri sayesinde yenilenebilir güneş enerjisinden elektik üretilerek 2 kilometre mesafede 100 metre kot farkıyla sulama göletine su basılmaya başlandı. 1 haftalık deneme çalışmalarının ardından projeyi yerinde inceleyen Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve beraberindekiler tam zamanlı olarak gölete su verilmesini yerinde izledi. Yaklaşık 350 Bin liraya mal olan proje sayesinde hem 3 bin dekar arazi suya kavuşmuş oldu hem de devletin 5 Milyon liralık atıl yatırımı kurtarıldı. Yaz, kış çalışacak güneş panelleri sulama göletine günlük ortalama 700 ton su basacak. 30 yıl boyunca hiçbir masrafı olmadan hizmet verecek paneller arttırıldığı takdirde basılan su miktarı da arttırılabilecek.

Mahalle sakinleri, gerek suyu verimli kullanmak gerekse toprak yapısındaki minarellerin korunması amacıyla damlama sulama yöntemini kullanacaklarını belirterek tüm sebze çeşitlerini üreteceklerini söylediler.

“Bugün Ahi mahallesinde bayram havası hakim” diyen Kazan belediye Başkanı Lokman Ertürk “Binlerce hektarlık arazilerin suya kavuştuğu güne tanıklık ediyoruz. Göletin yapılması için çok mücadele verdik ancak iklim şartlarından dolayı gölet beklenilen suyu toplamadı. Ankara Kalkınma Ajansı ve Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla çalışmalar sonuç verdi. Kurak topraklar Ab-ı Hayat´a kavuştu. Yenilenebilir enerji sayesinde Türkiye ekonomisine dev bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Çeşitli fonlar tarafından desteklenen bu tür projelere ağırlık vererek Kazan´da sulu tarımı teşvik edecek çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz”dedi.    

Ahi Mahallesi Muhtarı Ali Anar “Dağların sular sürekli akardı ama doğa olaylarından dolayı sular kesildi. Tüm jeofizik etütlerimizi yaptıktan sonra İlçe Tarım Müdürümüz Okan Demirci Bey´le birlikte bir proje yaptık. Ankara Kalkınma Ajansı, Büyükşehir Belediyemizin de desteklediği proje bugün faaliyete geçti ve gölet su toplamaya başladı. Göletin altında verimli büyük arazilerimiz var ancak bu araziler kurak. Bu proje sayesinde mahalleli olarak çok cüzzi maliyetle sulu tarıma geçmiş olacağız”dedi. 



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı