LYS’de Son Hazırlıklar

LYS’de Son Hazırlıklar

Üniversiteye girişte önemli bir basamağı oluşturan YGS’ye bir aydan az bir zaman kaldı. 15 Mart 2015 Pazar günü gerçekleştirilecek sınav öncesi uzmanlar, öğrencileri son hazırlıklarını yapmaları konusunda uyarıyor.

Bu dönemde öğrencilerin sosyal etkinlikleri en aza indirerek sınava hazırlanmaları gerektiğini ifade eden Nazik Kösegil, “Üniversiteye girişti önemli bir aşamayı oluşturan YGS’nin Haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) çok ciddi etkileri olacak. O nedenle bu son bir ayda öğrencilerin YGS ile ilgili bir eksiklik çalışması yapması gerekiyor. Öğrenciler YGS’de çıkacak konuları çıkarıp eksikliklerine göre bir analiz dosyası oluşturmalılar. Bu dosyaya göre bilmedikleri konuları öğrenip bildiklerini de pekiştirmek gibi bir amaçları olması gerekiyor. Bunu en kolay yapabilecekleri yöntem ise deneme sınavları çözmektir. Bu testleri çözerken öğrenciler testi çözdüm doğru mu yanlış mı baktım diye değil de hangi soruyu neden yanlış yaptım konu eksiğim mi var yoksa soru mu zordu diye bir değerlendirme yapmaları daha doğru olacaktır. Bu şekilde YGS’de çıkacak tüm konuların tekrarını yapmış olacaklar, hangi konularda eksik olduklarını daha hızlı görecekler, parça parça eksiklikler çıkacağından kalan zaman zarfı içerisinde bunları tamamlama şansları olacak. Bunu yaparken de bu önemde özellikle sosyal etkinlikleri en aza indirmeleri gerekiyor. Bütün enerjilerini YGS hazırlığına harcamaları çok önemli” diye konuştu.

LYS sınavı daha önemli

YGS’nin bir aşama olduğunu belirten Kösegil öğrencilerin bu dönemde LYS çalışmalarına da günde en az iki saat yer ayırmalarının altını çizdi. Haziran ayında yapılacak LYS’nin meslek seçiminde ve üniversiteye yerleşmede daha yüksek önem sahip olduğunu da vurgulayan Kösegil, “YGS önemli bir aşama fakat önemli olan LYS. Çünkü YGS netleri LYS’ye yüzde 20 ile 40 arasında bir etkide bulunuyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde sınav puan oluşumunun büyük bir bölümü LYS’ye kalıyor. LYS’ye kalan süreye baktığımızda da çok bir zaman olmadığını görüyoruz. YGS konu ve soru bazı olarak LYS’ye göre daha kolay bir sınav. Öğrencilere bu dönemde tavsiyemiz sosyal aktiviteleri azaltmak, olabildiğince çalışma saatini arttırmak ve iki sınava da bu dönemde olabildiğince dengeli çalışmak. Deneme sınavları bu dönemde öğrenciyi hızlandıracaktır. Çünkü YGS ve LYS sınavlarını bu dönemde öğrenmek öğrenciyi zorlayacaktır. Bu nedenle YGS ile ilgili denemeler çözerek yanlışların üzerine çalışmalar yapmak ve her gün en az 2 saat LYS’ye hazırlanmak gerekiyor. YGS’den sonra öğrencilerde bir ferahlık olacak tekrar toparlayıp LYS’ye odaklanmak biraz zor olabilir. Bu nedenle öğrenciler bu son bir ayda LYS ile ilgili bağlantıyı koparmamalı ve YGS için özel bir hazırlık yapmalılar” ifadelerini kullandı.

Tıp ve hukuk fakültelerini tercih edecek öğrenciler dikkat!

TIP ve Hukuk Fakülteleri’nde yapılan değişikliğe de dikkat çeken Kösegil, “Değişiklik Hukuk Fakülteleri’nde yapılan bir puan değişikliği ile başladı. Puan türü olarak TM-2 ile öğrenci alan fakülte TM-3 puan türüne geçti. Yani Hukuk Fakülteleri’nde geçmiş yıllarda Matematik ağırlıklı bir alım varken yeni puan türü sonrası bu Edebiyat-Coğrafya ağırlıklı oldu. Bu da Hukuk Fakültelerini tercih edecek öğrencileri Edebiyat ve Sosyal Bilgiler ağırlıklı çalışmaya çekti. Bu nedenle hukuk isteyen öğrenciler YGS’de Matematik kadar Türkçe ve Sosyal Bilgiler testlerine de önem versinler. Hukuk ve Tıp Fakültelerine bir taban puanı geldi. Yapılan değişikliğe göre Tıp’ta 40 bininci başarı sırasının üstünde Hukuk Fakültesinde ise 150 binin üzerinde kalanlar bu bölümleri tercih edemeyecekler. Öğrenci Tıp ve Hukuk Tercih etmek istiyorsa YGS ve LYS için ciddi hazırlıklar yapmalılar. Çünkü bu başarı sıraları yüksek puanlar getiriyor” ifadelerine yer verdi.

Aileler kaygıya neden olabiliyor

Ailelerin çocuklar üzerinde kaygıya neden olabileceğini söyleyen Kösegil, “Veliler sınav konusunda hassaslar ve sınavı önemsiyorlar. Ancak sınav sürecince öğrencilerin faydasına kullandıkları cümleler öğrenciler üzerinde zamanla kaygı oluşturmaktadır. Velilerimiz öğrencilerin kaygı düzeyini düzeltmeye çalışırken daha da ok kaygılanmalarına neden olabiliyorlar. Bu nedenle son bir ay boyunca velilerimize tavsiyemiz öğrencilere güvenlerini sürekli dile getirmeleridir. Hayatlarının sınava bağlı olmadığını ve kendilerini sevdiklerini dile getirsinler. Ayrıca öğrenciye ciddi anlamda güvensinler öğrenciler bu sınav için ciddi emek harcıyorlar biraz güvene biraz da sevgiye ihtiyaçları var” dedi.



Anahtar Kelimeler: LYS’de Son Hazırlıklar

Ankara

18.04.2024

  • İMSAK 04:28
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:37
  • YATSI 21:01
  • Perşembe 23.8 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu