"Mamak Sosyal Projesi" Kayıp!

Mamak halkı, AKP´li belediyenin yıllar önce "sosyal proje" alanı olarak belirlediği eski çöplük ve kömür deposunda hala hiçbir şey yapılmıyor olmasına tepkili. Natoyolu Caddesi üzerinde, Ege, Mutlu, Kutlu ve Fahrikorutürk mahallelerinin orta yerinde yer

MamakHavadis.com olarak görüştüğümüz Mutlu mahallesi sakini Fahri Gökçe konunun geçmişi ile ilgili bilgiler de verdi. Gökçe: "Alan daha önce çöplük ve kömür deposuydu. 1985´lerden sonra gecekondulaşma başladı. Çöplük alan olduğu için gaz sızıntıları ve hatta patlamalar meydana geldi, çocuklar yanarak can verdi. 1994-1999 döneminin Mamak Belediye Başkanı İsmail Değerli konut kooperatifi kurarak gecekonduları ortadan kaldırmaya çabaladı. Alanda sosyal proje yapılacağı ilan edildi. Fakat o günden bu yana sürekli oyalanıyor. Temmuz 2016´da Ankara Büyükşehir Belediyesi araziyi EGO otobüsleri için garaj yapacağını duyurunca, mahalle muhtarları ve halk olarak karşı çıktık. Mücadele ettik. Melih Gökçek´in park alanını EGO çöplüğüne çevirmesini engelledik. Alanın çevresindeki mahallelerde doğru düzgün sosyal alan yok ve bu 130 dönümlük alan, projesi de olmasına rağmen hala boş duruyor. Bir noktada arazi kısmen tel örgüyle çevrilmiş, kimin yaptığı, niye yaptığı belli değil. Alanın çevresindeki yerleşimlerden AKP´ye istediği oranda oy çıkmadığı için hem Ankara Büyükşehir´in hem de Mamak Belediyesi´nin bizi cezalandırdığını görüyoruz. Bu kabul edilemez." dedi.

Mamak Belediyesi Ne Demişti?

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, 11 Şubat 2015´te yaptığı açıklamada: "Mamak yıllarca cezaevi, gecekondusu ve çöplüğüyle anıldı. Biz bu bölgeleri şehrin nefes alabilecek yerlerine çevireceğiz. Natoyolu Çöplüğü olarak bilinen alanda rekreasyon çalışmalarımız başlayacak. Burası 30 yıl önce vahşi depolama yapılan Ankara´nın ikinci çöplük alanıydı. Üzeri kapatıldıktan sonra ise gecekondular yapıldı. Proje 130 dönümlük alanda 2 etap halinde yapılacak. Birinci etap 70 dönüm ve ikinci etap 60 dönüm olmak üzere ikiye ayırdık. Alan üzerinde bulunan 350 gecekondunun hepsini hak sahipleriyle anlaşarak yıktık. Modern kentlere baktığınız zaman hepsinde doğal dokunun korunduğunu ve nefes alınacak meydanlar, yeşil alanlar oluşturulduğunu görebilirsiniz. Mamak´ımıza nefes aldıracak bu proje vatandaşların hem dinlenebilecekleri hem de spor yapabilecekleri güzel bir yatırım olacak" şeklinde ifadelerde bulunmuştu. 

Eski çöplük alanı olduğu için üniversitelerle işbirliği içinde, mevcut olabilecek gazın bacalarla çıkartılacağını belirten Akgül, rekreasyon alanının hem görsel açıdan hem de oturma, eğlenme, dinlenme ve yürüme gibi faaliyetlerle halkın ihtiyacını karşılayacağını söylemişti. Projenin birinci etabında büyük bir göletin inşa edileceğini ifade eden Akgül, “Halı sahalar, tenis kortları, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve bir de düğün salonu inşa edilecek. İkinci etapta ise İmrahor Vadisi ile bağlantı kurarak ağaçlandırma yapacağız" demişti.

Akgül´ün bu beyanından 17 ay sonra birden bire Ankara Büyükşehir Belediyesi bu alanı EGO garajı yapacağını ilan etti. Maliye Bakanlığı mülkiyetinde olan arazi aniden Büyükşehir Belediyesi´ne geçmişti. Çevre halkı karşı koydu ve Gökçek´in "EGO çöplüğü" planı suya düştü. Öte yandan Mamak Belediyesi "sosyal proje"nin hala gündemde olduğunu, devam ettiğini söylüyordu. Bir yılı aşan bir süredir durum belirsiz ve halkın tepkisi de giderek artıyor.



Anahtar Kelimeler: Mamak Sosyal Projesi Kayıp

Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli