Milyarlar Başkan´sız Görüşüldü…

Milyarlar Başkan´sız  Görüşüldü…

Belediye Başkanı Melih Gökçek´in katılmadığı Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO ile Çankaya Belediyesi´nin 2017 Mali Yılı bütçelerini oy birliğiyle kabul etti.

Büyükşehir Belediyesi´nin 2017 bütçesi 5 milyar 902 milyon, ASKİ´nin 3 milyar, EGO´nun ise 848 milyon lira olarak belirlendi. İlçe belediye başkanlarının katılmaması halinde bütçelerini görüşmeme kararı alan meclisin son toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katılmadı. Başkan Gökçek´in toplantıda bulunmamasını eleştiren MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek, “Sayın Başkan´ın işlerinin yoğun olduğunu biliyoruz ama Büyükşehir bütçesini görüşüyoruz kendisi de burada olsaydı daha iyi olurdu” dedi. Meclis toplantısının başlangıcında Çankaya Belediyesi´nin bütçesinin sona bırakılması nedeniyle CHP ile AK Parti grupları arasında sözlü tartışma yaşandı.

YILMAZKAYA: ARSA SATIŞLARI REKOR OLACAK

Sayıştay Raporlarındaki ihalelerle ilgili belirlemeleri paylaşan CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya özetle şunları söyledi: “2017 yılı bütçesinde 2016 yılına göre yüzde 39 artış öngörülmüştür. Sermaye giderlerindeki artışın yüzde 89 olması dikkat çekicidir. Gelir tarafında ise yüzde 30´un üzerinde bir arsa artışı öngörülmüştür ki bu tutar sadece Büyükşehir için değil tüm belediyeler arasında yeni bir rekor olacaktır. Maliye Bakanlığı tarafından konsolide edilen verilere göre tüm büyükşehir belediyelerinin toplam arsa satış gelir 1 milyar 867 milyon TL´dir. Bu tutarın 1 milyar TL´lik kısmı yani yüzde 53´ü Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılında hazırlanan bütçe teknik olarak hatalıdır. EGO´nun bütçesine bakıldığında 5393 sayılı Kanunda belirtilen borçlanma limitinin aşıldığı görülmektedir. ASKİ´nin 2014 yılından itibaren mali yapısının ciddi olarak bozulduğu görülmektedir. Yatırım tercihlerinizi sayısal çoğunlukla yaptınız ve biz muhalefetin görüşlerini çoğu kez yok saydınız.”

 ŞİMŞEK: GELİRLER BORÇLANMAYA GİDECEK

Büyükşehir, ASKİ ve EGO´nun toplam borcunun 2 milyar 573 milyon olduğuna dikkat çeken MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek, ilerleyen yıllarda gelirlerin borçlanmaya gideceğini belirterek özetle şu ifadeleri kullandı: “2017 yılı sermaye gelirleri kaleminde 1 milyar 868 milyon 254 bin TL gayrimenkul satışı öngörülmüştür. Bu durum, belediyemizin öz varlıkları ve gelir kaynaklarının; geri dönülmeyecek şekilde elden çıkarması demektir. Hafriyat döküm işleri ve hafriyat döküm sahalarından elde edilecek gelirlerin şahıs ve diğer kuruluşlara değil direkt belediye bütçesine aktarılması yönünde düzenlemeler yapılmalıdır. Acilen bir otopark işletme yönetmeliği oluşturulmalı, tüm açık–kapalı otoparkların işletilerek gelirlerin doğrudan belediye bütçesine aktarılması sağlanmalıdır. Ankapark, belediye bütçesine önemli ölçüde külfet getirmiştir.”

ÖLMEZ: YOLSUZLUK İMA EDİLDİ

Muhalefet gruplarının bütçe eleştirilerindeki bazı tespitlerinin yolsuzluk ima ettiğini savunan Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ise şunları söyledi: “Devlet İhale Kanunu´nun unsurları Büyükşehir´i ne kadar bağlıyorsa Çankaya´yı Yenimahalle´yi de o kadar bağlıyor. Plan bütçe komisyonunda çalıştığımızda bütün bu arkadaşlar bürokratları huzura çağırdılar burada sorulan soruların tamamı orada da soruldu ve tamamı da cevaplandı. Burada söylenince siyaset yapma mantığıyla söylenmiş olacak. Her cevap da tatminkârdır ikinci bir soruya gerek kalmayacak şekilde cevapları verildi. Ek projeler ilave eder ve kaynağını da gösterirseniz sonuna kadar konuşuruz. ‘Şeffaf olmamıştır´ derseniz belge koyun ortaya. Hatta dava açın. Yolsuzluk iması yapmak bize yakışmıyor.”



Ankara

28.03.2024

  • İMSAK 05:07
  • GÜNEŞ 06:32
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:29
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:35
  • Perşembe 21.3 ° / 5 ° Güneşli
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli