Mim-Der sessizliğini mesajla bozdu !!!

Mim-Der sessizliğini mesajla bozdu !!!

Mamaklı Müteahitlere Mim-Der?den özel dilekçe mesajı ne anlama geliyor? Mim-Der eski Başkanı Hamza Can?ın yerine olaylı bir kongre ile göreve getirilen Sezai Mallı?nın başkanlığını yaptığı Mim-Der?de Müteahhitlere atılan mesaj dikkat çekti.

 Çıkan yönetmenlik gereği  31 Mayıs 2013 tarihine kadar belediye’ye müracaatta bulunan müteahhitlerin yararlanma imkanı varken iken o tarihten önce müracaatta bulşunmayan Müteahhitlerin 28 haziran tarihinde Mim-Der tarafından çekilen mesajla yönlendirilen müteahhitlerden,

1.      Geçmiş tarihli dilekçe  alınmışmıdır?

2.      Mesajda Mamak Belediyesi İmar Şube Müdür Yardımcısı Adem Yıldırım’dan başka kimse ile muhatap olunmaması gerektiği (nin sebebi nedir?)

3.      Mesajı alamayan Müteahhitlere haksızlık değilmidir?

4.      İmar Şube Müdürlüğünde çalışanların konu ile ilgili bilgilerimi yoktur? Eğer yok ise neden bu personel istihdam edilmektedir?

5.      Müteahhitler neden şube müdür yardımcısına yönlendirilmiştir Mim-Der ile Şube Müdür Yardımcının ilişkisi nedir?

6.      Mamak’ta binlerce müteahhidin işini 1 memur mu yürütmekte ?

7.      Mevzuat ve yönetmelikten memurlar anlamıyor ise neden Mamak belediyesinde görev yapmakta.

 

Yetkililerin kamu oyunu bilgilendirmek için açıklamada bulunmalıdırlar.

 

 

Mim-Der Başkanı Sezai Mallı Çekilen Mesajla ilgili sorularımıza verdiği yanıtta

Mesajda Mamak Belediyesi İmar Şube Müdür yardımcısına özellikle belirtilmesinin nedeni, diğer personellerin yanlış bilgilendirmemesi ve bu konuda tek yetkilinin Adem Yıldırım olduğunu kaydederek ; “ Konu İmar Şube Müdür Yardımcısını ilgilendiriyor. Yanlış bilgi verilmesin diye isim verdik .

28 Haziran akşamına kadar harçlarını yatıran müteahhitlerimiz bu yasadan etkilenmedi. Çıkacak olan bu yasa ile ilgili olarak Mamak Belediyesi de itiraz etti. Acele yapılan bir yasa. Zararı hem belediyeye, hem müteahhitte, arsa sahiplerine. Bu yasayla ilgili gerekli itirazlar yapıldı geri dönüş olacağını düşünüyorum.

 

 

4 madde değişti

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 03.04.2012 tarihli ve 28253 sayılı Resmi Gazete`de yayımlandı. Yönetmelik değişikliği ile mevcut yönetmeliğin imar tanımlarına ilişkin 16., ruhsat düzenlenmesi ve ruhsat eki projelere ilişkin 57., yapıda denetim ve fenni mesuliyete ilişkin 58., yapı kullanma iznine ilişkin 64. maddeleri değiştirildi. Ayrıca 64. maddeden sonra gelmek üzere yapı kullanma izin başvurularında istenecek belgelere ilişkin 64/A maddesi eklendi.

10 ADIMDA YENİ DÜZENLEMELER

1- Daha önce imar mevzuatında yer almayan siyah kot ve kırmızı kot tanımları imar tanımlarına dahil edilerek yapının imar planındaki kat adedine esas yol kotunun belirlenmesi ve denetim aşamalarında yaşanan tartışmaların giderilmesi, uygulama ve denetim süreçlerinin bu nedenle aksamaması sağlandı.

2- İmar durum belgesi (çap) ve onaylı jeolojik ve jeoteknik etüt raporunun bir örneğinin en geç iki iş günü, yol kotu tutanağı ve kanal kotu tutanağının en geç beş iş günü içinde idarece ilgililerine verileceği, kanal kotu tutanağının idare dışında düzenlenmesi halinde  ise sürenin üç iş günü olacağı kurala bağlanarak ruhsat eki projelerin bir an önce hazırlanması ve yatırım ruhsat sürecinin hızlandırılması sağlandı.

3- Mimari projeye uygun yapı aplikasyon projesi istenerek komşu parsele tecavüz, bahçe mesafesinde taşma gibi sonradan yaşanan ve telafisi olmayan sorunlara proje aşamasında tedbir getirildi.

4- Ruhsat düzenlemesi aşmasında ayrı bir iş olan toprak kazı hesabı, doğrudan mimari projenin hazırlanması kapsamına alınarak yapı aplikasyon projesi ile birlikte doğru olarak tespit edilmesi ve bürokratik işlemin kısaltılması sağlandı.

5- Yapılan düzenleme ile yapının özelliğine göre arıtma, otomatik kontrol tesisatı, yangın algılama, tahliye ve söndürme gibi projelerle çevre ve yangın konularına karşı proje aşamasında önlemler getirilerek teknolojik gelişmelere uyum sağlanmış, çevreye duyarlılığın artırılması amaçlandı.

6- Projelerin ilk paftasında, yapı inşaat alanı, taşıyıcı sistemin niteliği, kat adedi, emsal hesabı, denetçi mimar, mühendis ve bunlara ilişkin bilgileri ihtiva eden bilgi tablosu ilave edilerek bu bilgilerin tapu kayıtlarında ve yapı kullanıcılarında yer alması yapı ve ilgilileri hakkında bilgilere sahip olmaları sağlandı.

7- İdare dışında onaylanan projelerin yapı ruhsatı verilmesi aşamasında idareye sunulmasının zorunlu olmadığı ruhsat alındıktan sonra ilgili fenni mesul veya yapı denetim kuruluşunca 30 gün içinde kurumlara onaylatarak ruhsat vermeye yetkili idareye verilmesi kural haline getirildi. Bu projelere temel aşamasında ihtiyaç olmadığından ruhsat sonrasında verilmesi sağlanıp inşaatın hemen başlanmasına olanak tanındı.

8- Meslek odasından sicil durum belgesi getirilmesine ilişkin kural ortadan kaldırılırken, proje müellifleri fenni mesuller ve şantiye şeflerinden her proje için sicil durum taahhütnamesi, idareye vermesi gerektiği yönünde düzenleme yapılarak beyan esas hale getirildi. Böylece yatırımcının ruhsat süreci hızlandırıldı.

9- Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri birer örneği bir önceki ayda yapılan işlemlere ilişkin bilgiler her ayın ilk haftası ilgili meslek odalarına liste halinde topluca bildirilmesi ve yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine ilişkin bilgilerin meslek odalarının kayıtlarına girmesi sağlanarak meslek odalarınca bu üyelerinin kayıtlarının tutulması mümkün hale getirildi.

10- Yapı kullanma izin başvurularında fenni mesul veya yapı denetim kuruluşu raporları dışında yatırımcıdan herhangi bir belge istenmemesi sağlanmış, yapı kullanma izin süreçleri evrak bakımından sadeleştirilmiş, kayıtlarda ya da elektronik ortamda bulunan belgelerin yatırımcıdan ayrıca istenmesi engellenmiş, zamandan tasarruf sağlanarak gereksiz bürokrasi ortadan kaldırıldı.

 

 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı