Mogan´da Balıklar Ölüyor

Mogan´da Balıklar Ölüyor

Ankara´nın Gölbaşı ilçesindeki Mogan Gölü´nde henüz belirlenemeyen nedenlerden dolayı çok sayıda balık kıyıya vurup, öldü. Vatandaşlar, balık ölümlerine metan gazının yol açtığını söyledi.

Suların kısmen çekildiği Mogan Gölü´nün bazı noktalarında turna balıklarının öldüğü görüldü. Onlarca irili-ufaklı ölü turna balıklarının yanı sıra gölden gelen kötü koku dikkat çekti. Çevredeki vatandaşlar, balık ölümlerine yoğun metan gazının yol açtığını söyledi. 

´METAN GAZI BALIKLARIN ÖLÜMÜNE YOL AÇIYOR´

Gölün altının balçık olması nedeniyle özellikle yazın bu dönemlerinde metan gazının yoğun olduğunu belirten Yalçın Eser, bu gazın balıkların ölümüne yol açtığını söyledi. Gölün kirli, bakımsız ve sahipsiz olduğunu belirten Eser, “İnsanlar buraya yürümeye geliyor. Karşı tarafa milyarlarca lira para harcandı. İnsanlar oraya bu pis kokuyu almaya geliyor. Gölde görsellik yok. Sadece üzerinde 3-5 tane ördekler var.” dedi. 

´ÇOCUKKEN SUDA YÜZERDİK, ŞİMDİ AYAĞIMI BİLE SOKMAM´

Yağmur sularının etkili olduğunu ancak yeterli olmadığını kaydeden Eser, yakındaki barajın kapaklarının da bu sene açılmadığını kaydetti. Çevredeki köylerdeki taş ocaklarının pis sularının da göle aktığını ifade eden Eser, “Seçimden önce çalışma yapılacağı söyleniyordu. Gölbaşı girişinde afiş falan asıldı. ‘Göl eski haline kavuşuyor´ diye ama hiçbir faaliyet yok. Karşı tarafta bir kırmızı kepçe sadece o alanı temizler. Bu taraflara dahil olmaz. Gidip, sorsanız doğal dengeyi koruyoruz. Görüyorsunuz, doğal denge bu mu? Çocukluğumuzda biz bu göldeydik. Okuldan kaçıp suya girip yüzerdik. Şimdi elimi yıkamam, ayağımı sokmam bu suya. Küçük küçük hayvanlar can veriyor. Yazık günah, sahipsiz. Kimse ilgilenmiyor.” diye konuştu. 

Kıyıya vuran balıkları çocukların elleriyle topladığını anlatan Eser, balığın onu yiyene de zararı olduğunu anlattı. Balıkların metan gazı nedeniyle oksijen alamadığını o nedenle kıyıya vurduğunu sözlerine ekledi.

 



Anahtar Kelimeler: Mogan Balıklar Ölüyor

Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli