Muhasebe Meslek Mensuplarına Hapis Yolu açılıyor

Muhasebe Meslek Mensuplarına Hapis Yolu açılıyor

Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca Meslek Mensuplarımız vergi incelemelerindeki sorumlulukları hakkında yönerge taslağı hazırlandı. Bakanlık Bu yönergenin taslağını TÜRMOB a göndererek görüş istedi. Türmob’ta odalara gönderdiği bu tasla

Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca hazırlanan yönergeye taslağı onaylanırsa, Mali Müşavirlere Hapis yolu gözüküyor.

Meslek Mensupları tonlarca sorununa çözüm yolları arar iken, bir okta Vergi denetim kurulu başkanlığından atıldı.

Taslağı temeli olmayan bir binaya benzeten, meslek mensupları, taslak bu hali ile yayınlanır ise, mükelleflerine bağlı olan işlemler sebebi ile KAÇAKÇI ve SAHTEKAR olarak yargılana bilinecek. 

Taslak bu hali ile kabul görür ise, sayıları 100.000 üzerinde olan, Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler, Vergi Müfettişleri tarafından tutulacak raporlar ile, disiplin, mali sorumlulukların dışında, Vergi Usul Kanunun 359 uncu maddesinde Kaçakçılık ve bir çoğu hapis olan cezalarla karşı karşıya kalabilecekler.

Bu konuda, Bir çok meslektaşın ayakta olduğunu belirten Meslekte Diriliş Çalışma Grubu, “Bugün ki şartlarda mükellefte vergi bilinci anlatılmamış iken, faturanın Meslek mensuplarına kesilmesi Acı bir felakettir” dedi  

Taslakta meslek mensupları, 

Disiplin Suçu;

Vergi Müfettişleri, yaptıkları vergi incelemeleri sırasında, meslek onuruna veya mesleki standartlara aykırı eylem ve davranışlarda bulunan, görevini yapmayan veya kusurlu olarak yapan veyahut görevin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunduğunun tespiti halinde ve gerekli görüldüğü takdirde, Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre gerekli araştırma ve incelemenin yapılmasını teminen, meslek mensubunun bağlı bulunduğu odaya iletilmek üzere ilgili meslek mensubu hakkında ayrı bir Görüş ve Öneri Raporu düzenleyebilecek.

 Kaçakçılık Suçu

Vergi Müfettişleri, yaptıkları vergi incelemeleri sırasında, Vergi Usul Kanunun 359 uncu maddesinde (Kaçakçılık Suçları ve Cezaları ki bir çoğu hapis cezası) sayılan suçların işlendiğini tespit etmeleri halinde, meslek mensubunun bu suça katılıp katılmadığını belirler. Vergi Müfettişleri, meslek mensubunun bu suça katıldığını tespit ettiği durumda Vergi Suçu Raporu tanzim ederler. (vergi şucu raporu Kaçakçılık suçudur ) 

Sahtecilik Suçu 

Vergi Müfettişleri, yaptıkları vergi incelemeleri sırasında, meslek mensuplarının, görevleri sırasında veya görevleri sebebiyle işledikleri bir suçla karşılaşmaları halinde, fiillerin niteliğine göre 5237 sayılı Kanunun (Kamu Güvenine Karşı  Suçlar  Kamunun güvenine karşı suçlar, geniş anlamda SAHTECİLİK  suçlarıdır.)  kamu görevlilerine ait hükümleri uyarınca cezalandırılmalarını teminen, bir Görüş ve Öneri Raporu tanzim ederek, suçun işlendiği yer Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere bağlı bulunduğu Grup Başkanlığına tevdi ederler.”

 Meslek  mensupları bu durumlar ile Karşı karşıya kalacak,

 



Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı