Oda Başkanlığında Gergin Seçim

Oda Başkanlığında Gergin Seçim

TESK Başkanı Palandöken ile Zekerya Murat`ın başkanlık için yarıştığı genel kurulda, zaman zaman tartışmalar yaşandı.

 Ankara Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odasının 25. Genel Kurulu yapıldı.  Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium`daki Genel Kurulda, divan başkanı ve üye seçimi sırasında delege olmayan kişilerin de salona girdiğini iddia eden üyeler ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı. Görevliler, Genel Kurulun yapıldığı salonun giriş kapısında görevlendirilen güvenlik görevlilerinin Ankara dışından geldiğini belirtmeleri üzerine üyeler, delege olmayan kişilerin salona alınmamasını istedi. Bunun üzerine salonun giriş kapısında 4 olan güvenlik görevlisi sayısı 12`ye çıkarıldı.

 

Divan üyelerinin seçiminin ardından başlayan Genel Kurulda, Ankara Bakkallar ve Baliyer Esnaf Odası başkanlığı için mevcut Başkan Bendevi Palandöken ile Zekerya Murat adaylıklarını açıkladı.

 

Daha sonra bir konuşma yapan Murat, bakkallığın tarihçesini anlatarak, 1970`li yıllardan sonra büyük mağazaların açılmasıyla tarih ve sosyoloji yönünden en eski mesleklerden biri olan mahalle bakkallarının ekonomik kriz içerisine girdiğini ve bu krizin her geçen gün daha da büyüdüğünü söyledi.

 

Bendevi Palandöken`in özgeçmişini anlatan Murat, 1978`de kurucu başkan olarak Ankara Bakkallar Bayiler Esnaf  Kredi ve Kefalet Kooperatifi`nin 36 yıldır başkanı olan Palandöken`in toplam 12 yerde görev aldığını kaydetti.

 

Kendisi hakkında da bilgi veren Murat, 1982 yılında bakkal olarak çalışmaya başladığını söyledi. 2,5 milyon esnaf ve sanatkarın temsil edildiği, Türkiye`nin en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan TESK Genel Başkanı Palandöken`in kanun ve mevzuata aykırı işlemler yaptığını iddia eden Murat, "Yıllar boyunca yaptıkları seçimleri bizlerden sakladılar. Mahkeme kararı ile müfettiş raporları gereği bakanlık talimatı ile yapılan güncelleştirme sonrasında 8 bin 307 olan üye sayısı 3 binlere düşürüldü" diye konuştu.

 

Mevcut yönetimin bakkalları yok olma noktasına getirdiğini savunan Murat, "Bizler için hayati önem taşıyan hiper ve süper marketler ile alışveriş merkezlerinin yasasını çıkaramamıştır. Bu nedenle yanı başımızda sokaklarda marketler, semtlerde süper ve gross marketler, şehrimizde sayısız alışveriş merkezlerinin açıldı. Toplumun temel ihtiyaç maddelerinin satışını gerçekleştiren küçük esnaf, sanatkar yok olma noktasına getirilerek pazar payımız yok edildi. Bunu da bu yönetim yaptı" dedi.

 

Bendevi Palandöken ise yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Türkiye`yi yöneten, Türkiye`de söz sahibi olan, sizin sayenizde yediğim ekmekten giydiğim elbiseye kadar hakkı olan insanlara, vicdanı olan kötülük yapar mı? Niye yapsın? Bu makamlara gelmiş insan niye böyle usulsüz, uygunsuz, çamur atıp karalansın. Balçığı sıva, insanları karala, ondan sonra ayıklanmak için meselelerin gündeme gelmesi için o kadar emek çek" diye konuştu.

 

Palandöken, konuşması sırasında salondan kendisine bağıran kişilerin susmasını isteyerek, "Kardeşim bağırma, sen de çıkar burada konuşursun. Yapmayın böyle, ayıp oluyor. Ben sizin meselelerinizi anlatmak için buradayım. Ayıp oluyor" dedi.

 

Sosyal güvenlik priminin ödenecek hale gelmesini, maaş kesintilerinin kaldırılmasıyla ilgili konuştuğunu dile getiren Palandöken, "Ama sabote ederseniz, bana bağırırsanız ben vicdanen rahatsız olurum. Siz benim baş tacımsınız. Gerçekten yakışık almıyor" diye konuştu.

 

Esnafla aynı sıkıntıyı çektiğini ifade eden Palandöken, vergi yükünün azaltılması, kredi konusunun ve AVM`lerle ilgili meselelerin çözülmesiyle bakkalların değerleneceğini söyledi.

 

"Ben oda başkanlığından, diğer yerlerden maaş almayan Türkiye`deki nadir insanlardan"

 

Üyelerden helallik isteyen Palandöken, "Ben oda başkanlığından, diğer yerlerden maaş almayan Türkiye`deki çok nadir insanlardanım" dedi.

 

Salondan bağırmalarla sözü kesilen Palandöken, "Bağırmayın diyorum yine bağırıyorsunuz. O zaman hep birlikte bağıralım, deşarj olalım. Bağırmak bir şeyi çözüyorsa Allah aşkına bağır, ben susuyorum. İçinizi boşaltın. Hadi bağır, bağır, eğer bağırmak mesele çözüyorsa, bağırmak suçluluğunuzu kapatıyorsa... Ben hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" diye konuştu.

 

Palandöken, yöneltilen eleştirilerle ilgili kendilerinin de eksiklerinin olduğunu bildirerek, bakkallara verilen sigara sayılarının azaltılmasıyla ilgili Rekabet Kurulu`na şikayette bulunduklarını ve bakkalların zararlarının sigara firmaları tarafından ödeneceğini söyledi. Palandöken, bakkalların kendisine güvenmesini istedi.

 

Genel Kurul`un Dilek ve Temenniler kısmında sadece Palandöken`in konuşturulduğunu, kendisine konuşma hakkı verilmediğini belirten Zekerya Murat, itirazda bulundu. Divan Başkanı, kendisinin söz hakkı talebinin olmadığını belirterek, oylamaya geçti.

 

Bunun üzerine Başkan adayı Zekerya Murat ve beraberindekiler, Palandöken ve yönetim kurulu üyeleriyle ilgili pankart açtı.

Konuşmaların ardından başkanlık seçimi için oy kullanma işlemine geçildi.

Oy kullanma sırasında üyeler arasında tartışma çıktı.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

21.05.2024

  • İMSAK 03:35
  • GÜNEŞ 05:21
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 20:09
  • YATSI 21:48
  • Salı 25.8 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 26.7 ° / 11 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 26.5 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu