ODTÜ DE İKİ YOL BİRBİRİNE KARIŞTIRILDI

ODTÜ DE İKİ YOL BİRBİRİNE KARIŞTIRILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar?ın ?ODTÜ?de tünel yolu onaylayacağız? açıklaması, Bilkent Yolu projesinin, Büyükşehir Belediyesi?nin devam eden yol çalışmasıyla karıştırılmasına neden oldu.

 Ankara’da Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ’yü ilgilendiren iki farklı yol projesi var. Birincisi, protestolara neden olan ve Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatına başladığı yol. Bu güzergah, Anadolu Bulvarı’ndan devam ederek, 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinin içinden Konya Yolu’na çıkıyor. 

Bakan Bayraktar’ın ‘tünel yol yapacağız’ dediği ikinci yol ise henüz proje aşamasında. Bu yol, Bilkent’in tam ortasından başlayarak ODTÜ’ye girecek ve kampüsün tam ortasından geçtikten sonra Öğretmenler Caddesi’nden Konya Yolu’na bağlanacak. Kampüs bütünlüğünün bozulmaması için tünel şeklinde yapılacak olan yolun uzunluğu yaklaşık 3 kilometre olacak. İşte birbiriyle karıştırılan iki farklı yolun detaylı analizi:


ANADOLU BULVARI

Başkent’te aylardır tartışmalara neden olan, yapımına yaklaşık dört ay önce başlanan ve binlerce ağacın kesileceğinin öne sürüldüğü Anadolu Bulvarı’nı Konya Yolu’na bağlayacak yeni yolun çalışmaları devam ediyor. 100. Yıl’dan geçen dört kilometrelik yolun yaklaşık iki kilometresi, A1 kapısından içeri girerek ODTÜ’nün sınırına paralel bir şekilde devam edecek. Anadolu Bulvarı ve devamı olan yol, Konya Yolu ile Eskişehir ve İstanbul yollarını birbirine bağlayan bir ’iç çevre yolu’ olarak ’Ankara Nazım Planı 1990’da yer alırken, söz konusu plan, 1982 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı ve Anadolu Bulvarı bu plan uyarınca 1987-88 yıllarında inşa edildi.
ODTÜ Rektörlüğü, üniversitenin, Anadolu Bulvarı’nın devamı olan bu yolun kısmen arazisinden geçmesini kabul ettiğini ve yol güzergahının 1993-94 yıllarında onaylanan ODTÜ İmar Planı’nda yer aldığının altını çizdi. ODTÜ Rektörlüğü, bu düzenlemeyle yaklaşık 4 kilometrelik Eskişehir Yolu - Konya Yolu bağlantısının 1.8 kilometrelik kısmının ODTÜ arazisinin doğu sınır bölgesinden geçtiğini ve söz konusu arazinin yol için ayrılmış olması nedeniyle, 1980’lerden beri ağaçlandırılmadığını belirtti.

3 BİN AĞAÇ ETKİLENECEK

Başkent’ten başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan ağaç eylemleri ile ilgili olarak açıklama yapan rektörlük, ODTÜ arazisi içinde yaklaşık 3 bin ağacın yol yapımından etkileneceği belirtti. Söz konusu bölgede 30 yıldır ağaçlandırma yapılmamasına rağmen, ODTÜ arazisi içinde yaklaşık 3 bin ağacın yol yapımından etkileneceğinin belirtildiği açıklamada, “Toplam 629 ibreli ağacın nakledilmesi, 292 adedi çam, 133 adedi dişbudak, 916 adedi ahlat, 293 adedi badem, 58 adedi kavak ve 696 adedi diğer yapraklılar olmak üzere toplam 2 bin 388 ağacın kesilmesi gerekecek” denildi.


BİLKENT YOLU - TÜNEL YOL

Kamuoyunda tartışmaya açılan bir diğer proje ise, Bilkent tarafından başlayıp, doğu batı hattında geçiş yapılacak olan yol. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ yönetimine sunduğu planda yol, ormanı ikiye bölerek kampüs arazisinden devam ettiği için kabul görmemişti. Mahkemeler de, “şehircilik ilkeleriyle bağdaşmadığı, üniversitenin bütünlüğünü bozacağı, can tehlikesi oluşturacağı ve kamu yararına aykırı olduğu” gerekçeleriyle planı iptal etmişti. Ancak ODTÜ, doğal ve arkeolojik sit alanları ile orman olarak tescil edilmiş alanları tahrip etmeden yapılacak tünel uygulamaları önermiş ve desteklemişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar geçtiğimiz günlerde, kampüsün ortasından geçecek olan ikinci yolun tünel yol olacağını belirtti. Bakan Bayraktar, ODTÜ yerleşkesi ve orman alanlarının bulunduğu, güneyde Eymir Gölü’nü de kapsayan 4 bin 85 hektarlık alanın imar planlarının, rektörlüğün teklif ettiği haliyle bir iki gün içinde onaylanacağını da bildirdi. Bilkent’in tam ortasından başlayarak ODTÜ’ye girecek olan ve kampüsün tam ortasından geçtikten sonra Öğretmenler Caddesi’nden Konya Yolu’na bağlanması planlanan tünel yolun uzunluğu yaklaşık 3 kilometre olacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan tünelin maliyeti ise yaklaşık 100 milyon lira olacak.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı