Onurlandıran "Dil Bayramı"

Onurlandıran

Türk Dil Kurultay`ının 81.yıldönümü nedeniyle Dil Derneği tarafından organize edilen 81. Dil Bayramı Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi`nde gerçekleştirildi.

 Kerim Afşar Ödülü Mustafa Balbay’a, Ömer Asım Aksoy Ödülü Berat Alanyalı`ya, Onur Ödülü ise Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’a verildi.

 


ÖZEL "DİRENECEĞİZ!"

Çağdaş Sanatlar Merkezi`nde düzenlenen etkinlikte konuşan Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, "Atatürkçü düşünce için, Türk Devrimi için, adalet ve demokrasi için, yurtta ve dünyada barış için, laik eğitimle çağdaş yaşam için, bilim ve sanat için direneceğiz!" dedi. Konuşmasında Dil Derneği`nin  kuruluşundan bu yana derneğe emek veren Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık`a  "minnet duygularını" ifade eden Özel, Dikili Belediye Başkanı  Osman Özgüven adına hazırlanan ödülü de,  Özgüven`e iletilmek üzere, Özgüven`in yakın dostu Çankaya Belediye Başkanı Tanık`a teslim etti.  

 

KERİM AFŞAR ÖDÜLÜ MUSTAFA BALBAY’IN

Sunuculuğunu Elçin Temel’in yaptığı törende, Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi iken tutuklanan Mustafa Balbay’a verildi. 4 yılı aşkın bir süredir cezaevinde olan Balbay, ödüle orada kaleme aldığı “Yargıtatör” adlı oyunuyla layık görüldü. Mustafa Balbay`ın ödülünü eşi Gülşah Balbay aldı. Salondan yükselen yoğun alkışlar eşliğinde sahneye çıkan Balbay`a ödülü Kerim Afşar`ın eşi Leyla Afşar verdi. Balbay, "Yargıtatör`deki gibi hukuksuzluk, adaletsizlik hiçbir zaman hiçbir esere ilham kaynağı olmasın. Adaletsizlik hiçbir zaman yaşanmasın" dedi.

 

ÖMER ASIM AKSOY ÖDÜLÜ ALANYALI’YA

Orhan Karaveli`nin anlattığı  Atatürk`le ilgili renkli anılarla zenginleşen etkinlikte, Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü ise, öykü yazarı Berat Alanyalı’ya, Ömrün Yazı (Bilgi Yayınevi, 2012) adlı öykü kitabı nedeniyle veriledi. Alanyalı ödülünü Ömer Asım Aksoy`un oğlu Süha Aksoy`un elinden aldı.

 

ONUR ÖDÜLÜ TANIK’A

Törende, Türkçe’ye ve Dil Derneği’ne yaptıkları katkılar nedeniyle dağıılan Onur Ödülleri ise Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın yanı sıra, Prof. Dr. Necdet Adabağ’a, Prof. Dr. Cevat Çapan’a, Ayla Çınaroğlu’na, Orhan Karaveli’ne, Doç. Dr. Ömer Kuleli’ye, Tamer Levent’e, Ümit Öğmel’e, Prof. Dr. Coşkun Özdemir’e, Yılmaz Özdil’e, Osman Özgüven’e, Prof. Dr. Kaya Türkay’a ve Sedat Yaşayan’a verildi.

Ödül töreninde yaştığı konuşmaya böylesine önemli bir ödülü almaktan gurur duyduğunu belirterek başlayan Çankaya Belediye Başkanı Tanık, " Özellikle içinden geçtiğimiz ve ne yazık ki siyasetin yerini silahların almaya başladığı kriz ve savaş koşullarında `dil`in önemi daha da artıyor. Zira siyasetin temel aracı `dil`dir" diye konuştu. Konuşmasında düşünceleri nedeniyle öldürülen Turan Dursun ili ilgili ilginç bir bilgiye de yer veren Tanık, "Turan Dursun daha önce de öldürülmek istenmiş ve bu nedenle bir araç ile kaçırılmıştı. Kaçıranlar onunla diyalog kurunca, `dil`in o eşsiz önemi ve gücü ortaya çıktı ve kaçıranlar Turan Dursun`u öldürememyip serbest bıraktılar. Daha sonra yüzünü görmeden, gözlerine bakmadan ve konuşmasına fırsat vermeden arkadan kurşunlayarak öldürebildiler ancak" dedi.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

05.05.2024

  • İMSAK 03:58
  • GÜNEŞ 05:37
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:25
  • Pazar 14.7 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 4.1 ° Güneşli