OSTİM´de Binalar Yenileniyor

OSTİM´de Binalar Yenileniyor

OSTİM´de yaklaşık 6 bin bina çevreci anlayışla yenilenecek. Ömrünü tamamlamış binaların alanları 3 katına kadar arttırılarak çatılarında güneş panelleri kurulacak.

Temelleri 1967´de atılan ve 1977´de ilk atölyelerin faaliyet göstermeye başladığı OSTİM´de özellikle eski binaların modern ve çevreci bir görünüme kavuşması için Revizyon İmar Planı hazırlandı. Geçen yıl başlatılan ve bugün itibarıyla 102 binada yenileme çalışmalarının sürdürüldüğü proje, birkaç yıl içerisinde tüm OSTİM´i kapsayacak. OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan plan çerçevesinde başta sayıları 2-3 bini bulan eski binalar olmak üzere bütün yapıların yerden yüksekliği 9,5 metre olacak. Böylece binaların kapalı kullanım alanı herhangi bir alan genişlemesi gerekmeksizin 3 katına kadar artacak. Plan kapsamında, yenilecek binaların çatı bölümlerinde güneş panellerinin kurulması ve inşa aşamasında enerji verimliliğine duyarlı yapı malzemesinin kullanılması zorunlu olacak.

Kapasiteyi yansıtmıyor

İmar planının ayrıntıları hakkında bilgi veren OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, "Firmaların ciddi anlamda üretim kapasitesi var ama binaların dış görüntüsü bu kapasiteyi yansıtmıyor. Yapıları, showroom ihtiyacını da karşılayacak şekilde tasarladık. Proje tamamlandığında OSTİM, bütün binaların çatılarında güneş panelleri, kendi enerjisini kendi üreten sanayi ve teknoloji tesislerinin bulunduğu bir yapıya bürünecek. Üretimin devam ettiği binaların dönüşümü ile ilgili süreç biraz geç ilerliyor. Binanın dönüşümü için firmalara uygun şartlarda krediler verilmesi konusunda bankalarla çalışıyoruz. Ayrıca işletme sahiplerinin, yeni binaları hazırlanırken, geçici olarak imalat yapabilecekleri bir alan oluşturmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Yabancı müşteri şaşırıyor

Yabancı firma yetkililerinin OSTİM´e geldiğinde işverenlere ´Siz bize gerçek üretim yerinizi göstermiyorsunuz´ dediğini anlatan Arıcı, "Çünkü yurt dışına o kadar güzel ürün gönderiliyor ki yabancılar firmanın binasını gördüğünde şok yaşıyor. Bu soruna çözüm üretme noktasında firmalardan fazlasıyla talep geldi" ifadelerini kullandı. "OSTİM´in uluslararası bir marka olarak kötü görünme gibi bir lüksü yok" diyen Arıcı, firma sahiplerini ikna ederek projeyi ilerletmeyi amaçladıklarını söyledi. Arıcı, "Bölgedeki binaların yüzde 60-70´i yenilendiğinde bu durum diğerlerini de etkileyecektir. Çünkü eski yapı ile yeni yapı yan yana durduğu zaman yeni yapının sahibi zaten bu durumdan rahatsız olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.



Anahtar Kelimeler: OSTİM Binalar Yenileniyor

Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli