OTOPARK SORUNUNU BELEDİYE-OSTİM İŞBİRLİĞİ ÇÖZER

OTOPARK SORUNUNU BELEDİYE-OSTİM İŞBİRLİĞİ ÇÖZER

Şehir Plancısı ve Yerel yönetimler uzmanı Çankaya Belediye Başkan Adayı Bilge Hakan Açıl Ankara?nın otopark sorununun çözümü konusunda Türkiye?ye örnek olabilecek değerlendirmelerde bulundu.

 Sürekli genişleyen bir şehirde, Metro sistemi yoksa ve diğer toplu taşıma sistemleri  de yetersiz durumda ise araç sahipliliğinin artması kaçınılmazdır diyen Açıl; "  Buna bağlı olarak ortaya çıkan trafik yoğunluğu sorununun çözümü için, Belediyelerce, yolların sürekli olarak genişletilmesi ve yeni katlı kavşakların yapılması, özel araç sahipliliği ve kullanımını daha da teşvik ederek orta ve uzun vadede kentleri içten içe yaşanılamaz mekanlar yumağı haline getirmektedir. (Çok tartışılan ODTÜ Yolu gibi ODTÜ içerisinden 100 tane de yol geçirilse Ankara’nın trafik sorunu çözülmez. Çözüm metro sistemidir." dedi.

Sayısı artan özel araçların nereye park edeceği planlanmakta mıdır?

 Genel otopark yapmak görevi ve bütçesi yasalarla Büyükşehir Belediyesine verildiğini kaydeden Açıl; " Ancak Ankara’da,  bu konuda hiçbir ciddi adımın atılmadığı, aksine trafik akışı açısından zaten yetersiz olan yolların kiraya verilmesi suretiyle otopark olarak kullanılır hale getirildiği görülmektedir. Yani, sorumlu ve yetkili Belediye tarafından,  kamuya ait alanlarda bu güne kadar genel otopark ihtiyacına çözüm üretilmemiş ve üretilme iradesi ortaya konulmamış durumdadır. Eğer Büyükşehir Belediyesi yasalarla kendisine verilen kamu alanlarında çözüm üretme görevini yerine getirmiyorsa, ilçe belediyelerinin, özel mülkiyete konu alanlarda, binaların kendi otopark ihtiyaçlarını, kendilerinin gidermesi konusunda özendirici ve koordinasyon sağlayıcı rolü üstlenmesi  gerekmektedir" şeklinde konuştu.   

Otopark sorununu,  Ankara’da  en ciddi şekilde yaşayan bölge Çankayadır diyen Açıl ; " Çankaya’nın neredeyse tamamında yaşanmakta olan bu sorun dolaylı olarak çöp toplama, yol yapım ve bakım hizmetlerinde sıkıntılar yaratmakla birlikte, direkt olarak yaya ve araç trafiğinin aksamasına yol açarak Çankayalılara sıkıntı yaratmaktadır. Özellikle dar yolları ve yoğun bina varlığı olan bölgelerde ( Bahçelievler,Ayrancı gibi) otopark sorunu günlük yaşamı olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yer Altı otoparkları

Yer altı otopark sistemine değinen Açıl ; " Otopark sorunu benzer özellik gösteren dünya şehirlerinde kullanılan asansörlü yer altı otopark sistemleri Çankaya’da uygulanarak,  yaşanan sıkıntılar ciddi ölçüde giderilebilir. Mevcut binaların bodrum katlarına otopark yapılamayacağına göre binaların yan ve arka bahçelerinin altına asansörlü otopark yapılarak çözüm bulunabilir."

Yurtdışındaki bu tür otopark sistemlerinin teknik açıdan ülkemizde de uygulanabilir olduğusöyleyen Açıl ; "  Ancak, yurtdışı firmalardan sistemin temin maliyetleri projenin hayata geçmesi ne engel teşkil etmektedir.  Yerli asansörlü otopark sistemi üretiminin geliştirilmesi imkanları Ankara’da mevcuttur. Bu kapsamda OSTİM de gerek yönetim üyeleri gerekse sanayicilerle yapılan görüşmelerde yerli İkame ürün ile sistemlerin uygun maliyetlerle yapılabilir olduğu ortaya çıkmaktadır. Çankaya’da otopark sorununun kalıcı olarak çözülmesi, bir siyasi irade konusudur. Siyasi iradenin yerel ayağı olan Belediyeler bu noktada öncü olmak durumundadır" dedi.

Haber: Orhan Aydan 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı