Sağlık-Der`den Üyeleri Haklarını İstiyor

Sağlık-Der`den Üyeleri Haklarını İstiyor

Sağlık-Der, kamu görevlilerinin çalışırken elde ettiği ücret ile emekli olduğu zaman alacağı maaş arasındaki uçurumun ortadan kaldırılması için hukuki mücadele başlattı. Sağlık Der Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen Angara Gazetesine konuştu. ?devl

 Sezen, gazetemize yaptığı açıklamada “Kamu görevlilerinin çalışırken elde ettiği ücret ile emekli olduğu zaman alacağı maaş arasındaki uçurumun ortadan kaldırılması gerekliliğinin altını çizdi.

Özel sektörde ek mesai yaptırınca SGK pirimin yattığını ama devlette bunun göz ardı edildiğini söyleyen Sezen ; “ Özellikle emekli kamu görevlilerini yoksulluk sınırında yaşamaktan kurtarmak amacıyla, memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, döner sermaye ve ek ders gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dâhil edilerek, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için, her çalışanın eline geçen ücret ile orantılı emekli maaşı almasının sağlanması için hukuk mücadelemizi Sağlık-Der olarak başlatmış bulunuyoruz” diye ifade etti.

Sezen, Kamu personeli arasında her bakımdan büyük eşitsizlikler olduğu, her kademede memur ile amiri arasında büyük ayrımlar olduğunu belirterek şunları kaydetti ; “ Bu açıklamamızda bir cümleyle belirttiğimiz ama etkin ve yetkin makamlarda bulunanların bunun ne demek olduğunu çok iyi bildikleri kamu görevlileri arasındaki adaletsiz uygulamalardan sadece biri açısından Sağlık-Der olarak hukuk mücadelemizi başlatmış bulunuyoruz.

 

“Hukuki Mücadele Başlattık”

Avrupa Birliği çerçevesinde başlatılan hukuki değişikliklerin çalışanın yüzünü güldürmediğini İfade eden Sezen; “Yapılan değişikliklerle özellikle alt tabakadaki kamu görevlilerinin hakları halkımız farkında olmadan elinden alınmakta, maaş oranları düşürülmekte, emeklilik yaşı ülkemizdeki ortalama ömür düşünüldüğünde mezara kadar uzatılmakta ve insanımızın ömrü hep bir ümitle tüketilmektedir. Bu olumsuzluğun içerisinde yapılan hizmetlerin karşılığı tam manasıyla verilmediği gibi emekli olunacağı zamanda kamu görevlilerinin yıllarını verdikleri bir kısım hizmetleri görmezden gelinerek özelliklede alt kademedeki kamu görevlilerinin düşük bir şekilde emekli maaşı almalarına neden olunmaktadır. Bizler Sağlık-Der olarak toplumumuzun her kesimine faydalı olmanın düşünce ve gayretiyle bundan önceki çalışmalarımıza bir yenisini daha ekleyerek bugün burada emekli maaşlarındaki adaletsizliğe bir nebze olsun engel olmak düşüncesiyle hukuk mücadelemizi başlatıyoruz.” diye konuştu.

SGK’da Farklılık

“Vatandaşlarımızın sosyal güvenlik haklarını tek çatıda birleştiren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun hedefi, “Tüm vatandaşları sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından tek normla güvence altına almak ve norm ve standart birliği sağlamak” olarak belirlenirken; kanunun oluşturduğu diğer sıkıntılar şuan için konumuz dışında olmak üzere, tam tersine olarak uygulamada başta emekli aylığı bağlama oranlarının düşürülmesi olmak üzere birçok alanda kamu görevlilerinin hakları kısıtlanmış, kazanılmış hakları ellerinden alınmış, emekli maaşına esas kazanç ve emekli ikramiyesi hesabıyla ilgili kamu görevlileri adına ortaya çıkan adaletsizlik giderilmemiştir. Emeklilik hakkında ortaya çıkan bu çelişki; aynı brüt ücreti alan bir işçi ile bir memur kıyaslandığında, çok büyük farklarla memurlar aleyhine bir durum meydana getirmiştir.”

 

Ortaya çıkan bu ve benzeri adaletsizliklerin giderilmesi, Anayasamızda belirtilen gerek “Sosyal Devlet” gerek “Kanun Önünde Eşitlik” gerek “Ücrette adaletin sağlanması” ve gerekse de “Sosyal güvenlik” ilkelerinin tam ve gerçek manasıyla hayata geçirilmesi açısından da bir zarurettir.

 

Son olarak Sezen gerekçeler ışığında kamu görevlilerinin çalışırken elde ettiği ücret ile emekli olduğu zaman alacağı maaş arasındaki uçurumun ortadan kaldırılması gerekliliğini belirterek ; “ Özellikle emekli kamu görevlilerini yoksulluk sınırında yaşamaktan kurtarmak amacıyla, memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, döner sermaye ve ek ders gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dâhil edilerek, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için; her çalışanın eline geçen ücret ile orantılı emekli maaşı almasının sağlanması için hukuk mücadelemizi Sağlık-Der olarak başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Haber : Beril Çuhadaroğlu 



Mehmet Şahin
6.03.2015 09:10:21
Ek ödemelerden vergi ve damga vergisi kesiliyor fakat emekli keseneği kesilmediği için emekli maaşı ve emekli ikramiyesi düşük verilmektedir.hal bükü devlet özel sektöre kızar çalıştırdığı insanlara 1500-2000 TL verdiği halde sigortasını askeri ücretten yatırıyor diye o kaçakçılık ise bu da kaçakçılık özel sektör suç işliyor ise devlet de suç işliyor. Bu konunun acilen düzeltilmesi gerekir. bu konuyu başbakan ve cumhurbaşkanına iletilmesi gerekir.

Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

09.05.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:32
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:42
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:31
  • Perşembe 22.8 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cuma 22.9 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 19.4 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı