Saraçoğlu İçin Bir Araya Geldiler

Saraçoğlu İçin Bir Araya Geldiler

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ATO ve Mimarlar Odası’nın ortak hareket ediyor. “Saraçoğlu Mahallesi ve çevresi geleceğini arıyor” isimli ulusal fikir proje yarışmasıyl

Kızılay’ın hemen yanı başında yer alan Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceği için önemli bir adım atıldı. Mahalledeki Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nde bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ATO ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi temsilcileri, “Saraçoğlu Mahallesi ve çevresi geleceğini arıyor” isimli ulusal fikir proje yarışmasını tanıttı. Toplantıya katılan Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, ATO Başkanı Salih Bezci ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ulusal proje fikir yarışması ve Saraçoğlu hakkında açıklamalarda bulundu.

Toplu konut ve AVM kurulmayacak

Saraçoğlu Mahallesi’nin yeniden Başkent’e kazandırılması amacıyla birkaç ay önce Bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘binaların tahsisini kaldırma’ kararı bölgeye toplu konut ve AVM yapılacağı söylentilerini de beraberinde getirmişti. Ancak gerçekleştirilen toplantıda konuşan Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Saraçoğlu’ndaki tüm binaların tescilli kültür varlığı ve tüm ağaçların da korunacak varlık kayıtlı olduğunu vurgulayarak, “Kesinlikle bu alanda hiçbir binanın yıkılması ve hiçbir ağacın kesilmesi söz konusu değil” dedi.

Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Saraçoğlu’nun yenilenmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, halkın her kesiminin yararlandığı alanlara dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ise Saraçoğlu için proje yapılmasında uzun zamandır herkesin hem fikir olduğunu belirterek, 2015’in ocak ayında Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili projelerin sunulacağını söyledi. 

Bölge bir ticaret alanına dönüştürülmemeli

Koruma Müdürlüğü tarafından sit alanı ilan edilen alanın Kızılay’a yakınlığı nedeniyle iştah kabarttığını belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan, “Ticaret odası bize yaptığı bir ziyarette buraya talip olduklarını belirtti. Biz de bu bölgenin bilimsel analizlerle projelendirilip kullanıma açılması konusundaki fikrimizi dile getirdik. Hala aynı fikirdeyiz. Bölge bir ticaret alanına dönüştürülmemeli ve bir kültür-sanat bölgesi olarak kalmalı.” dedi.

Kızılay’ın ekonomik ve kültürel değeri artacak

Bölgedeki binaların aslına uygun bir şekilde restore edileceğini bildiren ATO Başkanı Salih Bezci ise şu ifadeleri kullandı:
“Sadece Saraçoğlu olarak değil bu projeyi Güvenpark ile birlikte değerlendirmek lazım. Bakanlıklar ile birlikte burayı bir kültür havzası haline getirmeyi düşünmeliyiz. Kızılay ekonomik ve kültürel değerini yitiriyor. Projeyle birlikte Kızılay eski değerini kazanacak.”



Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı