Sefalet artışında dünyada 6’ncı ülke olduk

Sefalet artışında dünyada 6’ncı ülke olduk

İşsizlik ve enflasyon artışı sefaleti körüklüyor: Türkiye dünyada 6’ncı sırada

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı’ndan sefalet raporu: “Sefaletin en çok arttığı 6’ncı ülkeyiz”

İşsizliğin ve enflasyonun artmasıyla gün geçtikçe Türkiye’nin sefaleti de artıyor. İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı işsizlik ve enflasyon oranlarının toplanmasıyla ortaya çıkan sefalet endeksi ile ilgili yaptığı raporlamada, Türkiye’nin sefalet artışı sıralamasında dünyada 6’ncı sırada yer aldığını ortaya koydu ve “Birilerinin büyüme masalları anlatmaya devam ettiği bu dönemde, yoksulluğu ve yoksunluğu bitirecek kalkınma projelerimizle göreve hazırız” dedi.

ANKARA/İYİ PARTİ

Artan işsizlik ve yüksek enflasyon oranları Türkiye’deki sefaleti artırıyor. TÜİK, her ne kadar açıkladığı verilerle işsizliğin düştüğünü söylese de, işsizlik ve enflasyon toplamıyla hesaplanan sefalet endeksinin artması, açıklanan verilerin gerçekleri yansıtmadığını gösteriyor.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı işsizlik ve enflasyon oranlarının toplanmasıyla ortaya çıkan sefalet endeksi ile ilgili yaptığı raporlamada, Türkiye’nin son 5 yılda sefalet artışı sıralamasında dünyada 64’üncü sıradan 6’ncı sıraya çıktığını verilerle ortaya koydu.

 

Türkiye, sefaletin en çok arttığı 6’ncı ülke

 

Raporda, sefalet endeksinin 2015 ve 2020 yıllarında 138 ülkeden 66’sında azalırken, 72’sinde arttığı ifade edilerek, Türkiye’nin ise 8,3 puanlık artışla sefalet endeksinin en çok arttığı 6’ncı ülke olduğu belirtildi.

 

Türkiye’nin bir önceki 5 yıllık dönemde sefalet endeksinin 1,3 puan azaldığını ve sefalet artışı sıralamasında da 138 ülke arasında 64’üncü sırada yer aldığını belirten İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı Araştırma Ekibi, şimdi ise Türkiye’nin sefaleti en çok artan Sudan, Lübnan, Surinam, Haiti ve Pakistan’dan sonra 6’ncı sırada yer aldığına dikkat çekti.

 

Türkiye’deki 26,7 puanlık sefalet uçurumu

 

Türkiye’nin sefalet endeksi açısından hem diğer ülkelerle hem de kendi içinde değerlendirildiği raporda, sefalet artışının bölgeler bazında karşılaştırılması da yapıldı. Raporda, sefalet artışının tüm bölgelere yansıdığı ancak doğu ile batı arasındaki farkın giderek açıldığı vurgulandı.

Türkiye’de sefaletin en yüksek olduğu Mardin alt bölgesi ile en düşük olduğu Kastamonu alt bölgesi arasındaki farkın 26.7 puan olmasının kabul edilemez olduğu ifade edilen raporda, sefalet açısından Kastamonu alt bölgesinin Kuzey Makedonya’ya Mardin alt bölgesinin ise Surinam’a benzediği belirtildi.

“Kalkınma projelerimizle göreve hazırız”

Raporu Twitter hesabından paylaşan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, “Birilerinin büyüme masalları anlatmaya devam ettiği bu dönemde, İYİ Parti olarak yoksulluğu ve yoksunluğu bitirecek kalkınma projelerimizle göreve hazırız” dedi.



Anahtar Kelimeler: Sefalet artışında dünyada olduk

Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli