SİNCAN’DA SIFIR ATIK BİR YAŞAM BİÇİMİ

SİNCAN’DA SIFIR ATIK BİR YAŞAM BİÇİMİ

Sincan’da sıfır atık bir yaşam biçimine dönüştü. Sincan Belediyesi tarafından ilçeye yerleştirilen 155 atık getirme ekipmanı sayesinde atıklar toplanıyor, geri dönüşüme uğrayarak ekonomiye kazandırılıyor.

Sincan’da sıfır atık bir yaşam biçimine dönüştü. Sincan Belediyesi tarafından ilçeye yerleştirilen 155 atık getirme ekipmanı sayesinde atıklar toplanıyor, geri dönüşüme uğrayarak ekonomiye kazandırılıyor. Sincan’da organik atıklardan aylık 550 kg kompost yani gübre elde edilerek park ve bahçelerde kullanılıyor. Yapımı tamamlanan Eko-Çiftlik Sıfır Atık Merkezi’nde solucan gübresi ve kurtçuk üretimi devam ediyor.

155 Atık Toplama Ekipmanı Yerleştirildi

Sıfır atık çalışmalarıyla ödüllere layık görülen Sincan Belediyesi; meydanlara, sokaklara atık getirme ekipmanları yerleştirmeye devam ediyor. 74’ü mobil, 81’i sabit olmak üzere Sincan geneline yerleştirilen atık getirme ekipmanı sayısı 155’e yükseldi. Buralarda plastik, cam, kağıt, tekstil atıkları ayrı ayrı toplanıyor, 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor.

Temizlik İşleri Müdürlüğü katkılarıyla 2020’de geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmaları neticesinde 104 bin 626 adet ağaç kesilmekten kurtarıldı. 53 milyon kWh enerji, 5 bin 997 ton hammadde, 75 bin 238 varil petrol tasarrufu sağlanarak ekonomiye kazandırıldı.

Organik Atıklar Gübreye Dönüşüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe kapsamında alınan kompostlama makinesi ile ilk yerel kompostlama tesisini kuran Sincan Belediyesi, sebze-meyve atıklarından organik gübre elde ediyor. Bu sayede aylık ortalama 550 kg kompost yani gübre elde ediliyor. Laboratuvar değerleri bakımından birinci sınıf kalitede ölçümleri yapılan gübreler, belediyenin park ve bahçelerinde kullanılıyor.

 “Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi” Sıfır Atık Konusunda Çığır Açıyor

Sincan Belediyesi ilçeye muhteşem bir eser daha kazandırdı. Yenikent'te "Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi"nin inşası tamamlandı. Merkez sıfır atık eğitimi konusunda Sincan’a çok şey kazandıracak.

Doğa ile iç içe bir ortamda ekolojik döngü sağlanmasının yanında, bölgeye taşınan “Sıfır Atık Eğitim Merkezi” ile çocuklara ve gençlere “sıfır atık ve geri dönüşüm” bilinci aşılanıyor. Organik gübre üretiliyor.

Merkezde Solucan Gübresi ve Kurtçuk Üretiliyor

Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi’nde ekolojik döngüyü sağlamak amacıyla solucan gübresi üretiliyor. Merkezde kırmızı kaliforniya solucanı alınarak solucan gübresi üretimine başladı.

Ayda 100 Kg Gübre

Solucan gübresi üretimi son derece kolay, öncelikle solucan maması hazırlanıyor. Mama, belediye binalarında tüketilen çayın posaları ile hayvan gübresini karıştırarak yapılıyor. Solucanlar bu mamayı tüketiyor ve ayda yaklaşık 100 kg gübre elde ediliyor. Elde edilen solucan gübresi öncelikle “Eko Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi”nde meyve ağaçları, çiçekler ve sebzeler için kullanılacak. Artış olursa park ve bahçelere de gönderilecek.

Kurtçuk Üretimine Başlandı

Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi’nin yapımı sırasında oluşan doğal sulak alana 2000 adet alabalık yavrusu bırakıldı. Bu yavruların sağlıklı beslenmesi için gereken protein kaynakları kurtçuklardan karşılanıyor. Bu kapsamda Sincan Belediyesi, 100 bin un kurdu alarak üretime başladı.



Anahtar Kelimeler: SİNCAN’ SIFIR YAŞAM BİÇİMİ

Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli