STK ÇÖPLÜĞÜ

STK ÇÖPLÜĞÜ

Anadolu Gençlik Federasyonu (ANGEF) Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Uğur Sağın yaptığı basın açıklamasın da ülkemiz Sivil Toplum Kuruluşu (STK) çöplüğüne dönmüştür dedi.

ANGEF Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Uğur Sağın, “Bir ülkenin demokratik ve sosyal gelişimin de en belirgin ölçütlerden biri de o ülke de var olan Sivil Toplum Kuruluşu sayısıdır. Bu anlamda da bizim ülkemiz de 100 bine yakın dernek, federasyon ve konfederasyon yapısıyla  faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşu mevcut. Nüfusu 80 milyona dayanan ülkemiz her ne kadar gelişmiş ülkeler kıstasın da değerlendirildiğinde STK sayısı az görünse de, yine azımsanacak bir sayı  değildir; 100 bin sayısı, ülkemiz adına…” dedi.

                Uğur Sağın, açıklamasının devamın ise “100 bin STK’ nın varlığı ülkemizde ki demokrasi adına mutluluk verici olsa da işin gerçek boyutunun farklı olduğuna dikkat çekti.

Sağın konuşmasına şöyle devam etti:

Ülkemizde ki bir çok STK tamamen kağıt üzerinde var olup, hiçbir faaliyette bulunmadığı gibi bir tabelası dahi olmayan naylon STK’ lar veya buna benzer üç beş kişin bir araya gelip kumar oynatmak gibi kirli emellerine kılıf oluşturmak adına lokal açabilme izni almak için kurdukları STK’ lardır. Bunlar STK’ cılığın yüz karası tabir edilen kesimdir fakat daha ilginç olanın görev yaptığı süre boyunca toplumsal ve sosyal hiçbir yararlı faaliyette yer almamış, emekli bürokrat, siyasi ve buna benzer tiplerin emekli olduktan sonra kendilerine makam oluşturup, sırf ‘başkan’ dedirterek düştükleri ego boşluğunu giderebilmek adına komik isimlerle kurdukları STK’ lardır.

                Kurum kuruluşlar, iş adamlarının ve yardımseverlik bilinci ile hareket eden vatandaşların duyarlılığına da dikkat çekmek isteyen Uğur Sağın, “İşin en vahimi sırf rant yaratabilmek adına, belediyelerden, kamu kurum kuruluşlarından ve iş adamlarından yardım adı altında para toplayarak bu paraları kendi şahsi çıkarları adına kullanan tiplerin kurdukları bazı zaman hemşeri, bazı zaman da özürlü ve toplumun duyarlı olduğu konularla alakalı kurulan STK’ lardır. Üzülerek beyan etmek gerekirse; ülkemizde reel olarak bu işlere gönül vermiş STK’ lara en büyük darbeyi vuran bu tip STK’ lardır” dedi.

                Toplumun bilhassa gençlerin bu konularda bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Uğur Sağın, “Son zamanlarda da ülkemizin genç ve dinamik nüfusunun bilgi, birikim ve enerjisinden faydalanmak adına gençliğe hizmet etmek kılıfı ile kurulan fakat gençliğin yararına hiçbir faaliyette bulunmayan yaşı kemale ermiş kişilerin kurdukları ve yöneticisi oldukları  STK’ lardır. Buna en belirgin örnek Türkiye Gençlik Federasyonu adı altında faaliyet gösteren ama 70 yaşına gelmiş bir zatın başkanlığını yaptığı STK dır. Bu anlam da gençlerin bilinçli ve dikkatli olup kendilerinin bilgi, birikim ve enerjilerini kendi şahsi emelleri için kullanmak isteyen şahısların kurmuş oldukları STK’ lara gençlerin dikkat etmeleri gerektiği gibi, buna benzer mensup olacakları STK’ ları iyice irdeleyip araştırdıktan sonra mensup olmaları gerektiğini” belirtti.

                Açıklamasının sonunda yetkili mercilerin denetim mekanizmasını ivedilikle işlevsel hale getirmesi gerektiğini belirten ANGEF Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Uğur Sağın,  “Kendileri gibi hiçbir gizli amacı olmayan, perde arkası güçlere hizmet etmeden sadece toplum ve gençlik yararına şeffaf ve denetlenebilir bir halde projeler üreten Sivil Toplum Kuruluşlarına yapılacak en büyük iyiliğin, toplumun vicdanını istismar ederek kendi kirli emellerine alet eden sahte ve başka amaçlara yönelmiş çürük, STK’ ların bir an önce kanunlar çerçevesinde faaliyetlerine son vererek temizlenmesi gerekliğini acil bir durum olduğunun altını çizdi”

               

 

 



Anahtar Kelimeler: STK ÇÖPLÜĞÜ

Ankara

24.04.2024

  • İMSAK 04:18
  • GÜNEŞ 05:51
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:43
  • YATSI 21:10
  • Çarşamba 26.6 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı