Sürücü Kursları Trafik Canavarı Yetiştirmemeli!

Sürücü Kursları Trafik Canavarı Yetiştirmemeli!

Sürücü Kursları Birliği Başkanı Süleyman Sert Sürücü kurslarında yaşanan sorunları gündeme taşıdı.

 Bazı sürücü kursları tarafından ehliyet almanın çok basite indirgendiğini kaydeden Sert, Milli Eğitim denetimcilerinin kötülerden yana olduğunu ifade ederek kursların denetimlerinin yerinde ve doğru yapılması gerekliliğini savundu.
Sürücü Kursları Birliği Başkanı Süleyman Sert Milli eğitim Bakanlığı denetiminde olan sürücü kurslarının denetimlerinde yaşanan sıkıntıları gündeme taşıdı. Bazı sürücü kurslarınıon haksız rekabete yol açtığını ifade eden Sert: “  Maalesef haksız rekabetten dolayı iyi-kötü ayrımı mümkün değil . Sürücü belgesi alacak kişiler işin ekonomik boyutuyla ilgileniyor .Bu yüzden düşük ücretli , niteliksiz kurumlar maalesef tercih ediliyor . Diğer tarafta işi layıkıyla yapmaya çalışan kişi bir şeyler kazandırmaya çalışan , trafik bilinci ve kültürünü kazandırmakta gayret gösteren kurumlarımız sıkıntı içinde .İyi eğitim veren kurum sayısının azalmasından dolayı sürücü eğitiminde kalite bir türlü ortaya çıkmıyor” dedi.
“Kurs ve Kursiyerlerde Sıkıntılar Var”
Kursiyerlerin kurslara katılımı konusunda da değerlendirmede bulunan Süleyman Sert ; “ İşe eğitimcilerimiz açısından bakarsak yeterli eğitici olduğunu söyleyemem. Maalesef eleman buluyoruz ama bu işi yapabilme anlamında nitelikli eleman sıkıntımız var. Bunun yanı sıra kursiyerlerin yeterli zaman ayırıp gelmemesinin yanında personellerimizin de bu soruna anında cevap verme durumumuz yok . Bunun yerine 12 saatlik zaman dilimi içerisinde kursiyer kendisine uygun zaman diliminde direksiyon ve pratik eğitimlerini alabiliyor” şeklinde konuştu Sert kursiyerlerin kursu erken bırakması ve devam etmemesi ile ilgili olarak ; “2 etken var . 1: Kursiyerin mesai saatlerinin kurs saatiyle uymaması . 2. ise kurumdan kaynaklanıyor. Özellikle kurstaki kişilerin doyurucu bilgi verememelerinden dolayı kursiyerlerin ilgisizliği artıyor. Kursiyerlerimizin devamsızlık durumunda da telafi kursları uyguluyoruz ve bunu bu şekilde çözmeye çalıştıklarını” kaydetti.
Ehliyet Almak Basite İndirgendi
Toplum olarak en büyük sıkıntılarımızdan biri haline gelen sürücü belgesi almak çok basite indirgendiğini söyleyen Sert; “Vatandaş her konuda olduğu gibi bu konuda da ön yargılı , ben bu işi biliyorum , ben bu işi yaparım düşüncesinde . Önce bu önyargıyı kırmamız gerekiyor . Bu önyargıyı kırmak içinde kursların kursiyerlerine öncelikle kaliteli bir eğitimle devam sağlaması ve işin gerçek boyutlarını anlatarak bu önyargıyı kırması lazım . Hatası , telafisi olmayan bir durum . En iyimser tabloda dahi yaralama ile çok uzun süre yatağa bağımlı kalma durumu olunabiliyor . Yani dediğim gibi ne olursa olsun hafife alınacak bir durum değil.”dedi.  
MEB kötülerden Yana mı ?
Kurslarda yaşanan denetimsizlik ve denetimlerde MEB göz yumduğu noktalar olduğunu savunan Sert ; “ Bunun en büyük sorumlusu M.E.B yetkilileridir . M.E.B  yetkilileri maalesef kanundaki denetim yetkilerini kötülerin lehine kullanıyorlar ve cesaret vererek adeta haksız rekabetle iyi sürücü yetiştirilmemesinin zeminini hazırlıyorlar. Yaptırım olarak kanunlar dahilinde ağır cezalarımız var . Bu kursların tamamen kapatılması gibi . Ancak bu uygulamada da boşluk var.”
 
Sürücü Kursları Yönetmeliğinde Değişiklik Olacak Mı
Sürücü kursları yönetmeliğinde bir takım değişiklikler yapılması düşünülmekte olduğunu ifade eden Sert ; “ Özellikle sürücü eğitimlerinin kalitesi artırılması adına eğitim sürelerinin kısaltılması gündemde bunun yanında özellikle kursiyerin kursa devam etme mecburiyeti sağlamak amacıyla yönetmelikte bu yönde maddeler koyulması yönünde gayret gösteriyoruz. Onun dışında direksiyon sınavlarının sürücünün karayolunda her an karşılaşacağı şeyler gözetilerek sınav yapılıp sürücünü not baremi yerine başarılı ya da başarısız diye değerlendirilmesi konusunda çalışmalarımız var. Bu sayede kurslara ilgi artacak vatandaş daha fazla araç araç kullanmaya yönelecektir” dedi

Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

15.05.2024

  • İMSAK 03:43
  • GÜNEŞ 05:26
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:40
  • Çarşamba 17.1 ° / 6.6 ° false
  • Perşembe 17.1 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı