Tabelalara Kadın İsmi

Tabelalara Kadın İsmi

Nar Kadın Dayanışma Ağı üyeleri, Ankara´da önceki gece ilginç bir eyleme imza attı. Bazı sokak ve cadde levhalarının isimleri öldürülen veya başka olaylarla gündeme gelen kadınların isimleriyle değiştirildi.

Paris´te sokaklara erkek ismi verilmesini protesto eden ve sokak tabelalarını kadın isimleriyle değiştiren feministlerin eyleminden ilham alan Ankaralı kadınlar, benzerini Başkent´te yaptı. Gece yarısı sokağa çıkan kadınlar, yol ve yön tabelalarına, öldürülen ve mağdur edilen kadınların isimlerini yapıştırdı.

Ekin Wan´dan Nevin Yıldırım´a, Özgecan Aslan´dan Pınar Selek´e kadar farklı kadınların isimlerini tabelalara yapıştıran eylemciler, değiştirdikleri sokak levhalarının fotoğraflarını #YaşasınBağzıSokaklar etiketiyle Twitter´dan da paylaştı. Mahir Çayan´ın oturduğu sokağa öldürülen Ayşe Makar´ın ismini veren ağ üyeleri, Ak Parti Ankara İl Başkanlığı´nın bulunduğu Dr. Mediha Eldem Sokağa da cinayete kurban giden Özgecan Aslan´ın ismini yapıştırdı.

VATANDAŞ ŞAŞIRDI

Sabah saatlerinde sokak levhalarının üstünde kadınların isimlerini gören Başkentliler kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Ayşe Makar ismini yeni fark ettiğini söyleyen bir vatandaş, “Bence iyi olmuş. Makar soyadı yabancı gelmedi. Bu eylemi desteklemek lazım” dedi. Mithatpaşa Caddesi ile Kızılırmak Caddesi´nin kesiştiği yerde Mine Bademci ismini gören bir kadın ise “Ana caddeye değil de ara sokaklara verselerdi. Bilmeyen birisi olsa adresi karıştırır” diye konuştu.

DEVAM EDECEK

Fransız feminist derneği ‘Osez le feminisme´ üyelerinin iki gün önce Paris´te yaptıkları eylemden yola çıktıklarını anlatan NAR Kadın Dayanışma Ağı üyesi Serpil Şahbaz şöyle konuştu:

“Bu eylem daha önce Fransa´da yapıldı. Genellikle sokak isimlerinin erkek isimleri olduğu görülüyordu orada. Biz de burada böyle bir eylem yapmak istedik. Özellikle öldürülen kadınlar, toplum tarafından dışarıya itilmiş ya da iktidarın kıskacı arasında kalmış kadınların isimlerini ele aldık. Devrimci mücadeledeki kadınları da anmak istedik. Özellikle sokak isimlerini kendimiz seçmedik. Kendi ulaşabileceğimiz sokakları tercih ettik. 30´dan fazla isim verdik. Bu eylemimiz devam edecek. Bu işin ilk adımıydı.” Kadınların sokaklara verdikleri isimler arasında Filistin Halk Kurtuluş Örgütü üyesi Leyla Halid, İranlı kadın şair Füruğ Ferruhza gibi birbirinden farklı isimler bulunuyor.

BÜYÜKŞEHİR: VANDALLIKTIR

Kadınların eylemini “vandallıktır” diye niteleyen Büyükşehir Belediyesi Basın Koordinatörü Avni Kavlak, suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, şöyle dedi: “Bu kenti kirletmenin başka bir çeşidi. Bu vandallıktır. Kadınlar adına Özgecan´ı veya başka birisini anmak istiyorlarsa başka bir eylem türü denemeleri gerekir. Çünkü kenti kirleterek masum bir insanı veya başkasını anmak gibi anlamsız bir şey olamaz. Özgecan ismini kullanarak suç işliyorlar. Diyelim ki o tabelanın olduğu yerde birisi kalp krizi geçirse ya da kaza olsa o sokağın adını bilmeyen herhangi bir vatandaş ambulansa haber verirken o tabeladan dolayı yolu tarif edemeyecek belki de başka canlara mal olacak. Kimler olduğunu tespit edersek suç duyurusunda bulunacağız.”



Anahtar Kelimeler: Tabelalara kadın ismi

Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı