TARİH KAZAN`DA CANLANACAK

TARİH KAZAN`DA CANLANACAK

Ankara`nın meşhur Ankara keçisinden elde edilen tiftiğin dokunmasıyla oluşturulan ve kışın sıcak, yazın serin tutan, vücuttaki durağan elektriği alması nedeniyle de anti stress özelliği taşıyan tarihi Sof kumaşı Kazan`da dokunacak.

 Tiftik ve Sof Araştırma Geliştirme Derneği tarafından hazırlanan “Ankara’nın Tarihi Sof Kumaşının Yeniden Şehrin Kültürel ve Ekonomik Hayatına Kazandırılması Projesi” Ankara Kalkınma Ajansı “2012 Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı” tarafından desteklenmeye değer bulunarak uygulama için 216. 000 Türk Lirası kaynak ayrıldı.

Ankara’nın Kazan ilçesinde faaliyete geçen proje ile sof Kumaşlar uzmanlar gözetiminde Kazan`dan seçilen 10 bayan tarafından dokunacak. Şu anda 16 kursiyerin eğitim gördüğü kurs sonunda kursiyerler çok önemli bir meslek sahibi olacak ve evlerinin ekonomisine katkıda bulunacaklar. 

Kursiyerler özel yaptırılan dokuma tezgahlarında sof kumaş dokumanın yanı sıra, dokudukları kumaşları verilen uygulamalı tasarım kursları ile üretilecek olan kadın ve erkek giyim eşyası (gömlek, şal, kravat gibi) üretecekler. Ayrıca Ankara hatırası olabilecek turistik eşyaların tasarımı, kesimi ve biçimi de kursiyerler tarafından yapılacak.

Osmanlı Devleti zamanında Ankara’dan toplanan vergilerin ana kaynağı olan bu ürünler son yıllarda ya Ankara Keçisi ve tiftik üretimi gibi son derce azalmış ve kaybolmaya yüz tutmuş veya sof kumaşı gibi tamamen ortadan kaybolmuş.

Son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişip büyüyen ve Ankara`nın dış ilçeleri içerisinde gelişmişlik sıralamasında birinci sıraya yerleşen Kazan`ın kültürel değerlerini yaşatmak adına sürekli olarak projeler geliştirdiğini hatırlatan Belediye Başkanı Lokman Ertürk,"Geçtiğimiz ay düzenlediğimiz Ankara Kazan ve Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu ile unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizi kayıt altına alarak bilim dünyasına kazandırmaya çalıştık. Şimdi de Ankaramızın önemli değerlerinden olan Ankara Keçisi`nin tiftiğinden elde edilen iplerle dokunan "Sof" kumaşının yeniden üretilmesi amacıyla başlatılan bu projenin Kazan`da gerçekleştiriliyor olması da çok anlamlı. Bu önemli değerimizi yaşatmak için elimizden geleni yaparak kaybolmasına izin vermeyeceğiz. Kursiyerlerimize başarılar diliyor projede emeği geçen herkesi kutluyor, Ankaramıza ve Türkiyemize hayırlı olmasını diliyorum. 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu