TMMOB Makina Mühendisleri Odası 47. Olağan Genel Kurulu Yapılıyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası 47. Olağan Genel Kurulu Yapılıyor

TMMOB´nin en büyük Odası olan Makina Mühendisleri Odası´nın (MMO) 47. Olağan Genel Kurulu Ankara´da Kocatepe Kültür Merkezi´nde başladı.

Genel kurul divan başkanlığına TMMOB´nin önceki başkanı Mehmet Soğancı oybirliğiyle seçildi. 108 bin 400 üyeyi 1.107 delegenin temsil edeceği genel kurulda yönetim kurulunun çalışma raporu değerlendirilip, yeni dönem çalışma programının ana hatları belirlenecek. Pazar günü yapılacak seçimlerde ise Oda yönetim, onur ve denetleme kurulları ile MMO´yu TMMOB genel kurulu, yönetim kurulu, yüksek onur ve denetim kurullarında temsil edecek 100 delege seçilecek. Genel kurulun açılış konuşmaları MMO Başkanı Ali Ekber Çakar ve TMMOB Başkanı Emin Koramaz tarafından yapıldı.

MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, bugün dünya siyasetinin, çok kutuplu bir şekilde ve bölgesel çatışmalar üzerinden yeniden şekillenmekte olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında “Bu gelişmeler; dünyada, ekonomik, siyasi, etnik, dinsel-mezhepsel çok boyutlu sorun ve çatışmaların büyüyeceğini göstermektedir. Suriye´de yaşananlar, bu sürece dair önemli ipuçları vermektedir. Bugün, yeni bir “soğuk savaş”ın yaşandığı, bölgesel çatışmalar üzerinden kozların kapışılacağı bir konjonktüre girilmiştir. Ortadoğu´daki durum, adeta yeni bir dünya savaşının prototipini andırmaktadır. Bu durum bölgesel-yerel savaşların ve mülteci akınlarının artması, toplumsal parçalanma, sosyal hak kayıpları, işsizlik, yoksullaşma ve insanlık dışı yaşam koşulları olarak yansımaktadır” dedi.  

MMO Başkanı Çakar daha sonra ülkemizin yüz yüze olduğu iç ve dış sorunların oldukça fazla olduğunu belirterek özetle şöyle konuştu: “Bugün ülkemizde yaşayan her kültürlü insanın, her aydının, temel insan haklarına, barışa ve demokrasiye saygılı bir yurttaş olma, dil, din, ırk, cinsiyet ve inanç farkı gözetmeksizin bir yaşam ortamının yaratılması için mücadele etme zorunluluğu vardır. Biz de MMO olarak; toplumsal ve mesleki sorumluluklarımız gereği; komşularımızla her açıdan iyi ilişkiler içinde olmayı, her ülkenin bağımsızlığının ön koşulsuz bir şekilde tanınmasını, içişlerine hiçbir şekilde müdahale edilmemesini savunmaya devam edeceğiz. Kürt sorununun şiddetten arınarak barışçı, eşitlikçi, demokratik koşullarda bir arada yaşam çerçevesine yerleşmesi istedik ve her zaman isteyeceğiz. Emperyalizmin ve kapitalizmin sömürü, yağma ve talan düzenini teşhir ettik, teşhir etmeye devam edeceğiz.”

Konuşmasının son bölümünde bu genel kurulda başkanlık görevini devredeceğini belirten ve geçmiş dönemlerde birlikte görev aldığı arkadaşlarına teşekkür eden MMO Başkanı Çakar, sözlerini şöyle tamamladı: “Ben, ülkemde; örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırıldığı; demokratik planlama ve denetim fikrinin her alanda savunulduğu; bilginin toplumsallaşmasının sağlandığı, emekten, doğadan, insandan, toplumdan yana ve geleceğimizin örgütlenmesinde kullanıldığı; çalışanların geleceklerinden kaygı duymadığı, iş, işsizlik, yoksulluk kaygılarının olmadığı; yolsuzluğun, usulsüzlüğün olmadığı, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızın uluslararası sermayeye peşkeş çekilmediği, kamusal denetim alanlarının özelleştirilmediği, ülkenin sanayileşmesinden vazgeçilmediği; OHAL ve OHAL uygulamalarının olmadığı, sosyal devletin hakim kılındığı; tüketici haklarının korunduğu; çalışanların söz ve karar sahibi olduğu; insanların birbirine saygı gösterdiği, bizlerin ve çocuklarımızın geleceklerinden kaygı duymadığı, insanların özgürce yaşayacağı bir gelecek ütopyasının gerçekleşmesi dileğiyle ve güneşli güzel günlere olan sonsuz inancımla genel kurulumuzun birliğimizi güçlendirmesini diliyorum.”

 

TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise kararlı ve mücadeleci tutumları nedeniyle iktidarın çok yönlü saldırılarıyla karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Her fırsatta, birliğimizin kamusal statüsünü aşındırmak, mesleki etkinliklerimizi sınırlandırmak ve özerk yapımızı ortadan kaldırmak için farklı çabalar içine giriyorlar. Kamusal yetkilerimizi buduyorlar. Oda gelirlerimizi düşürüyorlar. Torba yasalar ile kuruluş kanunumuzda yapılmaya çalışılan değişikliklerle susturulmak, parçalanmak ve bertaraf edilmek isteniyoruz. Bunun yöntemi kimi zaman Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Raporu oluyor, kimi zaman yönetmelik değişikliği, kimi zaman da bakanlıkların İdari ve Mali Denetlemesi oluyor. Biliyorsunuz en son olarak da yetirince “yerli ve milli” duruş sergilemedikleri için Mesleki Birliklerin isimlerinin ve yasalarının değiştirilmesi için hummalı bir çalışmaya giriştiler. Daha dün uluslararası gıda tekelleri istiyor diye bu ülkenin öz kaynaklarıyla kurulan şeker fabrikalarını satışa çıkartmışlarken hangi “yerli ve milli” duruştan bahsediyorlar? AKP´nin derdi ne yerlilikle ne de millilikledir. AKP´nin derdi, birliğimizin kamusal statüsü ve toplumcu mücadele anlayışıdır.

Kendilerine Anayasayla, meslektaşlarının hak ve çıkarlarını koruma görevinin yanı sıra mesleklerinin kamu çıkarları yani toplum çıkarları doğrultusunda uygulanması için çalışmalar yürütmek görevi verildiğini hatırlatan TMMOB Başkanı Emin Koramaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “AKP´nin rahatsızlığının asıl nedeni, anayasa ve yasanın bize verdiği bu görevleri hakkıyla yerine getirmemizdir. Toplumsal olanı koruma yolundaki inadımız ve gayretimizdir. Fabrikalarımızın, madenlerimizin, kıyılarımızın, ormanlarımızın, parklarımızın satılmasına, ülke tarımının bitirilmesine karşı kamusallığı savunmamızdır. Gerici, muhafazakar uygulamalar karşısında ilericiliği, çağdaşlığı, laikliği savunmamızdır. Faşizan, baskıcı, ayrıştırıcı politikalara karşı eşitliği, özgürlüğü, kardeşliği savunmamızdır. Sermayenin sınırsız sömürü isteğine karşı emeği ve alın terini savunmamızdır.

AKP demokratik seçimlerle ele geçiremediği her kurumu iftiralarla karalamayı ve baskılarla sindirmeyi gelenek haline getirmiştir diyen Koramaz konuşmasını özetle şöyle tamamladı: “Üyeler nezdinde hiçbir inandırıcılığı olmadığı için genel kurullar sürecinde başarı kazanamayanlar, yukarıdan aşağı operasyonlarla ilerici meslek örgütlerine müdahale etmeye çalışıyorlar. Önümüzdeki süreçte temel gündemimizi bu tür baskıcı girişimlerin oluşturacağı açıktır. TMMOB´nin 64 yıllık mücadele tarihinde benzerine az rastlanan bu saldırılara karşı, daha sık saf tutmamız gereken günlerden geçiyoruz. Böylesi günlerde dayanışma daha da önem kazanıyor. Bu yüzden bu toplantılarımızın hem örgütümüze yönelik saldırıları püskürtmek, hem de ülkemizin geleceğine yönelik direnç haritasını ortaya çıkarmak için önemli olduğunu düşünüyorum. Biliyorum ki, bu baskılar TMMOB´yi yıldıramayacaktır. Bizlere nasıl saldırırlarsa saldırsınlar, savunduğumuz değerlerden asla geri adım atmayacağız. İlerici ve toplumcu değerlerimizin ortadan kaldırılmak istenmesi izin vermeyeceğiz!”

MMO Genel kurul sonuç bildirisi kamuoyuna önümüzdeki günlerde ayrıca sunulacak.

 



Ankara

29.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:30
  • ÖĞLE 12:58
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:16
  • YATSI 20:36
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Pazar 23 ° / 10.3 ° Güneşli