Ulubatlıhasan mahalleli:KANDIRILIYORUZ!

Ulubatlıhasan mahalleli:KANDIRILIYORUZ!

Sincan’da yerel bir gazetede durdurulan kentsel yenileme projesinin devam ettirilmesi için Ulubatlı Hasan Mahallesi’nden yoğun talep geldiği şeklindeki iddialara mahalle sakinleri tarafından yoğun itirazlar mevcut. Mahalle sakinleri çoğunlukla esnafın gör

Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna Saraycık Mahallesi sakinlerinin %91’inin onay verirken Ulubatlı Hasan Mahallesi hak sahiplerinin çoğunun reddettiği projenin burada yürütülmeyeceğini ifade ettiği gazetede halkın olumsuz kararında yönlendirmelerin olduğu iddiaları var. Oysa Cuma namazından sonra halkın eline tutuşturulan ve evlerin bahçelerine kadar dağıtılan gazetenin Tuna tarafından ‘kiralandığı’ şeklinde iddialar mevcut. İmza gününün 17 Ocak’a kadar uzatılması ise son zamanlarda artan talepten kaynaklandığını söyleyen Tuna için mahalle sakinleri hem kendilerine danışılmadığı hem, hak ihlallerinin olduğu, hem de halkın kıt kanat elde ettiği mülklerindeki huzurunun bozulduğu yönünde şikâyetler devam etmekte. Ayrıca gazetede yer alan ‘3. Boğaz Köprüsüne karşı çıkanlar’ tabiri mahalle sakinlerince eleştirildi.

Bölgenin Yenimahalle ve  Eryaman’a sınır olması nedeniyle değerinin yüksek olması hem müteahhitler hem de TOKİ ve belediye tarafından bölgeye gösterilen ilginin ve ısrarın sebebini açıklıyor. Ulubatlı Hasan Mahallesi Kültür Dayanışma Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği başkanı Duran Dağ ve hak sahipleri yeni bir imar planı ve projelerle Yenimahalle ve Eryaman emsalleri gibi kendi evlerini müteahhit aracılığı ile yapmak istediklerini dile getirerek kendilerinin önüne sürülen TOKİ sözleşmelerini kabul etmeyeceklerini, gerekli tüm yasal haklarını kullanacaklarını beyan ettiler. Mahalleli arsa birim fiyatlarının Bingöl`deki arsa bedellerinden dahi düşük gösterildiğini de dile getirdi.

1964 konut sahibinin bulunduğu mahallede dernekte bir araya gelen halkın iddiaları şöyle:

Gayrimenkullerin % 80’i TOKİ tarafından alınıyor, geriye kalan %20lik pay için bürüt 94.02 metrekareden oluşan 50-60 m2 evlerden ikişer adet veriliyor ancak halk 50 bin ile 170 bin TL arasında borçlandırılıyor. 300-500 m2 arsalara sahip, çoğu yaşlı olan hak sahipleri ömrünün geri kalanını borç ödemeye mahkum ediliyor. Üstelik halk, bankalara ipotekli olan evlerin borcu ödenmezse evlere el konacağı kaygısını taşıyor. Elektrik, gaz, su aboneliklerinin iptal edilip yeniden bağlanırken de bütün giderlerle beraber KDV, şerefiye farkı gibi kalemlerin de ödetileceği proje için şu anda zaten imarlı olan arsalarının %40 düzenleme ortaklık payı ile arsa paylarının düşük gösterilerek birer katlı konut olarak değerlendiriliyor.

Kentsel dönüşüm Projesinin kesinleşip kesinleşmediği, 1/5000lik Nazım İmar Planı değişikliğinin ve  1/1000 ölçekli imar uygulama planının olup olmadığının, parselasyon planı ve plan notlarının olup olmadığı  hususunda verilen dilekçeler, böyle bir planın olmadığı ve kesinleşmediği, ve nüshalarının da verilemeyeceği şeklinde cevaplandığı söylüyorlar.Mahalleli bütün bunlara rağmen belediyenin görevlendirdiği özel şirket tarafından imzalatılan muvaffakatnamelerin TOKİ’yi tamamen özgür bırakan, hak sahiplerinin ise elini kolunu bağlayan maddelerle dolu olduğunu söylüyor.



Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli