ULUS TARİHİ KENT PROJESİ?NE ULUSLARARASI ÖDÜL

ULUS TARİHİ KENT PROJESİ?NE ULUSLARARASI ÖDÜL

İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı?nın 9. Dönem ?OICC Kentlerinin Başarıları? temalı ödüllü yarışmada, Ankara Büyükşehir Belediyesi?nin ?Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi? birinci oldu.

      İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı’nın 13. Genel Kurulu,  Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde yapıldı.

Teşkilata üye 57 İslam ülkesinden 184 başkent ve Büyükşehirin katıldığı  “OICC Kentlerinin Başarıları” temalı yarışmada Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi” birinciliğe layık görüldü. Ödül, Suudi Arabistan Yerel İdareler Bakanı Prens Mansur Bin Met’eb Bin Abdülaziz ve OICC Genel Sekreteri Ömer Abdullah Kadın tarafından, konferansa Ankara Büyükşehir Belediyesini temsilen katılan Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal’a verildi.

Konferansta bir konuşma yapan Kabasakal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve tüm Ankara halkının selam ve saygılarını sunduktan sonra dört dönemdir üst üste Belediye Başkanı seçilen Gökçek önderliğindeki Ankara’nın her alanda yaptığı atılımlar ile örnek bir başkent haline geldiğini vurguladı.

Konuşmasında özellikle 55 adet Kentsel Dönüşüm Projesiyle şehrin siluetinin hızla değiştiğine dikkat çeken Kabasakal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“8 adet dev rekreasyon alanı ve yüz binlerce boylu ağaç dikimi sayesinde Başkent’teki yeşil alan yaklaşık 10 kat arttı. Ekspres yollar, alt-üst geçitler, yeni bulvarlar ve modern toplu taşım vasıtaları sayesinde Ankara, 5 milyonluk kentler arasında dünyada trafiğin en rahat olduğu kent haline geldi. 164 adet sosyal ve kültürel proje sayesinde toplumun her kesimine özel ilgi gösterilerek, Ankara bu hususta da Avrupa standartlarının üzerine çıktı.

Ankara’da uygulanan projelerin başarısı ve kentte yaşanan gelişmelerin uluslararası platformda da takdir gördüğünü ifade eden Ramazan Kabasakal, “Başta Avrupa Konseyi olmak üzere, BM-Habitat, ILO, LivCom, OICC gibi Uluslararası önemli teşkilatlardan aldığımız çok sayıda ödül ile değişik kurumların yaptığı değerlendirmelerde, Ankara’yı Türkiye’nin En Yaşanabilir ve Güvenli Kenti seçmeleri, başarımızı ispatlıyor.  Bugün burada Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi ile de birincilik almamız, tarihi mirasların korunarak Ankara’yı geliştirmeye verdiğimiz önemin bir göstergesidir” dedi.   

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in elde ettiği büyük tecrübe ve başarıları dost ve kardeş ülke kentleriyle paylaşmaktan her zaman büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Kabasakal, “Anlatılan konularda desteğe ihtiyaç duyan OICC üyesi tüm kentleri bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak üzere Ankara’da görmekten şeref duyacağız”diye konuştu.

 

-“ANKARA, KARDEŞİM GÖKÇEK BAŞKANLIĞINDA ÇOK    

    GELİŞTİ” -

Konferans Başkanı Mekke Belediye Başkanı Usama Al Bar da, Ankara’ya gittiğimde kardeşim Melih Gökçek, projelerin pek çoğunu bize bizzat kendisi gezdirmişti. Gerçekten Ankara’nın çehresini değiştiren devasa projeler çok kısa zamanda hayata geçirilerek, Ankara tüm üyelerimizin ilham alacağı güzel bir şehir olmuş. Bu konuda Sayın Gökçek’in açık davetini de biliyoruz. Ankara’nın gerçekleştirdiği büyük atılımlardan istifade etmenizi tavsiye ederim” dedi.

Konuşmaların ardından başta Medine Belediye Başkan’ı Halit Tahir olmak üzere, Rabat, San’a gibi kentlerin Belediye Başkanları özellikle Kentsel Dönüşüm, Yeşil Alanlar ve Ulaşım konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden uzmanlık desteği talep ettiler.

Konferansın açılış töreninden sonra OICC Kentleri’nin Başarıları Temalı Sergi açılışına geçildi. Konferans Salonu’nun fuayesinde açılan sergide en geniş alan Ankara’ya tahsis edildi.  Ankara sergiye, Tarihi Mirasın Korunması,” “Refahın Başkenti Ankara” - (SosyalProjelerle), “Yeşil Başkent Ankara”, “Kentsel Dönüşüm Lideri Ankara” ve “Tarihi Mirasına Sahip Çıkan Ankara” (Hacı Bayram ve Çevresi) ile sergide yer aldı.

Çiftlik içerisinden geçen Ankara Bulvarı animasyonu da sürekli LED ekranda gösterildi.

Bir sonraki Genel Kurul’un 2016 yılında Fas’ın Başkenti Rabat’ta yapılmasına karar verildi.

        

-ANKARA DAHA ÖNCE DE 4 BİRİNCİLİK, BİR İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

 ALMIŞTI -

1980 Yılında İslam İşbirliği Teşkilatının çatısı altında Ankara’da kurulan Konferans, Kentlerin İslami miraslarını koruyarak gelişimini amaçlamakta, kentler arası işbirliği ve dayanışmayı teşvik etmekte.

Kuruluşundan bu yana Yönetim Kurulu ve Genel Kurul üyesi bulunan Ankara, Konferansın en aktif üyesi.  Üç Genel Kurul, üç Yönetim Kurulu ve iki Elektronik Etkileşim Komitesi toplantılarına ev sahipliği yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi, her üç yılda bir yapılan Ödül Yarışmaları’nda da 2000 yılından beri en çok ödül alan belediye oldu. Daha önce Mısır’da Dikmen Vadisi ve Harikalar Diyarı projeleri ile iki birincilik alan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Doha’da yapılan yarışmada da Kuzey Ankara Kentsel dönüşüm ve Göksu Park Rekreasyon Projeleri ile Birincilik, Mogan Gölü Çevre Koruma ve Geliştirme alanında da ikincilik ödülü almıştı.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

06.05.2024

  • İMSAK 03:57
  • GÜNEŞ 05:36
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:27
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli
  • Salı 18 ° / 4.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.6 ° / 6.9 ° Güneşli