Üst geçit kavgası

Üst geçit kavgası

Turgut Özal Bulvarı ile kampüsleri ikiye ayrılan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Veterinerlik Fakültesi arasında üst geçit kavgası çıktı. Üst geçit yapımına itiraz eden bazı öğretim üyeleri Koruma Kurulu’na şikayet dilekçesi vererek, projeyi ipta

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Veterinerlik Fakültesi arasında üst geçit kavgası çıktı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak’ın hazırladığı projeye itiraz eden Veterinerlik Fakültesi’nden bazı öğretim üyeleri, üst geçitin bölgedeki iki binanın siluetini bozacağı gerekçesiyle Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na şikayet dilekçesi gönderdi. Bunun sonucunda kurul, Konya-Samsun karayoluyla ikiye bölünen fakülte kampüslerini birbirine bağlayacak projeyi iptal etti. Öte yandan, üst geçitin yapım işini alan müteahhit, proje iptalinden sonra intihar etti.

Can kayıpları yaşandı

Kampüsler arasından geçen Turgut Özal Bulvarı’nda herhangi bir üst geçit olmadığını ve bölgede can kaybıyla biten kazaların yaşandığını belirten Çolak, ‘Öğrencilerim kendilerini ölüme atıyor. Burada can kaybıyla biten birçok kaza yaşandı. Ben diken üstündeyim. Öğrencimin başına bir şey gelse velisine açıklayamam’ dedi. Projenin hazırlanma ve iptal süreçleri hakkında da bilgi veren Çolak, şöyle devam etti:

Engelli öğrenciler mağdur

‘Öğrencimiz ana nizamiyeden çıkıyor ve hiçbir güvenliği olmayan son derece tehlikeli bir yoldan karşı kampüse geçiyor. Engelli öğrencilerimiz de var. Biz de öğrencilerimiz daha fazla tehlikeye sürüklenmesin diye yıllardır süren bu problemi çözüme kavuşturmak için çalışma başlattık. Söz konusu iki fakülteyi alt ya da üst geçitle bağlamak istedik. Zemin etüdünden dolayı alt geçidin olamayacağı belirtildi. Üst geçidin yapılmasına karar verildi. ASKİ tarafından projeler düzenlendi. Köprü ihalesine çıkıldı. Müteahhit bize gelip, ‘Ne zaman başlayalım hocam’ diye sorduğunda inşaatın hemen başlamasını istedik.

Müteahhit intihar etti

Bu süreçte ASKİ’nin Koruma Kurulu’ndan izin belgesi alması gerekiyordu. Ancak bir süre sonra Veterinerlik Fakültesi’nden bazı öğretim üyelerinin Koruma Kurulu’na gidip köprünün yapılmasına izin verilmemesi yönünde şikayet dilekçesi gönderdiğini öğrendik. Şikayet gerekçesinde ise, üst geçidin bölgedeki iki binanın siluetini bozması iddiası gösterilmiş. Böyle olunca da daha önce alınmış bir Koruma Kurulu kararı olmamasına rağmen şikayet geldiği için kurul tarafından üst geçit askıya alınıp iptal edildi. Bunun üzerine müteahhit, büyük ihtimalle bu sebepten dolayı intihar edip hayatını kaybetti. Çünkü bize en son, ‘Hocam bütün çalışmaları yaptım. Ekip hazır. Zaten bu ekip dağılırsa bir daha toplayamam’ demişti.”

Öğrenciler dilekçe yağmuruna tuttu

Öğrenciler tarafından Koruma Kurulu’na üst geçit yapılması yönünde yüzlerce dilekçe gönderildiğini ve öğrencilerin 10 dakika arayla gireceği derse geçit olmadığı için geç kaldığını da vurgulayan Çolak, ‘Burada sadece düz yaya üst geçidi de sorunu çözmüyordu. Çünkü engelli öğrencilerimiz var. Yapılacak üst geçit hem içten hem dıştan asansörlü olacaktı. Öğrencilerimiz ile bölge halkı sağlıklı bir şekilde kullanacaktı. Proje, Boğaziçi Köprüsü’nün minyatürüydü. Yeşil köprü olacaktı, bu yönüyle de Ankara’nın girişinde Türkiye’de ilk ve tek üst geçit unvanı taşıyacaktı’ diye konştu.



Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu