Vali Topaca, Sağlık Çalışanlarına Yönelik Darp Olayına İlişkin Açıklama Yaptı

Vali Topaca, Sağlık Çalışanlarına Yönelik Darp Olayına İlişkin Açıklama Yaptı

Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Yüksek Riskli Gebelikler Servisi´nde yatan bir hastanın, anne karnında bebeğinin kalp atışlarının durması ile ilgili olarak servis içindeki bilgilendirme odasında hasta yakınları bilgilendir

Ziyarette basın mensuplarına yaptığı açıklamada Vali Topaca şunları söyledi: “Dün hastanemizde hiç istemediğimiz, tasvip etmediğimiz bir darp hadisesi yaşandı. Doktor arkadaşlarımız,  Uzman Doktor Ayşe Kırbaş, Asistan Doktor Atahan Toyran ve güvenlik görevlisi Yunus Keskin, tedavisini yaptıkları bir hastanın yakınları tarafından darp edilmişlerdir. Hizmet verdikleri, sağlığına kavuşması için çaba gösterdikleri bir hastanın yakınları tarafından doktorlarımızın, güvenlik görevlimizin darp edilmesini öncelikle insani olarak ve Vali olarak ben kınıyorum. Bu tür hadiselerin artık bizim toplumumuzda, kurumlarımızda olmaması gerektiğini düşünüyorum. İnsanlarımızın kendisine hizmetten başka bir amacı olmayan doktor arkadaşlarımızı, sağlık çalışanlarını veya güvenlik görevlisini bu şekilde tam bilgi sahibi olmadan darp etmeye kalkması, onlara görev yaptıkları yerde özellikle bu tür bir girişimde bulunmaları toplumumuz tarafından da kabul edilebilir bir şey değildir. Aynı zamanda bunun hukuki sonuçları da var. Kamu görevlisini görevi başında darp etmeye teşebbüs, darp etmek, ona zarar vermek bizim hukukumuzda da cezai karşılıkları olan bir suçtur. Bu konuda arkadaşlarımız davacı olmuşlardır. Valilik olarak biz de bir kamu davası açılmasıyla ilgili çalışanlarımıza, sağlık personeline, doktorlarımıza ve güvenlikçimize verilen bu zarardan dolayı ayrıca davacı olacağız.” 

Hasta yakınlarına, vatandaşlarımıza basın mensupları aracılığıyla seslenmek istediğini söyleyen Vali Topaca: 

“Bu arkadaşlarımızın size hizmetten başka hiçbir amacı yok. Amaçları hastaneye girdiğinizde sağlığınıza kavuşmanız için gerekli tedaviyi yapmak, gerekli sağlık yardımını yapmak. Hiçbir doktor, hiçbir sağlık personeli gelen kişinin, hastanın veya hasta yakınlarının kötülüğünü asla istemez. Hep onların iyiliğini ister, sağlığına kavuşmasını ister. Bu amaçtaki insanları -her ne sebeple olursa olsun- darp etmek, onlara kötü muamele yapmak vatandaşımıza yakışan bir durum değildir. Ola ki tedavi sürecinde kayıplar da olabilir, olabiliyor. Çocuğunu kaybedebilir. Eşini kaybedebilir. Bu durumda bile onların bu şekilde doktorumuzu ve sağlık çalışanını, güvenlikçimizi darp etmeye bir gerekçe olamaz. Bizim hukukumuzda hak arama yolları bellidir. Yasal süreci işletirsiniz, davacı olursunuz, şikâyetçi olursunuz, devlet gereğini yapar. Aksi takdirde hastaneye gelen her hâlükârda bu hizmetten yararlanan ama tedavinin sonuçları istediği gibi gelişmeyen herkes böyle bir yola tevessül ettiği takdirde buralarda hizmet vermek mümkün olmaz. Onun için vatandaşlarımıza bu konuda özellikle rica ediyoruz. Doktorlarımızla, çalışanlarla iyi ilişkiler, medeni ilişkiler kurarak tedavi sürecini yönetmek hem doktorun hem de hasta yakınlarının görevidir. Bu süreci kolaylaştırmak her iki tarafa da düşer. Her şeyi doktordan beklemek veya sağlık çalışanından beklemek yanlıştır. Doktor arkadaşların da her şeyi hasta yakınlarından beklemesi de bir o kadar yanlıştır. Burada neticede ortak bir noktada buluşarak bu süreci yönetmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımızın bunun dışına çıkmaları durumunda fiziki şiddet veya hakaret, kanun dışı davranışlar içine girmeleri durumunda biz, bu tür olayların takipçisi olmaya, bunu yapanların hukuk önünde hesabını vermesi için gereken süreçleri işletmeye ve yapmaya kararlı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ben bu olayda mağdur durumunda olan, darp edilen doktor arkadaşlarımıza ve güvenlik görevlimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Bu tür hadiselerin yaşanmamasını, hastanelerin sağlık hizmeti verilen, herkesin birbirine saygı ve muhabbetle yaklaştığı, huzurlu kamu binaları olması temennisiyle bütün vatandaşlarımızın bu konudaki anlayışını beklediğimizi ifade ederek arkadaşlarıma bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.



Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı