Vatandaş Sokaklara Bilerek Mi Çıkarılıyor

Vatandaş Sokaklara Bilerek Mi Çıkarılıyor

Başkentte Son 1 haftadır yaşanan olaylar soru işaretlerini beraberinde getirdi. Hükümet ve emniyet tarafından Eylül ayında olayların yaşanacağı belirtilen olaylar gerçek oldu.

Göstericiler ve hükümet karşıtı farklı gruplar İstanbul Taksim, Ankara ODTÜ, Tuzluçayır Cami-Cem evi temel atma töreni üzerine Hatay’da yaşanan Ahmet Atakan`ın ölümünü nedeni ile hükümete tepkilerini sokaklara çıkarak vermeye devam ediyor.

Hükümete karşı olanlar arasında hükümetle pazarlık yapan ve kendi özerkliklerini isteyen terör örgütü yandaşları da şehir yapılanmalarını devreye sokarak halk eylemlerini sahiplenmeye çalışıyor.

Olaylarda polis ve göstericiler şehirlerde savaş manzarası yaratmaya devam ederken yaşanması beklenen bu olaylara halkın tepkisini bilerek bilinçli bir kampanyamı başlatıldığı sorusunu gündeme getiriyor.

Bir haftadır ODTÜ ve Tuzluçayır’da polis ve halk arasında havai fişekli, gazlı, bilyeli, Toma’lı saldırı sürerken çok sayıda polis ve gösterici yaralanarak hastanelere kaldırıldı. Şehirlerde yanşan savaş manzaralarına olayları evinde canlı film izler gibi takip eden vatandaşta gerek polisin gaz fişeklerinden gerekse eylemcilerin taşlarından nasibini alıyor.

Son olarak Hatay ’daki olaylar sırasında hayatını kaybeden Ahmet Atakan ’ın ölümünü protesto etmek için Kızılay’da gruplar biraraya geldi. Güvenpark’ta toplanan kalabalık, “İsyan devrim özgürlük” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

Kalabalığın her geçen dakika artmasıyla Kızılay trafiği aksamaya başladı. Bu sırada emniyet güçleri gruba trafiği kapatmamaları yönünde anonsta bulunarak eylemi bitirmelerini istedi. Ancak kalabalık polisin bu çağrısına sloganlarla karşılık verince polis müdahale etti.  Polisin müdahalesinin ardından göstericiler Dikmen, Kenddy, Tuzluçayır’da Hükümet Karşıtı gösterilerini sürdürüyor.

Kızılay`da toplanan grubun müdahale sonrası dağılmasıyla eylemcilerle polis arasındaki çatışmalar ara sokaklara taşındı. Özellikle Cebeci-Kurtuluş yönüne çekilen grup ile takipteki çevik kuvvet ekipleri arasında zaman zaman sert çatışmalar yaşandı. Polis TOMA ve akreple grubu takip ekmeyi sürdürüyor. Yoğun biber gazı ve su kullanması nedeniyle vatandaşlar da müdahaleden etkilendi. Polis ara sokaklardaki eylemcilere yönelik başlattığı takibini devam ettiriyor. Grubun Kızılay Meydanından ayrılması üzerine Kızılay Meydanı trafiğe açıldı.

Olayların çıkacağı mı ? Yoksa yapılacaklara tepkimi belli olmuştu?

ODTÜ’de yapımı istenen yol çalışması, Tuzluçayır mevkiinde temeli atılan Cem evi ve Cami’nin yan yana yapımı istenen temel atma töreni olayları tetikledi. Terör sempatizanlarının şehir yapılanmaları hükümet ile pazarlıkta geri çekilme sürecini durulması üzerine şehirlerde terör estirmek üzere hükümet karşıtı eylemlere tam destek vererek Gezi parkı eylemlerinde ki gibi olayı sahiplenmeye çalışıyor. PKK’nın söylemleri ve renklerini simgeleyen ürünler ile alanda yerini alan terör sempatizanlarına halkında tepkisi büyük. Hükümet karşıtı gösteri yapan gruplar olayların farklı yerlere çekilerek provoke edilmemesi için PKK savunan söylemlere izin vermiyor. 

Olaylar sürüyor

Hükümete tepkilerini dile getiren gruplar ile polis çatışması sürüyor. Başkent sokaklarında 1 haftadır gaz bombaları taş sopa sapan bilye ve barikat manzaralarına ev sahipliği yapıyor. Dikmen, Tuzluçayır, Kızılay ve Kenddy Caddesinde polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanırken olaylara çok sayı da ilgisi olmayan vatandaş ve çocuklar gazdan etkilenirken çok sayıda eylemci ve polis yaşanan olaylar sonrasında yaralanarak hastanelik oldu. Olaylarda basın mensupları da gerek emniyetin sert müdahalesinde gerekse eylemcilerin tepkisinden nasibini alarak görevlerini yapmayı sürdürmeye çalışıyor.

Haber: Beril Çuhadaroğlu

 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

03.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:52
  • YATSI 21:22
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 14.7 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı