Vatandaşa çifte kayıp kaçak şoku

Vatandaşa çifte kayıp kaçak şoku

Yargıtay`ın kaçak elektrik parasının vatandaşa iadesine ilişkin kararına karşı Enerji Bakanlığı`ndan şok eden bir adım geldi. Meclis’e gönderilen yasa ile vatandaş artık kaçak elektriğin parasına itiraz edemeyecek.

Hasan BOZKURT - BUGÜN GAZETESİ


Mah­ke­me ka­ra­rıy­la va­tan­daş­la­ra öde­nen ka­çak elek­tri­ğin pa­ra­sı 36 mil­yon abo­ne­nin fa­tu­ra­sı­na yan­sı­tı­la­cak. Va­tan­daş elek­tri­ği şim­di­kin­den da­ha zam­lı kul­lan­mak zo­run­da ka­la­cak.  Ta­sa­rıy­la Yar­gı­tay`ın va­tan­daş le­hi­ne al­dı­ğı ka­çak ve TRT pa­yı­na iliş­kin ka­rar­lar yok hük­mün­de sa­yı­lı­yor. Sa­de­ce 2014 yı­lı için yak­la­şık 5,8 mil­yar li­ra­lık pa­ra­nın ia­de­si ya­pıl­sa bi­le yi­ne elek­trik fa­tu­ra­la­rı­na ek­le­me ko­lay­lı­ğı ge­ti­ril­di. 


Ka­ra­ra by pass

Ay­rı­ca abo­ne­le­rin tep­ki gös­ter­di­ği kes­me-aç­ma be­de­li ile sa­yaç oku­ma pa­ra­sı da ta­sa­rıy­la ka­lı­cı ha­le ge­ti­ri­li­yor. Hü­kü­met ka­nun ta­sa­rı­sı­nın ge­rek­çe­si­ne ise "Şir­ket­ler 5,8 mil­yar li­ra­lık ka­çak pa­ra­sı­nı öder­se ba­tar" yaz­dı.

Vatandaşın parası gasp ediliyor

Tü­ke­ti­ci Der­nek­le­ri Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Bü­lent De­niz, BU­GÜ­N’­e açık­la­ma ya­pa­rak sert tep­ki gös­ter­di. De­niz, "Hu­kuk dev­le­ti il­ke­si ayak­lar al­tı­na alın­mak­ta­dır" de­di. Hü­kü­me­tin va­tan­da­şın ce­bin­den eli­ni çek­me­di­ği­ni di­le ge­ti­ren De­niz, “Dev­let eliy­le va­tan­da­şın ce­bin­de­ki pa­ra gasp edi­li­yor. Va­tan­daş da­ha ön­ce ban­ka­la­ra peş­keş çe­kil­miş­ti şim­di de elek­trik da­ğı­tım fir­ma­la­rı­na peş­keş çe­ki­li­yo­r” de­di.

AiHM`e götürürüz

Sa­yaç oku­ma, aç­ma ka­pa­ma üc­re­ti gi­bi tü­ke­ti­ci­nin şi­ka­yet­çi ol­du­ğu be­del­le­rin de ka­lı­cı ha­le ge­ti­ril­di­ği­ne dik­kat çe­ken De­niz, “Ta­sa­rı­da abo­ne­le­rin ge­rek­siz ye­re öde­dik­le­ri pa­ra­lar­la il­gi­li yar­gı­ya gi­di­le­me­ye­ce­ği­ne iliş­kin hü­küm var. Hiç­bir hu­kuk dev­le­tin­de böy­le bir şey ol­maz. Va­tan­da­şın hak ara­ma öz­gür­lü­ğü ana­ya­sal te­mi­nat al­tın­da­dır. Bu açık ana­ya­sa ih­la­li­” de­ğer­len­dir­me­si yap­tı. De­niz, ta­sa­rı­yı Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ve AİH­M’­e gö­tü­re­cek­le­ri­ni söy­le­di.

Tüketicide rahatsızlık üst noktada 

Yar­gı­tay ka­ra­rı son­ra­sın­da yüz­bin­ler­ce abo­ne­nin, ka­yıp-ka­çak be­de­li ia­de­si için elek­trik da­ğı­tım fir­ma­la­rı­na, Tü­ke­ti­ci Ha­kem He­yet­le­ri­ne ve Tü­ke­ti­ci Mah­ke­me­le­ri­’ne baş­vur­duk­la­rı­na işa­ret eden De­niz, "Baş­vu­ru­la­rın yo­ğun­lu­ğu, bu be­de­lin alın­ma­sı­na iliş­kin tü­ke­ti­ci­de­ki ra­hat­sız­lı­ğın en üst nok­ta­da ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor" de­di.

Yurt genelinde birçok kişi faturalarında yer alan kayıp kaçak bedelinin iade edilmesini istedi.
 

 



Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli