Yasal Düzenlemeler Niye Hayata Geçmiyor

Yasal Düzenlemeler Niye Hayata Geçmiyor

ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, ülkemizde uygulanması gereken fakat uygulanmayan engelli hakları ile ilgili açıklama yaptı.

 Ülkemizde 9 Milyona Yakın Engelli İlgi Bekliyor

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “ ülkemizde 9 milyona yakın engelli kardeşim var. Bu kardeşlerimizin yaşamlarının kolaylaştırılması ve sağlıklı yaşamlarını temin etmek için AB uyum yasaları çerçevesinde çok sayıda yasal düzenleme yapıldı ve yönetmelikler çıktı. Ancak halen bu kardeşlerimizin rahat edebilmeleri için yürt geneli bir takım önlem ve alt yapı hizmetlerinin alınmadığını görüyoruz. İcraatta fiilen uygulamalar yok olan yerde ise iş olsun mantığı ile çalışmalar gözlemliyoruz” dedi.

Yasal Düzenlemeler Niye Hayata Geçmiyor

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Engelli kardeşlerimiz için güvenlik hizmetleri hakkında genel kolluk hizmetleri hakkında usul ve esaslar yönünden düzenlemelere gidildi. İdari işlemler nedeniyle düzenlemeler yapıldı. Trafik hizmetleri ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Devlet kurum ve kuruluşları başta olmak üzere tüm sosyal yaşamdaki topluma açık yer ve kamu hizmetine sunulan yerlerde fiziki şartların iyileştirilmesi için düzenlemeler getirildi. Ama halen ülkemizde çok yerde bu düzenlemeler yok. Olan yerlerde ise ‘ben yaptım oldu’ yada ‘iş olsun’ mantığı ile yapıldığını gözlemliyoruz. Engelli kardeşlerimiz için yaşamlarını kolaylaştıracak tedbirlerin yasal çerçevede bir an evvel tüm ülkede hayata geçmesi lazım” dedi.

Hastaneler, Toplu Taşıma Araçlarında Düzenleme Lazım

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Engellilere verilen hizmetler bakımından tüm devlet kurum ve kuruluşlarının uygun fiziki koşullara sahip olması büyük önem taşımakta. Özellikle Hastanelerin vatandaşlarımız tarafından kullanılan giriş ve çıkışları ile asansör, WC gibi iç mekânları, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir kez daha gözden geçirilerek gerekli iyileştirici tadilatların derhal başlanması lazımdır. Hastaneler başta olmak üzere tüm resmi kurum ve kuruluşlarda Engelliler için yapılacak düzenlemelerin göstermelik değil, mevzuat çerçevesinde gerçek yaşamla uyumlu bir halde yapılması gerekmektedir. Engelli kardeşlerimizin topluma bir yük olmasından öte, katkıda bulunmalarını, Toplumsal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak amacıyla çalışmalara hız verilmesi ve her kurum ve kuruluşta bilgilendirmeme ve danışma bürolarının servislerinin aktif hale gelmesinin sağlanması lazım. Aynı şekilde toplu taşıma araçlarının da yasal mevzuat çerçevesinde engelli kardeşlerimizin yaşamlarının kolaylaşması için bir an evvel uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Çevresel ve mimari erişim hakları ihlal edilmemelidir. Kaldırımlar, yaya yolları, konutlar ve umumi binalar özürlülerin ulaşabilirliğine uygun olarak yapılmak durumunda. Hani nerede bu fiziki şartlar aktif olarak düzgün bir şekilde icra ediliyor? Artık bu ihmal ortadan kaldırılmalı” dedi.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

02.05.2024

  • İMSAK 04:04
  • GÜNEŞ 05:40
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:51
  • YATSI 21:21
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı