Yeni sayaç soygunu

Yeni sayaç soygunu

Ankaralıların, 300 dolar ödeyerek aldığı ön ödemeli doğalgaz sayaçlarını abonelere sudan sebep göstererek faturalı aboneliğe zorlayan Başkentgaz, “Sıklıkla arızalanıyor” gerekçesiyle yeni bir kampanya başlattığını açıkladı. Sayacını değiştirmek isteyen 47

Başkent´te, doğalgaz hizmetinin Büyükşehir Belediyesi´nde olduğu yıllarda vatandaşın 300 dolar ödeyerek aldığı kartlı/elektronik sayaçlarının değişimiyle ilgili abonelere sudan sebep göstererek faturalı aboneliğe zorlayan Başkentgaz yeni bir kampanya başlattığını duyurdu. Dün, yazılı bir açıklama yapan Başkentgaz Genel Müdürü Burhan Özcan, kampanyanın gerekçesini, “Ankara´da kış ayları zorlu geçiyor, kartlı sayaçlar eksi derecelerde sıklıkla arızalanabiliyor. Gaz akışı sağlanamıyor ve abonelerimiz büyük zorluklar yaşıyor. Bunların önüne geçebilmek için mekanik sayaçlara geçiş kampanyası başlattık” ifadeleriyle aktardı. 
Açıklamada, Ankaralıların sayaç değişimi için ne kadar ücret ödemek zorunda olduklarıyla ilgili bir bilgi yer almazken, Ankara Hürriyet konuyu Başkentgaz yetkililerine sordu. Yetkililer, elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçen abonelerden güvence bedeli olarak 479 TL ücret alınacağını, vatandaşın güvence bedelini ise 12 ay taksitle ödeyebileceğini kaydetti. Öte yandan, sözleşme iptalinde alınan paranın enflasyon oranında güncellenerek abonelere geri ödeneceği belirtildi. Türkiye´de ön ödemeli (elektronik) sayaçların en yaygın kullanıldığı ilk ve tek kentin Ankara olduğunu belirten Özcan, kampanya ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

ARIZALAR KIŞIN ARTIYOR

“Ankara´da şu anda 961 bin elektronik ve 680 bin mekanik sayaç kullanan yaklaşık bir milyon 650 bin abone bulunuyor. Kartlı sayaçlarda yaşanan arızalar özellikle kış aylarında artıyor. Mekanik sayaçla aboneler gaz takip etme, gaz yükleme gibi sıkıntılardan kurtulmuş olacaklar. Sınırlı gaz alım sıkıntısı yaşamayacaklar. Soğuk havalarda yaşanan pil arızası gibi sayaç sorunları olmayacak. Ankara´da kış ayları zorlu geçiyor, kartlı sayaçlar eksi derecelerde sıklıkla arızalanabiliyor. Gaz akışı sağlanamıyor ve abonelerimiz büyük zorluklar yaşıyor. Bunların önüne geçebilmek için mekanik sayaçlara geçiş kampanyası başlattık.

BEDEL TAKSİTLENDİRİLECEK

Başkentgaz tarafından başlatılan kampanyada elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş sırasında sayaç değişimi Başkentgaz tarafından ücretsiz yapılmaktadır. Bu değişim sürecinde tesisatlar da aboneler dilerse şirket tarafından ücretsiz kontrol edilecek. Abonelik evde oturan kişinin üzerine ise telefonla başvuru talebi alınmakta ve en kısa zamanda sayaç değişimi yapılmakta. Mevzuata göre dağıtım şirketleri, alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla, mekanik sayaç kullanan abonelerden abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında bir defaya mahsus olmak üzere güvence bedeli almaktadır. Bu kampanya dahilinde sayaç değişiminde güvence bedeli taksitlendirilecek. Sözleşme iptalinde güvence bedeli enflasyon oranında güncellenerek abonelere geri ödenecek.”

SÖZLEŞME İPTALİNDE GERİ ÖDENECEK

479 TL´yi ‘güvence bedeli´ olarak aldıklarını belirten Başkentgaz yetkilileri, “Türkiye´deki bütün şirketler tarafından alınan bir ücret, sonrasında da zaten gaz kullanım sözleşmesi iptal edildiğinde geri ödeniyor” dedi.

‘300 DOLAR ABONE ÜCRETİ´

Büyükşehir Belediyesi döneminde, elektronik sayaç bağlantısı sırasında Ankaralıların verdikleri 300 dolarlık ücret de Başkentgaz´ın özelleştirilmesinin ardından yılan hikâyesine dönmüştü. 
Abonelik bedeli ile güvence bedelinin farklı olduğunu belirten Başkentgaz yetkilileri şöyle konuştu:
“300 dolar gaz dağıtım işi belediyedeyken alınmıştı. Bu da 7 Mayıs 1996´da alınan Encümen kararıyla abone ücreti olarak alınmış. Abonelik bedelinin her ne şekilde olursa olsun iade edilmemesi şeklinde karar alınmış.”



Anahtar Kelimeler: Yeni sayaç soygunu

Ankara

28.03.2024

  • İMSAK 05:07
  • GÜNEŞ 06:32
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:29
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:35
  • Perşembe 21.3 ° / 5 ° Güneşli
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli