YENİ TOPLUMCU BELEDİYECİLİK SEMPOZYUMU BAŞLADI

YENİ TOPLUMCU BELEDİYECİLİK SEMPOZYUMU BAŞLADI

Çankaya Belediyesi ve Çankaya Kent Konseyi?nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Yeni Toplumcu Belediyecilik Sempozyumu, yerel yönetim anlayışında yeni düşünceleri ortaya koydu.

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP PM Üyesi Seyhan Erdoğdu, CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin, Çankaya Kent Konseyi Başkanı Işıkhan Güler, çok sayıda belediye başkanı ve belediye başkan aday adayı, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve akademisyenlerin izlediği Sempozyum, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu`nda gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasında yeni toplumcu belediyecilik ilkelerine değinen Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, parası olanın erişebildiği hizmeti dar gelirli kenttaşların ayağına götürmeyi hedeflediklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Gökhan Günaydın ise yaptığı konuşmasında, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi`ne götürülmesine rağmen kabul edilen Bütünşehir Yasası`na atıfta bulunarak, vatandaşların kendilerine sorulmadan çıkarılan yasalara saygı duymak zorunda olmadıklarını dile getirerek “İlçe sınırlarında dilediğim gibi oynar, 30 kenti bütünşehir ilan eder, il özel idarelerini, binlerce köyü kapatırım diyen anlayışa Anayasa Mahkemesi maalesef izin vermiştir” şeklinde konuştu.

Yeni Toplumcu Belediyecilik başlığı altında bir çalışma yapıyoruz diyerek sempozyum üzerinden belediye hizmetlerine değinen Günaydın, Çankaya Belediyesi çalışmalarından örnekler verdi. Çankaya Belediyesi Gençlik Merkezi projesinden söz eden Günaydın, 304 kız, 100 de erkek öğrenci kapasiteli merkezin tüm CHP’li belediyelerin açtıklarının beşte biri kapasitesine eşdeğer olduğunu, Çankaya Belediyesi çocuk merkezi sayısının yıl sonuna dek 15’e çıkacağını açıklayarak toplam CHP’li belediyeler içerisinde yine önemli bir rakam teşkil ettiğini ifade etti. Belediye başkanlarının kime ne kadar emsal verdiğiyle ilgilenmiyor, tersine mantıkla ne kadar park ve yeşil alan yapıldığıyla ilgileniyoruz. Çansera ve Bademlidere’nin toplam 840 bin metrekarelik çok önemli bir büyüklükte olduğundan söz eden Günaydın, Sempozyumun bir inanç beraberliği olduğunu dile getirerek katkı verenleri selamladı.

Oturum başkanlığını Bülent Tanık`ın yaptığı Toplumcu Belediyeciliğin Kökenleri başlıklı birinci oturumda Prof. Dr. Can Hamamcı "Dünya`da ve Türkiye`de Toplumcu Belediyecilik Mirası" başlıklı bir sunum yaparken, Prof. Dr. İlhan Tekeli de "1970`li Yıllarda Gelişen Toplumcu Belediyecilik Yaklaşımının Toplumsal Bağlamı Üzerine" başlıklı anlatımında belediyecilik tarihinden çeşitli örnekler aktardı.

"1980 Sonrası Toplumcu Belediyecilik Uygulamaları"ndan söz eden Doç. Dr. Mahmut Güler`in ardından söz alan Yrd. Doç. Dr. Ali Ekber Doğan ise ""Türkiye`de Neoliberal İslamcı Belediyeciliğin 20 Yıllık Bilançosu"nu ortaya koyarken sosyal belediyecilik denilen anlayışın bir aldatmacadan ibaret olduğunu öne sürdü.

Yerel Demokrasi ve Kenttaşlık Hukuku adlı ikinci oturumun başkanlığını Prof. Dr. Ruşen Keleş yaparken, Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir "Sınıfın Yerelle İmtihanı; Özyönetim Üzerine Notlar" adlı sunumunda yerel yönetim anlayışları üzerine çeşitli örnekler verdi. Doç. Dr. Ulaş Bayraktar`ın "Kamuyu Kamusallaştıran Yerel Yönetimler" başlıklı konuşmasını Doç. Dr. Hacı Kurt`un "Yurttaşlık Hukuku Kentdaşlık HUkukuyla Başlar" başlıklı konuşması yer aldı...

Oturumun ardından kürsüye gelerek görsel sunum eşliğinde kentliye ait olması gereken alanların yeniden kamulaştırılarak barınma hakkının en sağlıklı şekilde vatandaş lhinde kullanılmasını savunan Metin Yeğin, Latin Amerika`dan örnekler verdi.



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

30.04.2024

  • İMSAK 04:07
  • GÜNEŞ 05:43
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:49
  • YATSI 21:18
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı