Yeni Tür Fişleme!

Yeni Tür Fişleme!

AKP Hükümeti fişleme yasasını TBMM Başkanlığına sundu. ‘Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı’na göre MİT, Jandarma ve Emniyet etnik köken, mezhep, dernek ve sendika, sağlık hatta cinsel hayatı ile ilgili verileri dahi afişe edilebildiği gibi vatandaş

MİT, jandarma, polis kişisel verileri işlemesi ile Mali Suçları Araştırma Komisyonu’nun araştırma yapması kanun kapsamında değil. Yedi kişilik Kişisel Veriler Kurulu Adalet Bakanlığına bağlı olacak, üyelerine müsteşar maaşı verilecek, genel sekreter ve yardımcılarını Adalet bakanlığı atayacak.

Kaydederken kimseye sormayacaklar

Kişinin açık rızası olmadan veriler işlenemeyecek, ANCAK veri işlemeyi zorunlu kılan hallerde; mesela beden bütünlüğünün korunması durumlarında veri işlenebilecek. Fakat ‘bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması’ için veri işlenebilir tabiri mevcut. Bu yuvarlak tabir kişiden rıza alınmayabileceği anlamına da geliyor. İsim, telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler gibi kişisel veriler, belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenmek, işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olmak, işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmek koşuluyla işlenebilecek.

Verilerin yurtdışında paylaşılmasının önü açılacak

Kişilerin etnik köken gibi doğuştan getirdikleri özellikleri, dini inancı gibi şahsi kanaatleri, parti veya sendika üyeliği gibi siyasi ve sosyal hakları içeren bilgiler de işlenemeyecek Ancak sır saklama yükümlülüğü olan mesleki alanlara ( koruyucu hekimlik gibi) kayıt hakkı tanınıyor. ANCAK  yasada gösterilen hallerde bu verilerin paylaşılmasının hatta yurt dışına aktarılabilmesinin önü açılıyor.

Basına ağır para cezaları gelecek, geleceğe kanıt bırakılmayacak

Basın mesleki davranış kurallarına uygun yayın yapmayan ilgili basına kişisel verilerin yayınlanması, veri güvenliği ve bildirim yükümlülüklerine uymayanlar 10 bin TL ile 1 milyon TL arasında idari para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Mesleki davranış kuralları yine muğlak bırakılmakta. Tasarının yayımı tarihinden önce işlenmiş olan kişisel veriler, 2 yıl içinde bu hükümlere uygun hale getirilecek. Yasa hükümlerine aykırı olduğu tespit edilen kişisel veriler derhal silinecek ya da yok edilecek.

Cevap verecek kadar ciddiye alınmayabilirsiniz

Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin kaydedilip kaydedilmediğini, kimin kaydettiğini ve nereye aktarıldığını öğrenme ve sildirme hakkına sahip ANCAK veri sorumlusu talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç 30 gün içinde ücretsiz olarak veya işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi halinde kurula uygun görülen bir ücret karşılığında yerine getirecek. Başvurusu reddedilen kişi şikâyetçi olabilecek, dört ay içinde cevap gelmeyen başvurular reddedilmiş sayılacak.



Anahtar Kelimeler: Yeni Tür Fişleme!

Ankara

25.04.2024

  • İMSAK 04:16
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:44
  • YATSI 21:11
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı