Yerel yönetimlere akademisyen bakışı

Yerel yönetimlere akademisyen bakışı

Keskinok, ?Belediyeler Yasası kadük olacaktır? Akademisyenler, Yenimahalle Belediyesi?nin Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi?nde düzenlediği Yerel Yönetimler Sempozyumu?nun ikinci gününde Türkiye?deki yerel yönetim anlayışını ve uygulamalarını masaya

 Akademisyenler ilgi gösterdi 

Ortadoğu Teknik Üniversitesi, (ODTÜ) ve Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği’in (TUİÇ) desteğiyle Yenimahalle Belediyesi’nin koordinesinde düzenlenen sempozyuma ODTÜ, İstanbul Yeditepe Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Ankara Gazi Üniversitesi, İzmir 9 Eylül Üniversitesi ve Niğde Üniversitesi gibi Türkiye’nin önemli üniversitelerinde görevli akademisyenler katıldı. 9 Eylül Üniversitesi Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Hamamcı’nın başkanlığını yaptığı iki oturumaODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Keskinok ile Prof. Dr. Semih Eryıldız konuşmacı olarak katıldı.

Seçme-seçilme hakkına müdahale

“Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Sürdürülebilirlik” başlığıyla açılan ilk oturumda açılış konuşmasını yapan Hamamcı, Çayyolu bölgesini Yenimahalle Belediyesi’nden koparan Belediyeler Yasası ile vatandaşların seçme ve seçilme hakkına müdahale edildiğini savundu. Ayrıca Büyükşehir Belediyeleri’nin üzerindeki yetki alanlarını arttıran bu yasanın yerel topluluk ile yönetim arasındaki bağı ortadan kaldıracağını söyleyen Hamamcı, “Belde belediyelerinin kapatılmasının yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir Belediyelerinin üzerine yapılan bu yığılma nedeniyle vatandaş hizmet alamayacak. ” dedi.

Üretici halkçı ve toplumcu hizmet

Yerel yönetimlerde halkın yönetime katılmasının önemine dikkat çeken Karaman, “Kamu, özel ve sivil kuruluşların birlikte çalışması zordur. Ancak bunun örneklerini görmeye başlamamız sevindirici bir gelişme. Başarılı belediyeler bu koordinasyonu doğru işletenlerin arasından çıkıyor. Valilerin, belediye başkanlarının, muhtarların ve kent konseyi üyelerinin ayrımcılık yapmadan birlik beraberlik içerisinde halka hizmet vermeleri gerekiyor.” dedi. Kent Bilimci Eryıldız da “Sürdürülebilirlik’in ön koşulu geçmişi ve bugünü iyi değerlendirmekten geçiyor. Geçmişi olmayanın günü, günü olmayanın geleceği olmaz. Belediye ve yerel yönetimlerin artan anlam ve önemi, demokratik yapılanma içerisinde ön planda yer almalarını sağlar. Belediyeler üretici halkçı ve toplumcu hizmet verdiklerinde başarılı olurlar” ifadelerini kullandı.

Yasanın yıkıcı etkileri olacaktır

Sempozyumun ikinci bölümünde “Güncel Düzenlemeler Işığında Yerel Yönetimler” başlığıyla açılan oturumda konuşan ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Keskinok, “Belediyelerin işi kent yönetmektir. Kentsel alan yönetmektir. Ancak kent yönetimindeki son düzenleme olan Belediyeler Yasası, kırsal alanlardaki faaliyetlerin sorumluluğunu Büyükşehir Belediyeleri’ne vermektedir. Büyükşehirler kentlerin merkezindeki sorunlarla baş etmeye çalışırken, mahalle statüsüne geçirilerek kendilerine bağlanan köylerin sorunlarından hayli uzak kalıyorlar. Bu yasanın yıkıcı etkileri olacaktır. Bana göre Belediyeler Yasası kadük olacaktır” dedi.

 

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

03.05.2024

  • İMSAK 04:02
  • GÜNEŞ 05:39
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:52
  • YATSI 21:22
  • Cuma 18.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 14.7 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı