Yiğiner?den zorunlu trafik sigorta primlerine tepki

Yiğiner?den zorunlu trafik sigorta primlerine tepki

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, ?Zorunlu trafik sigorta primleri sigorta şirketleri tarafından serbestçe ve keyfi bir uygulama içerisinde belirleniyor.

 Taksici esnafını, normalin 5-6 katını aşarak yaklaşık 7-8 bin TL’ye varan  yüksek tutarlardaki zorunlu trafik  sigorta primlerinden kurtarmalıyız.” dedi.

Taksici esnafı dertli. Taksi duraklarını ziyaret eden Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, taksici esnafının uzun süredir zorunlu trafik sigorta primlerinin çok yüksek olmasından ötürü mağduriyet yaşadığını söyledi.  

‘EN RİSKLİ SİGORTA TARİFESİ UYGULANIYOR’

Ziyaretlerde taksici esnafının sorunlarını, istek ve taleplerini dinleme imkanı bulduğunu ifade eden Başkan Yiğiner, “Ziyaretlerimizde esnafımızın sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışma imkanı buluyoruz. Bu  buluşmalarda zorunlu trafik sigorta bedellerinin yüksekliği esnafımızın en önemli sorunu olarak hep karşımıza çıkıyor ve düzeltilmediği müddetçe de büyük bir problem olarak önümüzde durmaya devam edecek. Normalin çok üstünde olan zorunlu trafik sigorta primlerinden ötürü taksici esnafı mağdur edilmektedir. Zorunlu trafik sigortası primlerinin taban fiyatları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleniyor. Fakat, sigorta şirketleri taban fiyatların 5-6 katını aşan tutarlarda prim talep ediyor. Sigorta şirketleri Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Trafik Sigorta bedellerini serbestçe, keyfi bir uygulama içerisinde rahatça belirliyor. Taksici esnafına sigorta şirketleri tarafından en riskli sigorta tarifesi uygulanıyor. Hafif maddi hasarlı ticari araçlara bile en yüksek zorunlu sigorta prim tarifeleri uygulanıyor. Devlet taban fiyatları belirlediği gibi, tavan fiyatları da belirlemeli. Hiçbir sigorta şirketi de bu fiyatların üzerine çıkmamalı.” değerlendirmesinde bulundu.  

Sigorta şirketlerinin esnafın zorunlu trafik sigortasını yapmak istemediğini öne süren Başkan Yiğiner,  “Esnaftan, çok yüksek fiyattan ödenmesi mümkün olmayan tutarlarda sigorta primi istenmektedir. Açıkçası, riski var diye sigortalamak istemedikleri araçlara çok yüksek fiyatlar belirlemektedirler” dedi.

 ‘SORUN SADECE ANKARA’NIN DEĞİL, TÜRKİYE’NİN SORUNUDUR’

Sorunun aslında ulaşım sektöründe hizmet veren minibüsçü, otobüsçü ve  servisçi esnafını da yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Başkan Yiğiner, “Sorun sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin sorunu, kanayan bir yarasıdır. Konu,  Türkiye genelinde ulaşım sektöründe hizmet veren yüz binlerce ticari araç sahibi esnafı ilgilendiren kronik bir sorun haline gelmiştir.” diye konuştu.

 Taksici esnafını doğrudan ilgilendiren bu konuya sahip çıkılmasını, yanlış uygulamanın; uygunsuzluğun hazırlanacak bir mevzuatla düzeltilmesini istiyoruz diyen Başkan Yiğiner, sözlerini şöyle tamamladı:  “Bu anlayış artık taksici esnafımızın canına tak etmiştir. Zaten ekonomik anlamda durgunluğun yaşandığı bu günlerde esnafımızın sigorta yükünü taşıyacak gücü kalmamıştır. Geldiğimiz noktada sorunun boyutu ortadadır. Bu keyfi uygulamanın bir an evvel sonlandırılarak esnafın mağduriyetinin giderilmesi zorunlu hale gelmiştir. Artık,  bu mağduriyet yeni düzenlemelerle ortadan kaldırılmalıdır”

 



Anahtar Kelimeler: 0

Ankara

04.05.2024

  • İMSAK 04:00
  • GÜNEŞ 05:38
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:41
  • AKŞAM 19:53
  • YATSI 21:24
  • Cumartesi 14.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 14.7 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.5 ° / 2.2 ° Güneşli