Yüksek faiz sanayicinin tepesinde akbaba gibi bekliyor

Yüksek faiz sanayicinin tepesinde akbaba gibi bekliyor

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, iş dünyası için büyük önem taşıyan faiz oranlarının çok yüksek olduğunu ifade ederek “Yüksek faiz akbaba gibi tepemizde bekliyor” dedi. Yüksek faiz oranlarının, sanayici ve işadamlarının beli

Ankaralı sanayicilerin ihracatta önemli aşamalar kaydettiği bilgisini veren Karakuş, “Dünya ekonomileriyle yarışır hale gelebilmek için devlet desteği ve yatırımcı teşviklerinden önce, küresel rakiplerimizle aynı şartlarda rekabet edebilecek bir atmosferin sağlanması gerekiyor. Bunun da önceliği faizlerin düşürülmesi. Bu atmosferi yakaladığımız zaman ekonomimiz çok ciddi büyüme rakamlarını görecektir. Aksi halde faiz rantından para kazanma eğilimi, üretimden kazanmanın önüne geçecektir ” diye konuştu.

Yüksek faiz ortamında kimse yatırım riskine girmez
Karakuş faizleri düşürecek politikalar üretmenin istihdamı ve yeni yatırımları arttıracağını savunarak şunları söyledi:
“Yeni istihdam alanlarına yönelik yatırım kararı alan sanayicilerimizin sadece kendi öz sermayeleri yetersiz kalıyor. Borçlanarak ve kredi çekerek de yatırım için kaynak kullanıyorlar. Yeni bir yatırımın geri dönüşlerinin beş yıldan önce gerçekleşmediğini göz önüne aldığımızda, düşük faiz ortamında sanayici ve iş adamlarının bu borçlanmayı göze alması çok daha kolay bir hale gelecektir. Aksi takdirde yatırım yapmak ve yüksek faizle borçlanma riskine girmek yerine, parasını faiz getiren bankalara yatırarak, yatırım kararından vazgeçeceklerdir.”

Tüketici de yüksek faiz mağduru
Faizlerin yüksek oluşunun yalnızca sanayicileri değil tüketicileri de olumsuz etkilediğini dile getiren Karakuş, “Yüksek faizler nedeniyle sadece iş dünyası değil tüketiciler de mağdur oluyor. Örneğin ev ya da otomobil almak isteyen bir tüketici yüksek faizler yüzünden alım yapamıyor. Faizlerin düşmesi halinde iç piyasalar da önemli ölçüde hareketlenecek ve tüketicilerin alım gücü artacaktır” dedi.



Ankara

29.04.2024

  • İMSAK 04:09
  • GÜNEŞ 05:44
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:48
  • YATSI 21:17
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı