Hüseyin Boran


6736 SAYILI VERGİ AFFI (2)

6736 SAYILI VERGİ AFFI (2)


Çok değerli okuyucularım, bir önceki köşe yazımda ifade ettiğim üzere vergi affı ile ilgili yazıma devam etmek istiyorum. Çünkü bu konu binlerce borçlu vergi mükellefini yakından ilgilendirmektedir.

Bilindiği üzere; 6736 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen kesinleşmiş amme alacakları ile belediyelerin ve büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin kesinleşmiş bazı alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler yapıldığını bir önceki yazımda bahsettim. Bu yazımda bu borçların nasıl yapılandırılacağı ve başvuru şekli ile ilgili bilgi vereceğim.    

6736 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında, ilgili maddelerde yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla Kanundan yararlanmak için yapılacak başvuruların süreleri belirlenmiş ve Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgili idareye başvuruda bulunulması şarttır. Bu süre 31 Ekim 2016 tarihinde son bulmaktadır.

Buna göre, Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere, büyükşehir belediyelerine, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bağlı tahsil dairelerine olan ve Kanunun 2 nci maddesi kapsamına giren alacakları bu madde kapsamında ödemek isteyen borçluların 31 Ekim 2016 tarihine kadar borçlu bulundukları tahsil dairelerine yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir.  Buna ilişkin başvuru dilekçeleri tahsil dairelerinde matbu olarak hazırlanmıştır.

Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine olan borçlar için Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular, bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan başvurabilecekleri gibi posta yoluyla veya (www.gib.gov.tr) internet üzerinden başvuruda bulunabileceklerdir.   Ayrıca, borçlular motorlu taşıtlar vergisi veya taşıtla ilişkili idari para cezaları için bulundukları il yada ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine  başvuru yapabileceklerdir. Bu takdirde, ödeme planları mükelleflerin bağlı oldukları vergi daireleri tarafından tanzim edilecek ve mükelleflere ödeme planları müracaat ettikleri vergi dairesinde imza karşılığında elden, gerekli şartların bulunması koşuluyla (www.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden doğrudan, e-posta yoluyla veya taahhütlü posta yolu ile gönderilecektir. Belediyelere başvurular ise bizzat yapılacaktır.   

Başvuru dilekçeleri, Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine ödenecek kesinleşmiş alacaklar için madde hükmünden yararlanmak isteyen borçlularca kullanılmak üzere düzenlenmiş olup, alacaklı diğer idarelerce örneğe uygun başvuru dilekçelerinin hazırlanarak borçluların kullanımına sunulması gerekmektedir. Buna ilişkin dilekçe örnekleri diğer kurumlarca da hazırlanmıştır.     

Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için Kanundan yararlanma talebinde bulunmaları hâlinde, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuruda bulunması zorunludur.  

Borçlular, madde kapsamına giren toplam borçları için kanun maddesinden yararlanabilecekleri gibi talep ettikleri dönem ve türler açısından da Kanundan yararlanabilecekler. Ancak, motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, her bir taşıt itibarıyla hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmaları zorunludur. 

6736 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan hüküm gereğince, Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olup, bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla yargı kararı ile kesinleştiği hâlde mükellefe tebliğ edilmemiş Vergi Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay Kararına göre Vergi, Ceza İhbarnamesi nedeniyle ödeme süresi oluşmamış alacaklar için maddeden yararlanmak isteyen mükellefler, başvuru dilekçesinde bu hususu ayrıca belirtmeleri gerekir.

Diğer taraftan, 6183 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında vergi dairelerince Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri adına takip edilen alacaklar için vergi dairelerine başvurulması mümkün bulunmayıp, bu yöndeki talepler ilgili gümrük idaresine yapılması gerekmektedir. 

6736 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin onuncu fıkrası gereğince, Kanun hükümlerinden yararlanmanın şartlarından birisi de dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarına başvurulmaması olduğundan, bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuran borçluların, takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da (ihtirazi kayıtla verilen beyannameye konu alacaklar için Kanundan yararlanmak isteyenlerin alacağa ilişkin olarak açmış oldukları davalarda dâhil) vazgeçmeleri gerekmektedir.  

Diğer taraftan, elektronik ortamda Kanundan yararlanmak için başvuruda bulunan borçluların, yararlanmak istedikleri borçlarıyla ilgili davalar bulunması hâlinde ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak da başvurmaları gerekmektedir.

Değerli  okuyucularım, yasa kapsamından yararlanmak isteyen borçlu mükelleflerin zaman geçirmeden 31 Ekim 2016 mesai bitimine kadar Maliye Bakanlığı tahsil dairelerine, İl Özel İdareleri ve belediye vergi dairelerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli

Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03