Hüseyin Boran


7143 SAYILI VERGİ AFFINDA SON DURUM


Çok değerli okuyucularım, bir önceki yazımda 7143 sayılı vergi affı ile ilgili açıklamalarda bulunmuştum. Bu yazımda vergi affı kapsamında bilinmesi gereken hususlardan bahsetmek istiyorum.

Bilindiği üzere, binlerce hatta milyonlarca insanı yakından ilgilendiren bu vergi affı bir çok alandaki borçları içerisine alıyor. Bu kapsamda vergi affından faydalanmanın şartları nelerdir? Bu aftan nasıl yararlanılır? Bu yazımda bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Yapılandırılacak borçların kapsamı

31 Mart 2018 tarihinden önce borcu olan mükellefler vergi affından faydalanabilir. 31 Mart 2018 tarihinden önce Öğrenci kredisi, sigorta prim borçları, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi gibi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar ve su borcu gibi borçları bulunanlar vergi affından yararlanarak yapılandırma yapabilirler.

Başvurular nereye nasıl yapılacak

Eğer borcunuz maliye  vergi dairesine ise  yapılandırmanız için yine ilgili  vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. SGK borçları için ise elden veya posta yolu ile sigortalıların bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkezlere başvuruda bulunulması gerekiyor. E devlet üzerinden de vergi borçlarının yapılandırılması mümkün. Özel idareleri ile Belediyelere ait borçların yapılandırılması ise ilgili özel idaresine veya belediyeye i bizzat başvuruda bulunularak yapılandırılması gerekiyor.

Ödeme Nasıl Yapılacak

Ödemeler peşin yapılabileceği gibi taksitle de yapılabilir. Taksitle yapılandırılan borçlar için  6, 9, 12 ve 18 ay taksit seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçeneklerden biri şeçilerek 2 ayda bir ödeme yapılması gerekiyor. Örneğin borcunuz 10 bin TL ise bunu yukardaki taksit seçeneklerinden birine göre yapılması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ödeme tarihinin kaçırılmaması,  aksi halde yapılandırmanız iptal edilmiş olur.

Toplu ödemelerde indirim

Toplu ödemelerde indirm bulunmaktadır.  Ancak her halükarda  borcun ana parasının ödemesi gerekiyor. Örneğin borcunuz 10.500 TL. ana para ise 10.000 TL ise bu ana parayı ödemeniz gerekiyor. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapmaya karar verilirse      Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90´ının tahsilinden vazgeçiilir. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılır.

Ödemeler Ne Zaman Yapılacak

Bilindiği üzere yapılandırma başvurusu 31 Temmuz´da bitiyor. Ödemeler ise  SGK´ya olan borçlar için ilk taksit 31 Ağustos´a kadar ödenecek. Maliye Bakanlığı´na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı´na, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB´lara olan borçlar için ise ilk taksit ödeme süresi ise 1 Ekim´de sona erecektir.

Değerli okuyucularım, borçlu mükelleflerin bu aftan yararlanmaları menfaatlerine olacaktır. Bu kapsamda peşin ödemelerde tüm cezalar siliniyor ana paraya yakın bir ödeme yaparak borçtan kurtulma imkanınız  bulunmaktadır.

Bu vesile tüm İslam aleminin gelecek olan Ramazan Bayramını tebrik eder, insanlığın barışına, mutluluğuna ve huzuruna vesile olmasını Yüce Mevla´dan dilerim…

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12