Hüseyin Boran


ASGARİ ÜCRET

ASGARİ ÜCRET


Çok değerli okuyucularım bu haftaki yazımızın konusu 6,5 milyon çalışanı yakından ilgilendiren ve 2017 yılında da ne olacağını merakla beklenen asgari ücretten bahsedeceğim.

Asgari ücret; işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret olarak tanımlanmıştır. Asgari ücret,  iş sözleşmesi ile çalışan ve bu kanun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları için en geç iki yılda bir belirlenir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli ile bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşundan değişik işkolları için seçecekleri beş, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşundan değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden kurulur. Asgari Ücret Tespit Komisyonu en az on üyesinin katılmasıyla toplanır. Kurul, üye oylarının çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde, Başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Komisyon kararları kesindir. Kararlar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun sekretarya hizmetleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yerine getirilir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ücretin belirlenmesinde konuyla ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği yapabilir, işçi ve işveren kuruluşlarının bu konudaki öneri ve görüşlerini alabilir. Ayrıca Komisyon, gerektiğinde uzman kişilerin bilgisine başvurabilir.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin belirlenmesinde; Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, Ücretliler için geçinme indekslerini, yaşam şartlarını, enflasyon durumu,  fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurmak zorundadır.

İşçilere, komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödenmesi mümkün değildir. İş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamaz. İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılması söz konusu olamaz.

2017 yılı için asgari ücret ne olacağı netlik kazanmasa da  Sendikalar asgari ücretin 1.600 TL olmasını talep etmektedirler. Buna karşılık  işveren temsilcilerinin ise bu  teklife sıcak bakmadıkları herkesin malumudur. Buna karşılık İşveren Temsilcileri ise  50 TL artış öngörmektedir. Bu artış enflasyon artışının altında kalmaktadır. İşçi temsilcilerinin 1.600 TL talebi için Ekonomi Bakanı  Nihat Zeybekçi bu artışın imkansız olduğunu söylese de  asgari ücretin 2017 yılında % 8 enflasyon artışı ile 1.400 TL nin üzerinde bir ücret olacağı tahmin edilmektedir.  Buna göre en az  1.400 TL olabilecek bir asgari ücretin işverene maliyetinin 100 TL.lik devlet desteği düşüldükten sonra 1.983 TL olacağı hesaplana bilir. 

Değerli okuyucularım 2017 yılı için belirlenecek asgari ücretin 6,5 milyon çalışanımızı memnun edecek düzeyde olmasını temenni ediyorum. Çalışanlara verilebilecek her kuruş ücretin hem aile bütçesine katkı sağlayacağı hem de ülke ekonomisini canlanmasına vesile olacağı unutulmamalıdır.

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,15
  • EURO

    34,88% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2430,64% -0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36
  • Salı 23.1 ° / 9.1 ° false
  • Çarşamba 26.6 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 26.4 ° / 14.5 ° Güneşli

Ankara

23.04.2024

  • İMSAK 04:19
  • GÜNEŞ 05:52
  • ÖĞLE 12:52
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 19:42
  • YATSI 21:08