Recai Irmak


ASGARİ ÜCRET TESPİT TİYATROSU!

ASGARİ ÜCRET TESPİT TİYATROSU!


Senaryosu ezberlenmiş ve artık sonucu bilinen bir oyunu sahnelerken başrol ve figüranları değişse de o sahnelenen oyun bıktırıcı olur artık. Her yıl sahnelenen bu tiyatro artık tad vermez, oyuncuları ve figüranları kim olursa olsun.

Değerli dostlar Tiyatro demek, içinde her türlü oyunun sahnelenebildiği, sahnesi ve seyirci için oturma yerleri bulunan ve bunun gibi,  özel olarak sadece bu işler  için yapılmış yapı olarak izah edildiği gibi aynı zamanda çeşitli dramatik veya komedi türü hikayeleri, masalları ve yaşanmış olayları anlatan senaryoları seyirciler önünde, sahnede oynama eylemi ve sanatı olarak tanımlanır.

            Bir tiyatro oyununda baş rol, yardımcı oyuncu ve figüranlar vardır.

            Eldeki senaryoya göre herkes rolünü bu senaryo teksine göre oynar.

Başrol oyuncusu, bir tiyatro oyununun ya da bir sinema filminin baş kişisini oynayan veya diğer bir deyimi ile,  canlandıran kişidir.

Yardımcı oyuncu da oyunun diğer rollerini üstlenen oyuncularıdır. Figüran ise genellikle tiyatro ve sinemada, konuşması olmayan veya konuşması çok az olan rollere çıkan kimse olarak tanımlanır.

            Şimdi bakalım ülkemizde Asgari Ücretin tespiti için her yıl sahneye bu asgari ücret tespit tiyatrosu sahnelenir. Senaryo aynı, yardımcı oyuncular aynı ve figüranlar olmakla beraber burada bazı isimler değişse de her şey bir tekrardan ibarettir. Millet bu tiyatroyu her yıl izler bıkmış olmasına rağmen belki senaryo değişmiştir oyunun sonu güzel olacak diye mecburen izler.

Değerli okuyucular TÜRK-İŞ Araştırmasına göre, 2020 Kasım ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı açlık  2.516,67 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için olarak baz alınmıştır.

Buna karşılık asgari ücret 2.324 TL. olup evli eşi çalışmayan bir kişi için asgari geçim indirimi de dahil edildiğinde bu 2.324+264,87 TL.   2.588,87 TL. dir.

Gecen yıl 2019 yılı enflasyon oranı yüzde 11.84 olmasına karşın 2020 yılı asgari ücrete yüzde 15,03 oranında artış yapılmıştır. Yine taraflardan sendikalar figüran olarak komisyonda yer almış, baş rollerde hükümet yardımcı oyuncu iş verenler ve figüran sendikalar.

Tespit komisyonu toplanmış üyeler toplantı başına ücretlerini almış ancak netice senaryoya göre başrol oyuncusunun dahi fikri alınmadan  zam oranı belirlenmişti.

Değerli dostlar 2021 yılı için yeniden asgari ücret tespit tiyatrosu sahneleniyor. Sahne aynı oyuncular aynı figüranlar aynı. Seyircisi değişmedi izlemeye devam ediyor, aynı sahneleri görmekten aynı replikleri izlemekten bıksa da oyun bu sahne bu.

Figüranlardan sadece DİSK ‘i ve Disk Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nu ayrı tutuyorum. Türk-İş Başkanını gördük, Hak İŞ başkanını da. Maalesef kendi tabanlarından bile tepki alır durumdalar. Elbette bunlar da diğer başkanlar gibi geçip gidecekler. Ancak nasıl anılacaklar belki bizler göremeyeceğiz ama genç kuşaklar görecektir.

Yaptıkları tek hayırlı iş aylık açlık ve yoksulluk ücreti açıklayıp bunlara seyirci kalmak  sanırım. Bunca olumsuzluklara rağmen halen işçi sendikası genel başkanı olarak ora da oturmaktadırlar. Sesleri çıkmıyor, her şey güllük gülistanlık işçi perişan, esnaf perişan umurlarında mı bilemiyorum. Onların tek umurunda olduğu 1 Mayısta Taksimde miting yapmak ki ona da zaten müsaade verildiği ölçüde yapıyorlar.

Karnı tok, üstü pek, altı kuru olan Oda yöneticileri ile TOB başkanı ile aynı düşünüyorlar, birlikte hareket ediyorlar. İşveren Sendikasına kıyak çekmekle meşgul olduklarını düşünüyorum. Burada memur sendikalarını zikretmiyorum. Memur sendikaları inanın birbirlerini ile uğraşıyorlar ki nitelikli bir dernek kadar maalesef kıymetleri yok. İktidar yanlısı sendika, iktidara öyle böyle yaranmaya çalışan diğer bir memur sendikası ve bir de muhalif sendika.

İktidara göre üyelikler artıp çoğalan hiçbir ilkesi bulunmayan sendikalar.

Değerli dostlar bu yıl daha zor geçecek, asgari ücretliler için zor, emekliler ve küçük esnaf için de zor,  işsizlerimiz için daha da zor, geçeceği muhakkak. İşte bütün buradan yola çıkarak 2021 yılında asgari ücret tespit  tiyatrosu bittiğinde en azından Kasım  2020 enflasyon dahil asgari ücretin asgari geçim indirimi dahil asgari ücret  net 3.255 TL. Olmalıdır. 2020 yılı enflasyonu Aralık ayı enflasyonu sıfır olması halinde % 14,03 olarak gerçekleşeceği kesinlik kazanmıştır. 2020 yılı  Aralık enflasyonu % 1 olsa 2020 yılı yıllık enflasyon %15,03 olacaktır. Bunun üzerine en az % 5-6  refah payı koyarsak  asgari ücretteki artış % 23-24 den az olmaması gerektiği gibi vergi diliminin de yıl boyunca % 5  olarak düzenleme yapılmalıdır. Gerçi Bütçe maratonu başladı ve bu konuda bir adım yok...

Lakin senaryo aynı oyuncular aynı, figüranlar aynı ve sahne aynı.

Asgari ücret tespit tiyatrosu sonunda asgari ücretin net 2.875 TL. Olarak belirleyeceğini tahmin ediyorum. Değerli dostlar sanırım 2020 yılının son köşe yazısı olacaktır bu yazım. 10 Kasım 2020 Perşembe günü Mustafa Kemal Atatürk’ün ÖLÜMSÜZLÜĞÜNÜN 82. Yılını anacağız. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyor saygılar sunuyorum.

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli

Ankara

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:03