Recai Irmak


BALIK HAFIZASI!

BALIK HAFIZASI!


         Bizim toplumda doğru bildiğimiz ve hep söylediğimiz ancak yanlış olan bir çok deyim vardır. Bunlardan biri de zayıf hafızalı olan insanlara "balık hafızalı" deriz. Çünkü balıkların dört veya beş saniyelik hafızaları olduğu ve bu süreden sonra her şeyi unuturlar diye biliriz.

         Oysa ki ne kadar yanlış, oltaya takılan balıkların az önce kaçtığı oltadan birkaç saniye sonra yeniden oltaya takıldığını düşündüğümüzden olsa gerek. Oysa bir oltadan kaçan balık asla aynı oltaya bir daha düşmez.

Çünkü, balıkların da, diğer tüm hayvanlar gibi kendilerine yetecek kadar uzun bir hafıza kapasiteleri söz konusudur ve bu kapasite, hiçbir türde saniyelerle ölçülemediği bilimsel bir gerçektir.

          Balıkların, aylardan yıllara kadar sürebilen hafızaları bulunduğu ve tüm balıklar için geçerli ortak, tek bir sayı belirtmek mümkün değildir. Uzun süre, özellikle Japon Balıkları´nın hafızalarının üç ila beş  saniye arasında değiştiğine dair söz ortalıkta dolanmaktadır. Bunu pek doğru bulmayan ve bu iddia ederek şüpheye düşen Technion Teknoloji Enstitüsü uzmanları Japon Balıkları üzerinde bir araştırma yapmaya karar vermişler.

          Yapılan araştırmada, balıkları belli bir ses verildiğinde, yiyecek verileceğini sanacakları şekilde şartlandırmışlar ve bu şartlanmaya göre, belli düzeydeki bir ses her çalındığında, doğal ortamlarındaki balıklar yemek bulmak amacıyla araştırma merkezinin iskelesine gelmişler.  Bu şekilde bir aylık uygulamadan sonra doğal ortamlarına salınmışlar. Dört, beş  ay sonra, balıklar olgunlaştıkları  ve üreme çağına geldiklerindeki bu süre içinde ki zamandan sonra ses tekrar çalındığında, balıklar yine üsse dönebilmiş olduğunu görmüşlerdir. Bu araştırmadan da anlaşılıyor ki en azından balıkların dört, beş aylık bir hafızaları olduğudur.

          Bence en zayıf hafıza insanların ve bu insanların doğrudan kendisine hitap etmeyen konularda çabuk unutur oldukları gibi, menfaat düşkünü toplumlarda bu unutkanlığın en yüksek safhada olduğudur.

          Şimdi bakalım biz bu ülkede son 20 Yılda neler unutmuşuz.

          Biz 2003 yılında askerimizin başına çuval geçirilmesini, buna müzik notası verdiğimizi, Ayakkabı kutularındaki euro ve dolarları, para kasalarını, bakan çocuklarını, istifa eden bakanların neden istifa ettiklerini, yedi yüz milyonluk kol saatini unuttuk.

          Rıza Zarraba ödül verildiğini unutmuşken ABD de tutuklanınca hatırladık ve şimdi ne Zarrabı  ne de Halk bank Genel Müdür yardımcısını hatırlıyoruz. Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan hatta Egemen Bağış isimlerini de, babalar gibi satarım diyen ve oğlunu yumurta ile milyoner yapan maliye bakanını da unuttuk. Bakara makara diyen sonra Hac da boy gösterenleri unuttuk.

          Yıkım süreci olarak yürütülen sözüm ona barış sürecinde PKKlıların serbest gezdiklerini, sonra hendek kazdıklarını bu hendekleri imha etmek için şehit verdiğimizi, milyar dolarlar harcayıp ilçeleri yeniden imar etiğimizi de unuttuk. Haburda davullu zurnalı PKK militanlarını karşılayıp çadırlarda mahkeme kurulduğunu da unuttuk. Abdullah Öcalan bu ülkenin ufkunu açıyor diyenleri unuttuk. İmralı da masa kurulmasını, Dolmabahçe sarayından BDP liler ile Yalçın Akdoğan´ın 11 maddelik mutabakat bildirisini TV ekranlarından izlediğimizi unuttuk. BOP eş başkanlığını unuttuk, andımızın kaldırılmasını, Ne Mutlu Türk´üm yazılarının kaldırılmasını, Kızılay maden suyu şişelerinden T.C. nin kaldırılmasını unuttuk. İstiklal Marşı´na ne gerek var." diyenleri, Türkiye Cumhuriyeti adından rahatsız olanları, Atatürk e, cumhuriyete düşmanı meclis başkanının, "Türk bayrağı olmasın, Türkiye Bayrağı" olsun dediğini de unuttuk. Akil insan diye ortaya çıkıp bize PKKyla barış yapılmasını şeker gibi anlatan yalaka mağfilleri de unuttuk.

         Yetmez ama evet diyerek ülkenin bekasını ve tüm HSYK ve diğer önemli kurumlarının Cemaatin eline teslim ettiğimizi, Anayasa hükmüne rağmen referandumda mühürsüz oylar geçerli diyerek anayasayı çiğneyen YSK kararını unuttuk, seçimde elektriği olmayan köylere, çamaşır makinesi, buz dolabını dağıtarak seçim kampanyalarını unuttuk. Egede işgal edilmiş olan 18 adet bize ait olan kayalık ve adaları unuttuk, Kıbrıs´ı  unuttuk, Denktaş´ı ve mücadelesini unuttuk, tarikat yurtlarında tecavüze uğrayan masum çocukları, Fetullah en büyük din alimidir denilmesini, hasret bitsin artık dön ülkene denildiğini, Atatürk ve Silah arkadaşı İsmet İnönüye  iki ayyaş denilerek hakaret edildiğini de unuttuk. Ergenekon da TSK nın canına okunduğunu, Kozmik odanın ifşa edildiğini unuttuk. Ergenekon davalarında yapılan komploları, bu komplo nedeniyle haksızca içeride yatanları, içerde iken hayatını kaybedenleri, gururuna yediremeyip kafasına kurşun sıkan ve kahramanca hayatını yitirerek kaybettiğimiz Ali Tatar´ı, kanser hastası iken sabahın köründe Ergenekoncu diye, göz altına alınan Türkan Saylan´ı  unuttuk.

          Ergenekon da yaşanan haksızlık karşısında savcı olanları, avukat olanları unuttuk. ÖSYM nin nasıl ele geçirilerek on yıl boyunca çocuklarımızın nasıl elendiğini, kurumların FETÖ ye nasıl teslim edildiğini unuttuk. Bu aziz Türk Milleti´ne kurşun sıktıran, uşak, maşa, hain, alçak,  Fetönün  elini öpmek için sıraya girenmleri, ve şimdi FETÖ kriptosu olanların nasıl ödüllendirilmekte olduğunu, zerre bedel ödemeden makam ve mevkilerini nasıl korumakta olduklarını unuttuk.

          Bunca yılda Atatürk döneminde yokluk içinde yapılan ve üretim yapan bütün fabrikaların yandaşlara nasıl satıldığını, tütün´ün, Fındık üretiminin, Pancar ekiminin nasıl kotalar ile üretilmez hale getirildiğini, hayvancılığın bitirilerek Angus ithal eder hale geldiğimizi, çiftçin in perişan edildiğini, saman bile ithal ettiğimizi unuttuk.

         Daha dün 15 Temmuz hıyanetini yaşamışken bunların en yakınında olan siyasetçisinden, bürokratından hesap sormup adaletin tecelli etmesi gerektiğini unuttuk. Unuttuk ki yeni yeni neüdüğü belirsiz tarikatlara yeniden fırsat verilmeyeceğini de unuttuk. Ekonominin neden bu hale geldiğini söyleyen insanların güzel ve isabetli tembihlerini unuttuk, unuttuk ki ne unuttuk, döviz aldı yürüdü ve biz muhalefetin tenkitlerini unuttuk. Bütün bunlar çok mu tabi ki çok. Lakin bu Millet Atatür´ü unuttu, Silah arkadaşlarını ve verdikleri mücadeleyi unuttu. Kurtuluş savaşını unuttu, Sakarya meydan mkuharebesini unuttu, on yılda on beş milyon genç yaratıldığını unuttu, yakın tarihte yaşanan daha nice şeyleri unuttuk.

        Halen bize söylenen yalanları unutup halen aynı kişilere inanıyorsak balık hafızalı kim çok daha iyi analiz etmek gerek.

 

  • BIST 100

    8845,48%0,43
  • DOLAR

    32,27% 0,31
  • EURO

    35,10% 0,69
  • GRAM ALTIN

    2274,37% 0,94
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 21.3 ° / 5 ° Güneşli
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli

Ankara

28.03.2024

  • İMSAK 05:07
  • GÜNEŞ 06:32
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:29
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:35