Hüseyin Boran


BELEDİYE MECLİSİ VE MECLİSİN GÖREV VE YETKİLERİ

BELEDİYE MECLİSİ VE MECLİSİN GÖREV VE YETKİLERİ


 Değerli okuyucularım, amacım sizlere az da olsa yanı başımızda bulunan ve beldenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasında etkin role sahip olan belediye idaresini ve işleyişini tanıtmak istiyorum. Bu yazımda da Belediye Meclisinden bahsedeceğim. 

 Belediye meclisi, belediyenin karar organıdır ve ilgili kanunda gösterilen esas ve usûllere göre seçilmiş üyelerden oluşur.

 Meclisin görev ve yetkileri

 Belediye meclisinin görev ve yetkileri şunlardır:

a)   Stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini görüşerek kabul eder.

b)   Bütçe ve kesin hesabı kabul eder, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapar.

c)   Belediyenin imar plânlarını görüşür ve onaylar, büyükşehir ve il belediyelerinde il çevre düzeni plânını kabul eder. Belediye sınırları il sınırı olan Büyükşehir Belediyelerinde il çevre düzeni planı ilgili Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılır veya yaptırılır ve doğrudan Belediye Meclisi tarafından onaylanır.

d)   Belediyenin Borçlanmasına karar verir.

e)   Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar verir.

f)   Kanunlarda vergi, resim, harç ve katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirler.

g)   Şartlı bağışları kabul eder.

h)   Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı 5.000 (beşbin TL)´den fazla dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarını sulh ile tasfiyeye, kabul ve feragate karar verir.

i)    Bütçe içi işletme ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar verir.

j)   Belediye adına imtiyaz verilmesine ve belediye yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına; belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar verir.

k)   Meclis başkanlık divanını ve encümen üyeleri ile ihtisas komisyonları üyelerini seçer.

l)    Norm kadro çerçevesinde belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar verir.

m)  Belediye tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul eder.

n)   Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar verir; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul eder.

  • o)   Diğer mahallî idarelerle birlik kurulmasına, kurulmuş birliklere katılmaya veya ayrılmaya karar verir.

p)   Yurt içindeki ve İçişleri Bakanlığı´nın izniyle yurt dışındaki belediyeler ve mahallî idare birlikleriyle karşılıklı iş birliği yapılmasına; kardeş kent ilişkileri kurulmasına; ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirmek amacıyla kültür, sanat ve spor gibi alanlarda faaliyet ve projeler gerçekleştirilmesine; bu çerçevede arsa, bina ve benzeri tesisleri yapma, yaptırma, kiralama veya tahsis etmeye karar verir.

q)   Fahrî hemşehrilik payesi ve beratı verir.

r)   Belediye başkanıyla encümen arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlar.

s)   Mücavir alanlara belediye hizmetlerinin götürülmesine karar verir.

t)   İmar plânlarına uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul eder.

 Başkanlık divanı

 Belediye meclisi, seçim sonuçlarının ilânını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanır. Meclis bu toplantıda, üyeleri arasından, gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki kâtip üyeyi ilk iki yıl için görev yapmak üzere seçer. İlk iki yıldan sonra seçilecek başkanlık divanı yapılacak ilk mahallî idareler seçimlerine kadar görev yapar.

 Başkanlık divanı seçimi üç gün içinde tamamlanır.

 Meclise belediye başkanı, katılamaması durumunda meclis birinci başkan vekili, onun da katılamaması durumunda ikinci başkan vekili başkanlık eder. Ancak yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü meclis toplantısı meclis başkan vekilinin başkanlığında yapılır.

 Başkanlık divanında boşalma olması durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir.

 Meclis başkanı, meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlüdür. 

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cumartesi 21.1 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.1 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli

Ankara

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:56
  • ÖĞLE 12:53
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:04