Hüseyin Boran


BELEDİYE ENCÜMENN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

BELEDİYE ENCÜMENN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI


Belediye encümeni;

 

       Belediye kanununda belirtilmiş görevleri yerine getiren, belediye yönetiminin ikinci derecede karar ve danışma organıdır.

 

Belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında;

 

       a) İl belediyelerinde ve nüfusu 100.000`in üzerindeki belediyelerde, Belediye Meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, Mali Hizmetler Müdürü ve Belediye Başkanının Birim Müdürleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden oluşur.

       b) Diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, Malî Hizmetler Müdürü ve Belediye Başkanının Birim Müdürleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş üyeden oluşur.

       Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, belediye başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyesi, encümene başkanlık eder.

       Encümen toplantılarına gündemdeki konularla ilgili olarak ilgili birim müdürleri, belediye başkanı tarafından oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere çağrılır.

 

     Encümenin görev ve yetkileri

 

Belediye encümeninin görev ve yetkileri şunlardır:

 

       a) Belediye, Stratejik plânı ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabını inceleyip belediye meclisine görüş bildirir.

       b) Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını alır ve uygular.

       c) Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirler.

       d) Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri ki aktarmaları yapar.

       e) Kanunlarda öngörülen cezaları keser.

       f) Vergi, resim ve harçlar dışında kalan dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarının anlaşma ile tasfiyesine karar verir.

       g) Taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygular; süresi üç yılı geçmeyen kiralamalara karar verir.

       h) Umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirler.

       i) Diğer kanunlarda belediye encümenine verilen görevleri yerine getirir.

    

 

Encümen Toplantısı;

 

     Belediye encümeni, haftada birden az olmamak üzere önceden belirlenen gün ve saatte toplanır. Belediye başkanı acil durumlarda encümeni toplantıya çağırabilir.

       Encümen üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Encümenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca ihale komisyonu olarak yapacağı toplantılarda da bu hüküm geçerlidir. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Çekimser oy kullanılamaz.

       Encümen gündemi belediye başkanı tarafından hazırlanır. Encümen üyeleri, başkanının uygun görüşü ile gündem maddesi teklif edebilir. Belediye başkanı tarafından havale edilmeyen konular encümende görüşülemez.

       Encümene havale edilen konular bir hafta içinde görüşülerek karara bağlanır.

       Alınan kararlar başkan ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır. Karara muhalif kalanlar gerekçelerini de açıklar.

       Encümen başkan ve üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dâhil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü encümen toplantılarına katılamazlar.

 

Encümen üyelerine verilecek ödenek;

     Belediye encümeni başkan ve üyelerine, nüfusu 10.000`e kadar olan belediyelerde (3.500), nüfusu 10.001-50.000`e kadar olan belediyelerde (4.500), 50.001-200.000`e kadar olan belediyelerde (6.000) ve 200.001`in üzerinde olan belediyelerde ise (7.500) gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu tutarların yarısı ödenir.

 

  • BIST 100

    8845,48%0,43
  • DOLAR

    32,27% 0,31
  • EURO

    35,10% 0,69
  • GRAM ALTIN

    2274,37% 0,94
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 21.3 ° / 5 ° Güneşli
  • Cuma 17.9 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 8.3 ° Güneşli

Ankara

28.03.2024

  • İMSAK 05:07
  • GÜNEŞ 06:32
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:29
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:35