Hüseyin Boran


BİREYSEL EMEKLİLİK

BİREYSEL EMEKLİLİK


Değerli okuyucularım bu haftaki yazımızın konusu kısmen zorunlu olan ve 45 yaş altı tüm çalışanlar ile kamu özel tüm işverenleri de yakından ilgilendiren bireysel emeklilik sisteminden bahsedeceğim. Bu vesile ile İstanbul´da meydana gelen hain terör saldırısında  şehit olan polis ve sivil vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet diler, yaralılarımıza da acil şifalar dilerim. Milletimizin başı sağ olsun.

Zorunlu bireysel emeklilik sisteminin amacı

Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi, çalışanların çalışma döneminde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de korunması amacıyla emekliliğe yönelik olarak tasarruf ettirmek amacıyla 45 yaş altındaki çalışanlar için  düşünülmüş kısmen zorunlu bir emeklilik sistemidir. Bu sistem son bir değişiklik olmaması halinde 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecektir.

İşverenler, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda uygun görülen şirketlerden birinin sunacağı emeklilik planına dâhil edeceklerdir.

Çalışanın ödeyeceği katkı payı ne kadar olacak

Çalışanın ödeyeceği katkı payı, 5510 sayılı Kanun çerçevesinde belirlenen prime esas kazancın % 3´ne karşılık gelen tutar kadar olacaktır. Ancak, bu oranı iki katına kadar artırmaya, % 1´e kadar azaltmaya veya katkı payına sabit limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.

Söz konusu hesaplanan tutar, çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü içerisinde işveren tarafından anlaşma yapılan şirketin hesabına  aktarılacaktır. İşveren katkı payını zamanında şirket hesabına aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın  birikiminde oluşan parasal kaybından sorumlu olacaktır. Çalışanın, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını isteme hakkı vardır.

Çalışanın bu sistemden Cayma hakkı var mıdır?

Çalışan, emeklilik planına dâhil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkı vardır. Cayma hakkını kullanması hâlinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte on iş günü içinde çalışana iade edilmek zorundadır. Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumludur. Cayma hakkını kullanmayan çalışan Müsteşarlıkça belirlenen hâllerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep etme yetkisine sahiptir.

Devletin ödeyeceği Katkı Payı

Çalışan adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı payları üzerinden yasayla belirlenen usul ve esaslara göre % 25 Devlet katkı payı verir. Ayrıca Çalışanın cayma hakkını kullanmaması hâlinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, Devlet katkısı hak etme ve ödeme koşuluna tabi olmak kaydıyla, 1.000 TL. tutarında ilave Devlet katkısı sağlanır.

Emeklilik hakkının kullanılması halinde, bireysel emeklilik hesabında bulunan birikimine en az on yıl süreli bir yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikimin % 5´ kadar ayrıca ek devlet katkısı sağlanacaktır.

Emeklilik Hakkı

Sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayanlar emeklilik hakkından faydalanır.

Çalışanın birikimi üç şekilde geri ödenir

  1. Toplu Para ve birikim tutarının tamamı ödenerek.
  2. Kendi belirleyeceği tutarda emekli maaşı şeklinde, birikmiş parasını alana kadar devam eder,
  3. Ömür boyu emekli maaşı alır, bu tercihi kullanan % 5 devlet katkı terfikinden faydalanır.

Yeni bireysel emeklilik sisteminin tüm çalışanlarımız için  hayırlara vesile olmasını dilerim.

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61
  • Cuma 23.5 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ankara

26.04.2024

  • İMSAK 04:14
  • GÜNEŞ 05:48
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:45
  • YATSI 21:12