Recai Irmak


CUMHUR İTTİFAKININ ADAYI BAHÇELİ OLURMU?

CUMHUR İTTİFAKININ ADAYI BAHÇELİ OLURMU?


Değerli dostlar bugün ilginç bir yazı ile karşınıza çıkıyorum. Bana göre ilginç elbet ama siz ilginç bulacak mısınız bilemiyorum. AKP çevresine yakın bir dostumla uzun bir sohbet imkanımız oldu. Bana 2023 seçimlerinde Sayın Dr. Devlet Bahçelinin Cumhur ittifakının aday olacağını bu nedenle erken seçime gidilmediğini söyledi.

Bu bana çok ilginç ama olası böyle bir durumunda da söz konusu olacağını düşündürdü tabi ki. Bana çok inandırıcı gelmese de Anayasanın 101. Maddesi nedeniyle böyle bir formülü AKP, MHP, BBP  ve Vatan Partisinden oluşan Cumhur ittifakının hayata geçirme olasılığını da düşünmeden edemedim.

Başkent kulislerinde Sayın Bahçelinin adaylığının bir geçiş süreci olacağını Sayın Cumhurbaşkanının bir veya iki yıl AKP genel başkanı olarak siyasete devam edeceğini ve daha sonra yeniden Cumhurbaşkanı olarak döneceği konuşuluyormuş.

Dedim ya Anayasanın 101. Maddesine göre Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üçüncü kez aday olamıyor. Üçüncü kez aday olabilmesi için TBMM sinin kendisini fesh ederek erken seçim kararı alması gerekiyor. Bu konuda YSK bile halen sessizliğini koruyor. Cumhur ittifakı da seçimlerin zamanında yapılacağını defaten söylüyor zaten. Bu durumda 2023 seçimlerinin erken seçim olabilmesi için ne Cumhur ittifakının ne de Millet ittifakının tek başına erken seçim kararı alması mümkün görünmüyor.

Sayın Cumhurbaşkanının yeniden üçüncü defa seçilmesinin yolu bu formülden geçmektedir. Bu yıl en geç Aralıkta yapılacak bir erken seçime Millet ittifakı evet diyecek ve meclisin erken seçim kararı almasına rıza gösterilecektir. Lakin Nisan, Mayıs veya zamanında Haziranda yapılacak bir iki aylık erken seçim için Millet ittifakının Cumhur ittifakına destek vermeyecektir.

AKP kurmayları bunun içindir ki, 2023 seçimlerinde Sayın Dr. Devlet Bahçelinin adaylığında seçime girip  seçimi kazanmayı hedeflediği, Sayın Bahçelinin bir veya bir buçuk yıl içinde Meclisi fesh ederek Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olacağı seçime ülkeyi götürecektir. Kaldı ki kayıtsız şartsız destek veren MHP nin hiç bir bakanlık almadığı gibi bürokraside MHP lilerin yer almadığından rahatsız olan MHP tabanını toparlamak ve hatta İYİ Partideki ülkücülerin yeniden MHP ye dönmesini sağlayacağı düşünülüyor olabilir.

Değerli dostlar bütün bu senaryo aslında mümkün görünmese de olmayacak bir durum da değildir. Sayın Bahçeli şimdiden ‘’Kararımız nettir ve Cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğandır’’ demesi bir şeyi değiştirmez. Bu seçimlerde de kendisi aday olmayan Sayın Bahçeli AKP ye kayıtsız şartsız desteklemesi ve bir noktada AKP ninde MHP lileşmesi göz önüne alındığında bu formül ile Cumhur ittifakının seçime gitmesini ben yine de muhtemel bulmuyorum.

Ancak Sayın Bahçeli olmaz da bir başka ortak aday göstererek bu formülü uygulamak için Cumhur ittifakının daha farklı çalışma yapabileceğini tahmin edebiliriz. 2023 seçimleri gerek Millet ittifakı için gerekse Cumhur ittifakı için önemli olduğu kadar asıl önemlisi ülkemizin ikbali ve istikbali için de çok büyük önem arz etmektedir. Cumhuriyetin yüzüncü yıl dönümünde bu kadar önem arz eden seçimlerin çok zorlu geçeceği gibi ülke ekonomisinde de büyük etkileri olacaktır.

Umuyorum ve diliyorum ki ülkem kazansın, ülkenin boşa harcayacak zamanı olmadığı gibi, kutuplaşmaya, kavgaya, yalan ve riyaya, kardeşi, kardeşe düşman yapacak siyasete artık tahammülü kalmamıştır. Birlik ve beraberliğe vurulacak her bir darbe ülke ikbal ve istikbalini tehlikeye atacaktır.

Her ne kadar tevatür bir söylemde olsa bu ilginç olayı sizlerle paylaşmak istedim.

 Herkese hayırlı haftalar.. 

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 26 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.7 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.2 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ankara

28.04.2024

  • İMSAK 04:10
  • GÜNEŞ 05:45
  • ÖĞLE 12:51
  • İKİNDİ 16:39
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:15